Landåskollen

På Landås i Bergen har FM Strand ført opp et boligprosjekt med 37 leiligheter fordelt på to bygg og med flotte uteområder.

Fakta

Sted: Landås, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum uten merverdiavgift: 75 millioner kroner

Tiltakshaver: Area Bergen

Totalentreprenør: FM Strand

Arkitekt: HLM Arkitektur

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIV: Multiconsult og Ing. R. Torgersen l RIE: OneCo Technologies l RIGeo: Sweco Norge l RIBr: Firesafe l RIMiljø og RIVei: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Exact l Grunnarbeid: Fyllingen Maskin l Utomhus: Jans Hageservice l Betongarbeid: Strand l Ferdigbetong: Unicon Bergen l Armering: Celsa Steel Service l Prefab vegger, trapper og balkonger: Con-Form Bergen l Gulvstøp: Hummervoll Industribelegg l Stålarbeid: Fana Stål l Taktekking: Protan Entreprenør l Vinduer: Lian l Ytterdører: Nordic Door l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: Fjell Blikk l Rekkverk: RekkverkSpesialisten l Tømrer: Byggmester Hitland l Maler: Malermester Torgersen l Parkett: Format Gulv og Interiør l Murer: Murmester Arthur J. Thorsen l Flislegger: Mur og Flisservice l Rørlegger og sprinkler: Oswald Jørs l Elektro: OneCo Technologies l Ventilasjon: Ing. R. Torgersen l Heis: Ing. Stein Knutsen l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Avfallsanlegg: Bossug l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: Norema l Byggevarer: Optimera

Tiltakshaver er Area Bergen AS. HLM Arkitektur har tegnet byggene og FM Strand har gjennomført prosjektet i en totalentreprise. Kontraktssummen er på 75 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i oktober i 2017, og det var innflytting i mai i år.

Fra 48 til 110 kvadratmeter

Prosjektleder Tommy Hornes i FM Strand forteller at byggingen gikk bra, til tross for de mange detaljene på byggene. Byggene inneholder ingen sjakter for tekniske føringer, noe som har vært krevende med tanke på føringsveier til og fra leilighetene. Felles varmepumper for begge byggene er plassert i teknisk rom i bygg B. Vann- og varmeledninger går fra bygg B gjennom utvendige grøfter og inn i teknisk rom i bygg A.

Entreprenøren praktiserte lean under oppføring og innredning. Samarbeidet med underentreprenørene både i planleggings- og utførelsesfasen har gått veldig bra.

– Det mest utfordrende i prosjektet var bygging tett på eksisterende og godt etablert bebyggelse, samt minimalt med riggplass, sier Hornes.

Landåskollen består av to bygg med til sammen 37 leiligheter. Bygg A inneholder 18 leiligheter og har fire etasjer med bolig. Bygg B har dels tre og dels to etasjer med bolig og har 19 leiligheter. Det er parkeringsanlegg under begge byggene.

Leilighetene varierer fra 48 til 110 kvadratmeter. Kjøperne hadde muligheter for tilvalgsløsninger. Solforholdene er gode og alle leiligheter har egne balkonger eller terrasser (noen har inntil tre). Alle leilighetene har universell tilkomst.

I bakkant av Bygg B er det er stort skjermet uterom med benker, beplantning og lekeplass. I forkant av Bygg A er det et parkområde med lekeplass og beplantning. Alle leilighetene har tilhørende biloppstillingsplass i parkeringsanlegg og hadde mulighet til å kjøpe en ekstra plass. Fra Landåskollen er det en kort spasertur til Landås sentrum og til bussholdeplasser i Nattlandsveien.

Tilpasse seg Bergens første drabantby

Sivilarkitekt og partner Marlies Lekven i HLM Arkitektur forteller at Landås er Bergens første drabantby, og at det var viktig å tilpasse seg den eksisterende bebyggelsen.

