Ole Wiig i NSW Arkitektur har takket nei til flere oppkjøpstilbud fra rådgivningsfirmaer. Arkivfoto: Trond Joelson

NSW Arkitektur sier nei til oppkjøp fra ingeniørbedrifter

Partner og medgründer Ole Wiig i NSW Arkitektur liker dårlig at stadig flere arkitektfirmaer kjøpes av ingeniørbedrifter.

Ifølge en artikkel i Finansavsien 24. juni mener han at dette er betenkelig for konkurransesituasjonen.

– Det er veldig urovekkende at en rekke arkitektfirmaer, både store og små, er blitt oppkjøpt av ingeniørfirmaer og underlagt ingeniørfirmaenes målsetning og ledelse, sier han til avisen.

Både Multiconsult, Norconsult, Sweco, Rambøll, Cowi og Asplan Viak er blant de store rådgiverne som har kjøpt opp arkitektfirmaer de seneste årene.

Wiig forteller at NSW Arkitektur, som er et av Norges største uavhengige arkitektfirmaer, har fått flere henvendelser om oppkjøp, men har takket nei og mener oppkjøpene svekker konkurransen i bransjen.

–I store konkurranser etterspørres gjerne tverrfaglige team, for eksempel er det vanlig når Statsbygg og Avinor utlyser konkurranser. Da har vi flere ganger oppdaget at ingeniørfirmaer sier nei, for de har sine egne arkitekter. Vi sliter altså med å finne relevante ingeniørfirmaer som samarbeidspartnere, sier han til Finansavisen.

Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) deler ikke Wiigs bekymring.

Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF. Foto: RIF

– RIF ser ikke at rådgiverfirmaenes oppkjøp av arkitektkontor svekker konkurransen. Snarere tvert imot, erfarer vi at konkurransen skjerpes, sier Skudal Hansteen til bygg.no, og utdyper:

– Vi ser også at kundene forventer en tverrfaglig og helhetlig forståelse og tilnærming for å kunne løse dagens utfordringer og forme fremtidens byer og tettsteder. For å lykkes med å skape verdier og bærekraftige løsninger for kunde, bruker og samfunn, vil god samhandling og kommunikasjon samt gjensidig forståelse og respekt for ulik kompetanse, være helt sentralt. Mange av de store RIF-firmaene løser derfor dette med å etablere tverrfaglige team av både arkitekter, ingeniører, byplanleggere og andre faggrupper i egen organisasjon. De mindre eller mer enfaglige RIF-firmaene gjør dette ved å samarbeide med andre fagmiljøer som kan supplere deres egen kompetanse, sier hun.