Foto: Stangeland Maskin

Stangeland og IVAR tiltalt for miljøkriminalitet

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot det interkommunale vann-, avløp- og renovasjonsselskapet IVAR og samarbeidspartner Stangeland Maskin etter et ukontrollert utslipp på komposteringsanlegget utenfor Sandnes.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel på sine nettsider.

Stangeland Maskin AS og IVAR IKS i Rogaland er i en Økokrim-sak ilagt bøter etter at kompost fra IVARs komposteringsanlegg på Hogstad i Sandnes ble ulovlig lagret i massedeponiet til Stangeland Maskin. I tillegg er to personer i hvert av selskapene satt under tiltale ved Jæren tingrett for de samme forholdene.

IVAR er et interkommunalt selskap for vann, avløp og renovasjon i Rogaland-kommunene Finnøy, Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand, Time og Hjelmeland.

Stangeland Maskin og IVAR er ilagt bøter på henholdsvis tre millioner kroner og 840.000 kroner etter at kompost fra IVARs komposteringsanlegg på Hogstad i Sandnes ble ulovlig lagret i massedeponiet til Stangeland Maskin fra juli til oktober 2018, skriver Stavanger Aftenblad.

1,7 millioner kroner som Stangeland Maskin tjente på lagringsoppdraget, inndras fra selskapet.

Ifølge advokat Toralf Haver i Haver Advokatfirma AS, som representere Stangeland Maskin, er hans klienter overrasket over at Økokrim har valgt å straffeforfølge selskapet.

– Stangeland Maskin er veldig overrasket over at Økokrim velger å ilegge forelegg og reise tiltale mot to av selskapets ansatte, sier han til Aftenbladet.

Haver mener Stangeland Maskin har den nødvendige tillatelsen til å mellomlagre denne type, ferdig komposterte masser.

Selskapene har frist til 20. august 2019 med å ta stilling til foreleggene. Saken mot personene er ikke berammet ennå. Ifølge Haver vil Stangeland Maskin bruke tiden frem mot fristen for å vurdere om de vil akseptere boten eller ei.