Årvoll omsorgssenter

Prosjektleder Jørn-Henning Gerhardsen forteller at entreprenør BundeBygg er stolt av prosjektet.
Picasa

På Årvoll i Oslo har de eldre fått et splitter nytt og friskt tilbud til bolig i et omsorgssenter med det lille ekstra.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Omsorgsbygg nybygg

Bruttoareal: 9.200 kvadratmeter

Byggherre: Boligbygg Oslo KF

Prosjektledelse: Probea

Byggeledelse: ÅF Advansia

Totalentreprenør: BundeBygg

Kontraktsum eks. mva.: 208 millioner kroner

ARK: MAP Arkitekter

LARK: Landskaperiet

Rådgivere: RIB, RIG: Multiconsult l RIV, RIBr, RIM, RIEne: ÅF Engineering l RIByFy: Rambøll l RIE: Prosjekt & Enøk partner l RIAku: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Rør: VVS Comfort l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Hauge Elektro l Råbygg: Con-Form l Betong: Betongmann, Gråkallen Bygg og utleie, Ing. Habberstad l Heis: StarLift l Graving: Hadeland Anlegg l Oppmåling: Oslo Oppmåling l Fundamentering: Seabrokers l Armering: Celsa Steel Service l Hulldekker: Spenncon l Stål: Peikko Norge l Glass/Alu: Alutek l Fasadeelementer: Husvik l Vinduer: NorDan l Maler, mur- og flisarbeid: Bygg og Mal l Fasadepuss: ABC Pussteknikk l Tømrer: Noveta, Scandicon Byggteknikk l Taktekker: IcopalTak l Gulvstøp: Gaukås Gulvstøp l Solskjerming: Nerligruppen l Kjøkken: HTH Prosjektavdeling l Kantinekjøkken: Maestro Storkjøkken l Blikkenslager: Tak & Beslag l Systemvegger/-himlinger: Creo Nordic l Balkonger, trapper og rekkverk: Midthaug l Dører: Daloc l Terrazzo: EpoTek l Parkett: Norges Gulv l Badekabiner: Probad l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Porter: Industriporter l Resepsjon: Byggimpuls l Utomhus: Sport og grøntanlegg l Konstruksjonsstål: Nils Løff l Byggevarer: Optimera l Innfestingssystem: Invisible Connections

80 godt tilpassede leiligheter med balkong har blitt flyttet inn i på Årvoll omsorgssenter. Her kan de eldre i bydel Bjerke i Oslo bo og leve i hyggelige omgivelser med tilgang til god utsikt, fellesskap og pleie i et nytt og moderne bygg.

Entreprenør BundeBygg begynte prosessen med å utvikle omsorgssenteret sammen med byggherre Boligbygg Oslo KF allerede i 2015. De to partene signerte kontrakt for selve byggingen i samspillsentreprise i februar 2017, og bygging på nye Årvoll omsorgssenter begynte sommeren 2017. I forkant hadde byggherren fått revet et eksisterende omsorgsbygg som sto på tomten.

– Det gamle bygget krevde så omfattende rehabilitering at det var mest hensiktsmessig å bygge nytt, forteller innleid prosjektleder fra Probea Angelica Thomsen.

BundeByggs arbeid på den ferdigplanerte tomten startet sommeren 2017, og byggetiden har vart kun 15 måneder, forteller BundeByggs prosjektleder Jørn-Henning Gerhardsen.

– Det var revet før BundeBygg kom inn, så det var minimalt med forurensinger i grunnen, og det var egentlig ingen andre overraskelser heller, sier han.

Tomten ligger lavt i terrenget sammenlignet med det omkringliggende området, så nedbør har hatt en tendens til å finne veien til byggeplassen, men håndtering av overvannet har også vært uproblematisk, opplyser prosjektlederen. Bygget er nøkternt og rasjonelt bygget, med plasstøpt kjeller i to etasjer under bakken og betongelementer over bakkeplan.

Bygget er pelet til fjell med 64 stålkjernepeler på rundt 900 meter til sammen.

Stram tidsplan

Grunnsteinen ble lagt rundt påsketider 2018, og overlevering var rundt nyttår 2019. Frem mot sommeren har det vært prøvedrift og innflytting.

– Det har vært ganske bratt fremdrift, og det var tidsplanen som egentlig styrte at vi valgte den byggemetoden vi endte opp med, forteller Gerhardsen.

Det 29 meter høye bygget er konstruert med bæresystem av Con-Form-elementer og plattendekker i etasjeskillene. I en del av andre etasje som fungerer som terrasse, er det hulldekker og stål i stedet for plattendekker. Det samme gjelder teknisk toppetasje i bygget.

Fasadene i bygget er bindingsverkselementer, satt sammen i fabrikk i Latvia og montert av BundeByggs egne tømrere på plassen.

