Familiens Hus

På Lonevåg på Osterøy har Consto Bergen ført opp et kontorbygg som rommer kommunale tjenester som bistår innbyggerne i kommunen.

Fakta

Sted: Lonevåg, Osterøy

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Bruttoareal: 2.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Osterøy kommune

Totalentreprenør: Consto Bergen

Arkitekt og IARK: Artec

Rådgivere: RIB: H2 Byggteknikk l RIV og RIE: Structor l RIAku: Artec l RIBr: Norconsult l RIVei: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Rivning: Norsk Riving l Grunnarbeider: Øksnes Anlegg l Betongarbeid: Stoltz Entreprenør l Takplater: Lars Jønsson l Taktekking: Protan Entreprenør l Dører og glassfelt i fasade: Gjesdal Aluminium l Vinduer: Nordan l Solavskjerming: Blendex l Ytterdører og innerdører: Swedoor l Beslag: Ryttvad l Tømrer: Nilsen og Andersen l Himlinger/systemhimlinger: Innomhus l Maler og gulvlegger: RSV l Flisarbeider: Mur og Fliservice l Rørlegger: Anders O Grevstad l Elektro: Bravida l Ventilasjon: Klimateknikk l Solcellepaneler: FUSen l Heis: Ing Stein Knutsen l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: Norema l Rent tørt bygg: RTBC

Tiltakshaver er Osterøy kommune. Bygget er tegnet av Artec og ført opp i en totalentreprise av Consto Bergen.

Bygget har to etasjer og et samlet areal på cirka 2.000 kvadratmeter. Byggestart var i juni i 2018 og det ble ferdigstilt i mai i år.

Osterøy kommune har samlet flere kommunale tjenester i bygget, blant annet PPT, barneverntjenesten og helsestasjon/skolehelsetjeneste. Etatene arbeider uavhengig av hverandre og har ulike hjelpetilbud.

Grei byggeprosess

Anleggsleder Christoffer Helland i Consto Bergen sier at byggingen gikk veldig bra.

– Vi hadde ingen spesielle utfordringer i prosjektet. Vi brukte BIM i prosjekteringen og brukte delvis lean under oppføringen, sier Helland.

Skreddersydd program

Master i arkitektur Liv Marit Haraldsrud i Artec forteller at arkitekturen på Familiens hus i hovedsak handler om alt som skjer på innsiden av huset.

– Romprogrammet er et skreddersydd program for mange forskjellige avdelinger som både ønsket å være sammen, men likevel skjermet for hverandre. Alle avdelingene har også helt egne arealbehov og funksjonsbehov. Hovedgrepet er den diagonale passasjen gjennom bygget, den knytter hovedinngangen til alle avdelingene, og strekker seg til trappen opp til andre etasje, sier Haraldsrud.

Hun forteller at det stod et bygg på tomten som opprinnelig var tenkt rehabilitert til formålet, men tilstanden var så dårlig at det ble foreslått å oppføre et nytt på samme sted.

– Dette la føringer for plassering og form på det nye bygget. Det er et kompakt og rasjonelt bygg på flere måter, men det er også skreddersydd. Derfor var det utfordrende å få fasade og tilstrekkelig dagslys til alle kontorene, og en organisering av kontorer som ikke ble en labyrint av lange lukkede korridorer, sier Haraldsrud.

Interiørarkitekten, som også er fra Artec, har jobbet med fargebruk på gulv og dører for å understreke de ulike avdelingene.

– Bygget er kledd med materialer som krever lite vedlikehold. Byggherren ønsket å bruke noe Møre Royal-trekledning. Det er brukt blå Formica-plater for å fremheve innganger, lyse plater og trekledning vekselvis på fasaden for å bryte ned noe av det kompakte inntrykket, sier Haraldsrud.

Tre, betong og stål

Familiens Hus ligger på et høydedrag rett ovenfor Lonevåg sentrum. Tomten har ifølge Helland fjellgrunn. Tre energibrønner er boret på utsiden av byggelivet.

Bygget har tilnærmet rektangulær form, plasstøpt betongdekke på grunn, plasstøpt etasjeskille og noen plasstøpte skiver. Første etasje har bærende konstruksjon av stålsøyler. Yttervegger og noen bærende vegger i andre etasje er i tre.

Taket er flatt, bæres av q-dekker og er isolert og tekket. Så å si hele taket har solcellepaneler. Fasadene har fargerik platekledning og noe royalimpregnert trepanel. Gulvene har belegg av vinyl. Det er systemhimlinger i alle rom utenom enkelte toaletter/dusjer, som har faste himlinger.

Platekledning og aluminiumsbeslåtte trevindu gir et vedlikeholdsvennlig bygg.

Solavskjerming skjer med automatisk styre screens på sør- og vestfasader.

Utenfor bygget er det 37 biloppstillingsplasser, hvor fire er reservert for bevegelshemmede bilførere. 28 har lading for elbiler.

Cirka 30 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Familiens Hus er ført opp uten fraværsskader.

Vannbåren varme

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming av første etasje skjer med vannbåren gulvvarme. I andre etasje er det radiatorer. Varmeanlegget er basert på varmepumpe mot borehull. En elkjel tar spisslast.

Solcellepanelene gir strøm til drift av tekniske funksjoner i bygget og eventuelt overskudd kan sendes ut på strømnettet. Kjøling skjer via ventilasjon og er basert å et kjølebatteri. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 84 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse A. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.


Flere prosjekter