Tunge, mørke skyer over Skaugumsåsen mandag kveld, da det var tordenvær med lyn og mye nedbør. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Mer normalt sommervær - fortsatt stor skogbrannfare

Til tross for en del nedbør mandag kveld er skogbrannfaren fortsatt stor flere steder i Sør-Norge. Tordenværet er som normalt for årstiden.

Fra sol på formiddagen til regn, lyn og torden på kvelden. Det var fasiten for store deler av Østlandet mandag kveld.

Tordenværet startet litt nord for Oslo og var egentlig et resultat av at vi i år har hatt en mer normal sommer enn i fjor.

I fjor var det nemlig uvanlig varmt veldig lenge. Det var tørt og veldig lite nedbør spesielt på Østlandet. Som et resultat av dette var det veldig lite lyn og torden fordi det var for lite fuktighet i luften.

Normalt

Det som kom av bygevær, lyn og torden mandag, var derfor mer normalen enn unntaket.

– Disse tordenbygene er typisk lokale og kommer gjerne etter varme dager med over 20 grader, sier Hanne Heiberg, forsker i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt. Hun sier at det er typisk med ettermiddagsbyger om sommeren.

Det dreier seg om konvektiv nedbør, som forekommer når lufta nær bakken blir sterkt oppvarmet. Fuktigheten tørker opp og varm fuktig luft stiger til værs og danner skyer og nedbør.

– Det er typisk for disse bygene at de kommer veldig lokalt, og det er vanskelig å varsle slike veldig lokale byger. Det er også typisk at det varierer mye år for år hvor mye lyn som kommer og hvor det treffer, nettopp fordi det oppstår lokalt, understreker Heiberg.

Skogbrannfare

Regnbygene som kom tirsdag kveld, var ikke nok til at skogbrannvarselet som ble utsendt mandag, blir endret.

Det er fortsatt fare for skogbrann i store deler av Buskerud samt i deler av Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Farenivået opprettholdes på gult nivå, som er det nest høyeste.

Måneformørkelse

Tirsdag kveld kan de som er heldige med været, oppleve en delvis måneformørkelse. Fra Trøndelag og sørover kan man nemlig se den lavt på himmelen, hvis skydekket tillater det.

– Slik det ser ut nå, vil det skye til litt på kvelden, men mange vil få klarvær, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen til NTB.

Spesielt rundt Trondheim, nord i Hordaland og sør på Østlandet vil det være gode muligheter til å se værfenomenet.

– Vanskelig

– Det er vanskelig å si noe mer nøyaktig ettersom vi for tiden ikke har et helt tydelig klarvær, men det er disse områdene som det ser ut som vil ha de beste forutsetningene for å se måneformørkelsen, sier Nordhagen.

Den delvise måneformørkelsen starter rundt 20.42, men vil ikke være synlig før månen naturlig nok står opp, noe som er litt forskjellig alt ettersom hvor i landet man bor. Den vil være størst rundt klokken 23.31.