Tiedemannsbyen Utsiktskvartalet

Illustrasjon: Brick VisualSom en oase med luftig spredning mellom blokkene, ligger Utsiktskvartalet i Tiedemannsbyen på Ensjø. Illustrasjon: Brick VisualTo av de fem blokkene har teglfasade med balkonger kledd med gullelokserte aluminiumsplater. Illustrasjon: Brick VisualEn sommerkveld på takterrassen med topp utsikt over sentrum av Oslo og sjøen. Illustrasjon: Brick VisualLeiligheten har god planløsning og flere av dem har høye vinduer. Illustrasjon: Brick VisualIllustrasjon: Brick VisualStue og kjøkken i ett med god romfølelse. Illustrasjon: Brick VisualIllustrasjon: Brick VisualBadet er lekkert utført. Illustrasjon: Brick VisualProsjektleder i Skanska Norge AS, Anders Nordhagen, og prosjektsjef Jorunn Dyrset Røe i Tiedemanns DA, har levert et alle tiders prosjekt på Ensjø.
Arben

Skanska Norge AS har satt opp et flott boligkvartal med fem blokker der hvor L.J. Tiedemanns Tobaksfabrik etablerte seg på Ensjø i Oslo på 1960-tallet.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leiligheter, barnehage og næring

Byggherre: Tiedemannsbyen DA

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: TAG arkitekter

Kontraktssum: 459 millioner kroner eks. mva.

BTA: 28.604 kvadratmeter

Rådgivere: RIB: Ingeniørplan l RIE: RIE Consult l RIV: Deltatek l RIBr: Rambøll l RIG: Multiconsult l RIA og RIVA: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Himlinger: Acusto l Mur, puss, flis: AK Byggservice l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Parkett: Bo Andren l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Maler: Malermester Buer Drammen l Tømrer: Byggimpuls, Isoteks Bygg l Dører: Daloc l Montasjearbeider: Dør og Vindu-Montasje l Elektro: Elektro Experten l Rekkverk: GBS Produkter l Ventilasjon: GK Inneklima l Glass/aluminium: Glassteam l Gulvavretting, trinnlydgulv: Gulventreprenøren l Solskjerming: Vental Hunter Douglas Norge l Taktekking: IcopalTak l Gulvbelegg: Intep l Innerdører: Swedoor l Prefab: Kynningsrud Prefab l Grunnarbeider: Marthinsen & Duvholt l Betongsaging Mimax l Vinduer: Nordan l Byggevarer: Optimera l Heis: Otis l Badekabiner: Parmarine l Riving: R3 Entreprenør l Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn l Utomhusarbeider: Sport og Grøntanlegg

Byggherre er Tiedemanns DA – et joint venture mellom Skanska Eiendomsutvikling AS og Ferd Eiendom AS. I august 2016 startet arbeidet med fire måneders intensiv sprenging og bortkjøring av stenmasser fra tomta.

– I oktober samme år startet vi med egenproduksjon av betong, og med prefab i januar 2017. Det var en del logistikkjobb med infraprosjekt i Sigurd Hoels vei; alt av tekniske føringer i grunnen til prosjektet, samtidig som vi måtte sørge for farbar vei til området. Vi lyktes med å få til gode løsninger, sier prosjekt-leder i Skanska Norge AS, Anders Nordhagen, til Byggeindustrien.

Små og store leiligheter

I de fem bygningene er det til sammen 251 leiligheter med størrelser fra 47 til 118 kvadratmeter fordelt på seks og syv etasjer. På to av blokkene er det takterrasse med sedum og tremmegulv, samt tekniske rom for ventilasjon. Under hele bygningsmassen er det parkeringskjeller med plass til 161 biler.

I tillegg til boligarealet, inneholder prosjektet også en barnehage på rundt 800 kvadratmeter, og et næringsareal på 120 kvadratmeter.

– Vi har støpt garasjedekke og kjellervegger. Resten av bygget er stål og prefab montasje, sier Nordhagen.

Tegl og plater

To av de fem blokkene har teglfasade, mens tre blokker er kledd med Steni-plater. Balkongene har også ulike bekledninger, da noen har glass og andre gullelokserte aluminiumsplater.

Skanska Norge AS har også hatt hovedentreprisekontrakten på infrastrukturarbeider til en verdi av cirka 20 millioner kroner, samt innredning for rundt 20 millioner kroner til den kommunale barnehagen.

– Strålende samarbeid

Prosjektsjef Jorunn Dyrset Røe i Tiedemanns DA, uttrykker stor tilfredshet rundt samarbeidet med Skanska som totalentreprenør.

– Jeg må si at samarbeidet har vært strålende, vi har hatt en god tone hele veien i prosjektet, sier Røe, og får medhold av Nordhagen.

– Vi som entreprenør har fått den friheten vi trenger av byggherre, og vi har fått avklart nødvendige ting i tide. Jeg må også gi honnør til både underentreprenører, rådgivere og våre egne fagarbeidere. Hele veien har vi hatt med oss veldig flinke folk, sier Nordhagen.

– Gode planløsninger

Sivilarkitekt Morten Longum i TAG arkitekter AS, sier til Byggeindustrien at utgangspunktet for designen til prosjektet på Ensjø, var å lage en litt massiv og tung fasade mot det offentlige gatelivet, mens de andre byggene inne i gårdsrommet, som blir kalt paviljongene, skulle få et lettere og lysere uttrykk.

– Jeg tror en del av leilighetskjøperne vil se på paviljongene som noe mer moderne i fasadeuttrykket enn de blokkene som har teglfasade. Det er smak og behag, sier Longum.

– Hva har vært viktig for dere forøvrig i tegnearbeidet?

– Vi har lagt vekt på effektive og gode planløsninger som skal gi gode boforhold. Dessuten har vi forsøkt å få til mye lys inne i leilighetene, og spesielt i paviljongbyggene er det brukt en god del høye vinduer fra gulv til tak. Videre har paviljongbyggene variert fargebruk i fasadeplatene. Ellers har balkongene til teglfasadeblokkene gullelokserte aluminiumsplater, som skifter farge med varierende sollys, sier Longum.


Flere prosjekter