– Landås har en særegen arkitektur fra etterkigstiden. Området er planlagt etter funksjonalismens planidealer med høy utnyttelse, boliger for alle i grønne omgivelser med vekt på fellesareal. Rimelige og nøkterne boliger, bygd i mur, senere etterisolert med fasadeplater. Vi har tilpasset oss denne arkitekturen slik at de nye bygningene harmonerer med eksisterende bebyggelse. Bygg A ligger langs Erleveien, et typisk kulturmiljø på Landås med sine smale lange lameller med sadeltak. Dette bygget har form som et punkthus. Vi har tatt utgangspunkt i eksisterende takformer, vertikale og horisontale rytmer og dimensjoner i eksisterende fasader og videreutviklet et fasadeutrykk som tilfredsstiller dagens ønske om mer dagslys inn i leilighetene, forteller Lekven.

Hun sier at hun håper arkitekturen samtidig har klart å tilføre strøket nye kvaliteter.

– Vi var opptatt av å skape noe fint og av at naboer skulle like det. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på prosjektet, sier Lekven.

Hun sier at det har vært god dialog med byantikvaren og med Dag Magne Vedvik i byggherren Area Bergen i forprosjektfasen.

Bygg B ligger langs Nattlandsveien, en langstrakt lamellform med en knekk som følge av landskapsformen.

– Vi har fortsatt den samme bygningsstrukturen som er typisk også i Nattlandsveien.

Lavblokken er i varierende etasjehøyder og trapper seg ned mot Landåstorget. Dette har de gjort for å tilpasse bygget til kollen og torget og for å ivareta det flotte utsynet mot syd og vest.

– Kollen som ligger sentralt i området er en flott kvalitet for beboerne. Vi ønsket å gjøre dette fellesuteområdet tilgjengelig slik at det kan tas i bruk til lek og rekreasjon, sier Lekven.

Både Bygg A og Bygg B har en helhetlig materialbruk tilpasset det som er typisk for Landås. Pussede lyse flater, med innslag av tre, glass og betong.

– Vi ønsker at de to nye boligblokkene, samt de eksisterende byggene rundt kollen skal fremstå som et homogent område som kranser seg rundt et stort felles uteområde. Jeg tror vi har skapt spennende leiligheter. Alle er gjennomlyst fra to sider, noen fra tre sider. Noen av toppleilighetene i Bygg B går over to plan. Uteområdene er viktige. I bakkant av Bygg B har vi laget en «italiensk gate». Grepet var viktig for å etablere et uteopp-holdsareal godt skjermet mot trafikkstøy, en hyggelig sosial møteplass for beboerne i tilknytning til inngangssituasjon, sier Lekven.

Gangbruer mellom Bygg B og kollen gjør det enkelt å komme rundt i Landåskollen.

– Bygget kommuniserer også med bebyggelsen på Landåstorget. To mellomrom med takterrasser i bygget gir godt utsyn for beboerne i Bygg A, sier Lekven.

Wiresaget fjellskjæring

Tomten er kupert og det er ifølge Hornes sprengt ut 6-7.000 kubikkmeter faste masser. Det er etablert en trafo-stasjon innfelt i en mur langs Nattlandsveien. Fjellskjæringen i bakkant av Bygg B er utført wiresaget.

Bygg A har en kompakt L-form, mens Bygg B er avlangt og svakt buet (det følger Nattlandsveien). Begge bygg har bærende konstruksjon av plasstøpt betong, plattendekker, Con-Form-vegger og stålsøyler. Takene er flate, isolerte og tekket med folie. Fasadene har hvitmurpuss med innslag av royalimpregnert trepanel. I leilighetene er det trestavs parkett av hvitpigmentert eik i stuer og flislagte bad.

Cirka 100 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Det var ikke noen fraværsskader under oppføring av Landåskollen.

Viftekonvektorer

Landåskollen er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med viftekonvektorer i himling og er basert på en luft til vann varme-pumpe. Leilighetene har energimerking B oransje i snitt (mange er i energiklasse A). Alle leilighetene har balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet.


Flere prosjekter