Citybox Danmarksplass

Prosjektleder Thomas Jordal i Consto Bergen tester sittepute i vinduet.Prosjektingeniør Vilde Grov Sande og prosjektleder Thomas Jordal fra Consto Bergen prøver hengende stoler i lobbyen.

På Danmarksplass i Bergen har Consto Bergen totalrehabilitert et bygg og innredet det med hotell, to restauranter og et spa.

Fakta

Sted: Danmarksplass, Bergen

Prosjekttype: Rehab/nyinnredning, hotell, restauranter og spa

Kontraktssum uten merverdiavgift: 85 millioner kroner

Tiltakshaver: Milepel

Totalentreprenør: Consto Bergen

Arkitekt: En Til En Arkitekter

Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIByfy: Structor Bergen l RIVent: Bergen Luftteknikk l RIVVS: Chr M Vestrheim l RIE: Fag-Elektrikeren l RIAku: Holst & Valen l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Rivning: AF Decom l Grunnarbeider: Dale Entreprenør l Betongarbeid: Consto Bergen l Ferdigbetong: Ølen Betong l Betongsaging: Sørheim Riveservice l Gulvstøp: Hummervoll Industribelegg l Fasadeentreprenør: Sogn Bygg & Montasje l Stålarbeid og sveising: Johs Sælen & Sønn l Taktekking: Icopaltak l Alu/glass fasade og aludører: Kebo Glass l Vinduer: Nordan l Solavskjerming: Jan Mehl l Ytterdører og innerdører: Swedoor l Tømrer: Vestafjell l Himlinger/systemhimlinger: Innomhus l Maler: Malermester Torgersen l Gulvlegger: RSV Maling og Gulv l Flislegger: Stor-Bergen Mur og Flis l Rørlegger: Chr M Vestrheim l Elektro: Fag-Elektrikeren l Ventilasjon: Bergen Luftteknikk l Heis: Ing Stein Knutsen l Branntetting: Damsgård Branntetting l Sprinkler: Sprinkler Vest l Lås og beslag: Låssenteret l Storkjøkken: Myhrvold l Byggevarer: Neumann Bygg l Rent tørt bygg: RTBC

Tiltakshaver er Milepel AS, eid av eiendomsutvikler Christian Foss. En til En Arkitekter har hatt arkitektoppdrag og Consto Bergen har utført byggearbeidene i en totalentreprise. Kontraktssummen er på cirka 85 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i februar i 2018, og hotellet ble åpnet 10. mai i år.

144 gjesterom

Citybox rommer 144 hotellrom (enkeltrom, dobbeltrom, twin-rom og familerom). I første etasje ligger restauranten Jaja og spaet Metime (som tilbyr blant annet vannpoder, infrarød sauna og massasje). I underetasjen ligger Arti Indisk Restaurant. Hotellgjestene kan kjøpe frokost (og andre måltider) på Jaja.

Prosjektleder Thomas Jordal i Consto Bergen sier at kort byggetid, trang tomt med liten riggplass og logistikk var de største utfordringene i prosjektet.

– Vi praktiserte BIM på hele prosjektet og lean på hotelldelen, sier Jordal.

Prosjektingeniør Vilde Grov Sande i Consto Bergen sier at selskapet har økt sin kompetanse på logistikk i byggeprosjekter gjennom dette prosjektet.

Skape et myldrende miljø

Sivilarkitekt Ole A. Bjelland i En til En Arkitekter forteller at arkitektfirmaet har hatt prosjektering av både landskapet rundt bygget, arkitekturen på bygget og vært ansvarlig for saksgang mot myndighetene. Han har arbeidet på prosjektet sammen med sivilarkitekt Vibeke Holm og landskapsarkitekt Stine Fyrde Venge.

– Solheimsgaten 23 grenser til Ole Landmarks prosjekt Firkant fra 30-tallet som er underlagt riksantikvarens vern som et av de få anlegg fra funksjonalismen som ikke er et enkeltstående bygg, men en samling bygninger som danner et miljø. Citybox-tomten er ikke underlagt de retningslinjer som kommer inn under hensynssonen som omhandler arkitektur og bygningsmiljø på Danmarksplass, men det er i reguleringsplanen vektlagt at bebyggelse på tomten skal forholde seg til denne og andre bygde omgivelser. Vi har forsøkt å fange opp ånden i Landmarks visjon om at det skulle være et myldrende miljø i området. Vårt ønske har hele tiden vært å videreføre disse visjonene. Gjennom arkitekturen har vi forsøkt å skape et naturlig stoppested for folk, hvor det kan bli et yrende folkeliv og ikke bare et sted man passerer, forteller Bjelland.

Han sier at ved å legge til rette for gode soner i møtet mellom gaten og bygget er det forsøkt å skape en inviterende ankomst samtidig som den nye fasaden har holdt det åpent på bakkeplan for å skape en innbydende og tilgjengelig bygning for passerende, ansatte og gjester.

– Oppover i etasjene er fasaden kledd i en metallplate som står seg godt i det miljøet den skal være i. Vi har valgt en farge som kan plasseres innenfor den funksjonalistiske tradisjonen. Vi har også prøvd å ivareta den strenge regulariteten som er i Landmarks fasade mot Michael Krohns gate med like vinduer fra andre etasje og opp. Vi har valgt å forskyve vinduene i fasaden for å skape en ny dynamikk med de samme virkemidlene, men opprettholder en streng modulbasert regularitet som går igjen rundt hele bygningen. På denne måten har vi forsøkt å ivareta en sammenheng i situasjonen, sier Bjelland.

Bjelland forteller at det alltid utfordrende å jobbe med nytt program og ny formgivning på et eksisterende bygg.

– Når prosjektet godkjennes er det fremdeles mange ukjente faktorer som dukker opp etter hvert som rivningen går i gang. Det å prosjektere og låse komponenter av bygget samtidig som virkeligheten inni vegger og overganger etterhvert avdekkes krever tydelig dialog mellom prosjekterende og utførende. Det har vært en god og åpen prosess i prosjekteringsgruppen i tillegg til at dialogen med utførende har vært konstruktiv. Selv om dette tidvis har vært krevende har vi sammen greid å håndtere de utfordringer som har oppstått på en smidig og effektiv måte, sier Bjelland.

Grønne tak og fasader

Grunnforholdene på tomten på Danmarksplass var ifølge Jordal varierte.

– Det var noe forurensede masser på tomten og de ble kjørt til deponi. En overvannsledning ble gravd ned på tomten, sier Jordal.

Bygget har en L-form. Søyler og etasjeskillere fra 1975 ble beholdt. Bygget har ny innredning og nye tekniske anlegg. En etasje er bygget på og den har bærende konstruksjon av stål og hulldekker. Taket er isolert (i snitt 350 millimeter) og tekket med takbelegg og sedumplanter. Fasadene har grønnlakkerte aluminiumsplater med skjult innfesting fra andre til sjette etasje. Første etasje har glassfasader.

Vedlikeholdsvennlig

Det er bolon-belegg av vevd nylon på gulvene på hotellrommene og tepper i korridorer. Platekledning og aluminiumsvinduer gjør bygget vedlikeholdsvennlig.

Bygget er fullsprinklet og har solavskjerming med screens på fasader mot sør og vest. Hele bygget har universell tilgjengelighet. Sorteringsgrad for byggavfall er 80 prosent. Cirka 100 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Bygget er fullført uten fraværsskader.

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med varmebatterier på ventilasjon på hotellrom (basert på fjernvarme) og elektriske varmekabler på bad. Bygget har balansert ventilasjon.


Flere prosjekter