Ill. Avinor

GK skal levere byggautomasjon til senter for fjernstyrte flytårn

GK Inneklima i Bodø skal levere byggautomasjon til verdens største senter for fjernstyrte flytårn.

Det nye senteret som skal bygges i Bodø, gir Avinor muligheten til å fjernstyre hele 15 flyplasser i Norge. GK Inneklima er tildelt kontrakten for byggautomasjon i prosjektet som skal settes i drift mot slutten av 2020.

– GK skal levere automatikk for automatisk styring av varme, ventilasjon og kjøling samt tilhørende SD-anlegg, forteller avdelingsleder Morten Lian Sandvik i GK Inneklima.

Prosjektet, som for GKs del har en verdi på et par millioner, blir en spennende utfordring for byggautomasjonsavdelingen i Bodø.

– Systemene er dublerte med meget strenge krav til oppetid. Kravene kan på mange måter sammenlignes med datasenter, forteller Lian Sandvik.

– Det skjer veldig mye spennende i Bodø om dagen med bygg og teknologi, og dette er et av de aller mest spennende prosjektene. Vi gleder oss virkelig til å ta fatt på denne utfordringen, legger han til.

Senteret vil i utgangspunktet fjernstyre tårnfunksjonen ved 15 flyplasser, men er planlagt for å kunne drifte opp til 45 av Norges mindre flyplasser. Selve byggearbeidet er allerede i gang.

– Bygget skal være ferdig tidlig på nyåret. Betongarbeidene er kommet et godt stykke på vei, så her blir det hektisk, sier Lian Sandvik.