Jon Sandnes og Liv Kari Skudal Hansteen

BAE-næringen SAMMEN2020 velger bærekraft som prioritert fokusområde

Samarbeidsprosjektet BAE-næringen SAMMEN2020 er nå i full gang - og etter de første samlingene har man å bestemt at bærekraft og FNs bærekraftsmål skal stå i fokus for det videre arbidet.

– Et samlet fokus på bærekraft vil gi en tydelig retning for det videre arbeidet, sier leder for strategisk råd i BAE-næringen SAMMEN2020 Liv Kari Skudal Hansteen og Jon Sandnes, leder for BAE-rådet.

De peker å at målet med hele dette prosjektet er å få synliggjort næringens kompetanse, viktighet og verdiskaping samt å styrke dens konkurransekraft.

– Det er behov for en sterk og felles stemme som forteller de gode historiene og får frem viktige fakta som viser næringens betydning og verdiskaping. For å nå målet er det viktig å spisse prosjektet. Om vi gaper over for mye, og sprer oss på for mange områder, blir det gjerne for lite på alt. Da oppnår vi ikke den effekten vi ønsker. Det er derfor formulert et behov for å prioritere mellom mål og tiltak i prosjektet, sier Hansteen.

Det er gjennomført to samlinger så langt - en for toppledere og en for kommunikasjonsmedarbeidere. På disse samlingene har deltakerne diskutert veivalg for det videre arbeidet, og hva som må prioriteres.

– I diskusjonene på samlingene har vært understreket at BAE-næringen er helt sentral for å nå FNs bærekraftsmål, og flere har pekt på dette som det viktigste strategiske fokusområdet for prosjektet, legger Hansteen til.

Jon Sandnes mener det er flere gode grunner til det.

– For det første er BAE-næringens samlede engasjement en nødvendighet dersom man skal ha resultater som monner. Vi ser at dette også er et tema som kan samle hele næringen, og det forventes at også at næringslivet skal være en del av løsningen på dette området. Dette er et område hvor BAE-næringen også kan gjøre en stor forskjell. Fokus på bærekraft gir grunnlag for et godt og nødvendig samspill mellom næringen, myndigheter, og sivilsamfunn – og det skaper muligheter for økt fokus på nødvendig innovasjon, teknologiutvikling og digitalisering av næringen. Dessuten skaper dette nye forretningsmuligheter gjennom utvikling av nye løsninger som kan gi økt lønnsomhet og bedre marginer, og det vil styrke næringen i kampen om talentene. Unge søker jobb med mening, og de har et stort ønske om å bidra, ikke bare til bedriften, men også til samfunnet, utdyper Sandnes.

De mener et samlet fokus på bærekraft vil gjøre det lettere å utarbeide en strategi og kommunikasjonsplattform, som næringen kan enes om og forplikte seg til, og som vil gi en tydelig retning for det videre arbeidet.

– Dette innebærer imidlertid ikke at vi skal forlate de opprinnelige målsetningene eller tiltakene som det er enighet om i næringen så langt. Vi skal fremdeles jobbe med å synliggjøre næringens verdiskaping. Det skal vi gjøre ved å etablere et felles faktagrunnlag som gir et klarere bilde av hva BAE-næringen er og representerer. Men vi skal vektlegge arbeidet med å få frem næringens betydning for Norges målsetning om å nå FNs bærekraftsmål. Strategisk Råd og prosjektledelsen ønsker at man innretter kommunikasjonen og tiltakene mot denne målsetningen, legger Hansteen og Sandnes til.

Dette er de neste samlingene i BAE-næringen SAMMEN2020:
Toppledere: 20. november
Kommunikasjon: 28. november 

Disse sitter i strategisk råd i BAE-næringen SAMMEN2020:

Grete Aspelund (Sweco)
Harald Vaagaasar Nikolaisen (Statsbygg)
Kjetil Eriksen (Tømrermester Kjetil Eriksen)
Ståle Rød (Skanska Norge)
Trond Hagerud (Mapei)
Knut Strand Jacobsen (Byggmakker/Onninen)
Christian Joys (Probiz)
John Harry Simonstad (Arendal EL.Team)
Idar Kreutzer (Finans Norge)