HMSK-leder Linn Schrøder og daglig leder Torbjørn Foss i Fyllingen Maskin forteller at selskapet ikke har opplevd fraværsskader på seks år.

En million arbeidstimer uten fraværsskade hos Fyllingen Maskin

Anleggsentreprenøren Fyllingen Maskin i Bergen har hatt mer enn seks år uten fraværsskader.

Siste skade med fravær var 29. april i 2013. Siden den gang har bedriftens rundt 70 ansatte arbeidet til sammen cirka en million timer.

HMSK-leder Linn Schrøder i Fyllingen Maskin forteller at klemskader og påkjørsler er noen av de farligste skadesituasjonene som kan oppstå hos anleggsentreprenøren.

– Den største utfordringen vi har i HMS-arbeidet er å få våre medarbeidere til å innse mulige faresituasjoner. Vi må få de til å forstå alvoret og farene slik at de kan jobbe trygt, sier Schrøder.

Hun sier at det er viktig at medarbeiderne passer på hverandre, at de sjekker at alle bruker hjelm og annet sikkerhetsutstyr.

RUH ikke angiveri

– Det er også viktig å få frem at alle har et ansvar og at det ikke er angiveri å si fra. Det handler om å ta vare på hverandre. Vi har fokus på RUH (rapport for uønskede hendelser red. anm) og belønner de som rapporterer uønskete hendelser, fordi vi ønsker at de skal se mulige farer. I 2018 hadde vi 361 RUH, det vil si i snitt fem per medarbeider, sier Schrøder.

Schrøder sier at målet er at alle kommer hel hjem hver dag, og da er det viktig at alle bryr seg om seg selv og om sine kolleger.

– Vi er veldig klare på hva vi ikke godtar og vi praktiserer sikker jobbanalyse ved behov, sier Schrøder.

HMS først på møter

Daglig leder Torbjørn Foss i Fyllingen Maskin sier at selskapet har allmøter fire ganger i året og at man da har full gjennomgang av HMS for de siste tre månedene.

– HMS kommer alltid først på alle møter, fra styremøtene til morgenmøtene ute på prosjektene sier Foss.

Lærer av hverandre

Schrøder sier at hun har en samtale med alle som begynner i Fyllingen Maskin om HMS, RUH, kvalitetssystem og bekledning.

– Vi nyter godt av å være med i en stor gruppe der vi kan dele erfaringer og lære av hverandre, sier Schrøder.

På spørsmål om hvilke råd hun har til andre entreprenører som ønsker å unngå skader, svarer Schrøder at det må jobbes intenst med HMS hver dag. Foss legger til at HMS må løftes høyt opp i organisasjonene.