Fasadeelementene har vært omtrent tolv meter lange og én etasje høye. Bygget har passivhusstandard, og fasadene har blitt utformet under kontrollerte forhold.

I tillegg til montering har BundeBygg også festet brannimpregnert trekledning fra Woodify på utsiden av elementene, samt installert balkongdører. Murpuss i fasaden er levert av ABC Pussteknikk. Balkongene er montert ferdig med rekkverk på bakken, heist opp og installert med et spesielt innfestingssystem levert av firmaet Invisible connections. Balkongene er forankret i metallhylser inne i etasjeskillene med et system som tillater montasje etter at alt annet på ytterveggen er komplettert.

– Tanken her har vært å holde nede behovet for stillas. Vi har brukt klatrestillaser på de fasadene hvor dette har latt seg gjøre, og vi har brukt lift i montasjen. Utfordringen med fasadeelementer er at man må ha veldig god kontroll på vann, men det har også gått veldig greit, sier Gerhardsen.

Godt samspill

På det meste har det vært rundt 100 mann i sving på prosjektet, og BundeBygg har hatt brukt flere fagfolk fra egne rekker. I tillegg til montasje av fasader og trekledning har betongstøp, elementmontasje og innvendige tømrerarbeider i første og andre etasjer blitt løst med egne folk.

Gerhardsen forteller at det har vært kraftig fokus på HMS i prosjektet, men et overtråkk tidlig i byggetiden gjorde at prosjektet endte med én fraværsskade, og prosjektlederen kan dermed ikke vise til den H-verdien han hadde som mål.

– Egentlig har det vært veldig bra med tanke på den aktiviteten vi har hatt her, sier Gerhardsen.

Det er utarbeidet en offensiv miljøoppfølgingsplan i prosjektet, og prosjektlederen forteller at materialvalg og avfallshåndtering har hatt høy prioritet.

– Sorteringsgraden ble til slutt 88,6 prosent, godt over kravet til kommunen, sier han.

Prosjektet har blitt løst som en samspillsentreprise med Boligbygg, og alle valg er gjort i samråd mellom entreprenør og byggherre ut ifra byggherres ambisjoner for bygget.

– Det har vært ganske krevende, med stram byggetid og mange aktører inn i bildet, men det har blitt et bra prosjekt, og det har vært lærerikt og givende for oss som entreprenør. Det økonomiske perspektivet er selvfølgelig det viktigste for en entreprenør, men det er også morsomt å få være med på å bygge en type bygg som dette, sier Gerhardsen.

Prosjektleder Angelica Thomsen i Boligbygg forteller at byggherre også er godt fornøyd med samspillet med entreprenør BundeBygg.

– Samspillet har fungert veldig bra. Vi har sett på løsninger sammen, og har diskutert frem og tilbake. Bydelen har også vært veldig delaktig, og har kommet med egne ønsker i prosessen. Bydel Bjerke er veldig fornøyd med bygget, og den aller meste av den positive responsen vi har fått, dreier seg om helhetsinntrykket i førsteetasje. Alle sier det er kjempefint, og allerede har det blitt arrangert møter og sommerfester der. Det er et klart ønske fra bydelen at Årvoll omsorgssenter skal være et levende hus hvor hele bydelen blir med inn, forteller Thomsen.

Levende senter

Byggherres prosjektleder understreker at de også er godt fornøyde med det nye omsorgssenteret.

– Det har blitt et veldig fint og innbydende bygg for nærmiljøet og området. Bygget er både godt tilpasset brukerne og de som bor rundt. Det vi ønsker mest av alt her, er at resten av bydelen også vil bruke bygget, og restauranten i første etasje har blant annet fått skjenkebevilling. Sammenlignet med andre leilighetskomplekser i Oslo er kanskje kvadratmeterprisen litt høyere, men jeg mener det er en bra pris med tanke på hva vi har fått her, sier hun.

Jørn-Henning Gerhardsen i BundeBygg er enig med Thomsen.

– Brukerne har fått et flott bosted her, understreker prosjektlederen.

Spesielt fellesarealene er pent utsmykket med trespiler i himlingene og i veggene, seksjoner med slipt betonggulv og terrazzofliser i trappen. Det er også brukt treullsementplater i enkelte av himlingene.

– De har mange gode miljømessige egenskaper, og de utgjør nok også en verdi arkitektonisk sett, sier Gerhardsen.

Av de 80 leilighetene i bygget er tolv tilrettelagt for par. Første etasje av bygget er en serviceetasje med resepsjon, kantine, fellesarealer og tjenester som frisør og fysioterapeut. Her er det også treningssal for beboerne med egne garderober, og det er utadvendte lokaler for servering, leid ut til kafeen En glad gutt.

Halve andre etasje er satt av til kontorplasser for bydel Bjerke.

Totalkostnaden for Årvoll omsorgssenter er på omtrent 304 millioner kroner, inkludert merverdiavgift.


Flere prosjekter