Illustrasjonsfoto: Skanska

Rekordlav H1-verdi for Skanska

Så langt i 2019 har Skanska en samlet H1-verdi på 1,2.

 2018 var et bra år for Skanska Norge innenfor helse, miljø og sikkerhetsarbeidet. Konsernet endte på en samlet H1-verdi på 2,2, men med flere regioner som leverte sterkere tall. Anleggsvirksomheten deres hadde samlet en H1-verdi på 1,2 for året. Ved utgangen av juni var nå den samlede H1-verdien for Skanska Norge konsern nede på 1,2, med 0,7 i Anlegg og 2 i Bygg, heter det i en melding fra selskapet. Utviklingen i forretningsområdene går i riktig retning og det gleder konsernsjef Ståle Rød.

- Jeg blir utrolig stolt av å se den positive utviklingen vi har på sikkerhet. Dette viser at det sterke fokuset vårt og det utrettelige arbeidet gjennom mange år gir resultater, sier Rød.

Selskapet peker på målrettede tiltak og grundig analysearbeid som viktige faktorer for at de stadig tar nye steg i riktig retning. De har også blitt bedre og mer fokusert på tilrettelegging av arbeid for å unngå at en mindre skade blir fravær. Samtidig er konsernsjefen tydelig på at tilrettelegging ikke skal misbrukes for å pynte på statistikken. Rød er klar på at de fremover må fortsette å jobbe systematisk med det forebyggende arbeidet langs mange dimensjoner for å sørge for at ulykker og skader ikke oppstår.

- Jeg håper de gode tallene bidrar til å inspirere og øke engasjementet vårt ytterligere. Det er ikke mange år siden at dagens H1-verdi virket som en fjern drøm, men nå er det faktisk en realitet. Nå handler det om å fortsette det gode arbeidet og skru til enda noen knepp. Vi kan ikke ta pauser fra sikkerhetsarbeidet for vi er ikke mål enda, sier Rød videre.

- For mange kritiske hendelser 

Ett område med et klart forbedringspotensial er innenfor kritiske hendelser. Dette er hendelser som har potensiale for fatalt utfall.

- Vi ser at antall kritiske hendelser har ligget stabilt de siste årene. Vi har fortsatt ikke god nok kontroll på enkelte sikkerhetsutfordringer, og det fører dessverre til at vi opplever hendelser og situasjoner som kunne fått tragisk utfall. Så langt i år har vi registrert sju kritiske hendelser og de fleste er knyttet til kategorien fallende gjenstander og løfteoperasjoner. Dette er en av våre seks dødsrisikoer, så det er ikke noe nytt for oss at dette er en stor utfordring. Vi må rett og slett bli enda flinkere til å identifisere risiko og forstå hvordan vi kan håndtere det på en sikker måte, sier Peer Christian Anderssen, direktør for HMS & Kvalitet i Skanska.

- Sterke prestasjoner på riksvei 3
Flere prosjekter leverer i konsernet leverer gode HMS-resultater, blant annet riksvei 3/25 i Hedmark. Den første spaden ble satt i jorden 5. juni 2018 og ett år senere har prosjektet fortsatt ikke hatt én fraværsskade til tross for stor produksjon.

- Vi har produsert for mer enn én milliard kroner det siste året og mer enn 1.000 personer har arbeidet på prosjektet så langt. Jeg er utrolig stolt over at det er utført over 600 000 timeverk ute i produksjonen uten fraværsskader, sier prosjektdirektør i Skanska, Ketil Sand.