Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, viser fram et prøveeksemplar på Solvågstein som nå skal erstatte stein som har falt ned fra fasaden til Norges Rederiforbunds bygg i Rådhusgata 25. Foto: Ellingard NatursteinNorges Rederiforbund er veldig fornøyd med at Ellingard nå greier å erstatte deler av den ødelagte fasaden i Rådhusgata 25 med orginal Solvågstein. Foto: Ellingard NatursteinEllingard fant fem brukbare steinblokker med Solvågstein i et nedlagt steinbrudd i bygda Festvåg utenfor Bodø. Foto: Ellingard NatursteinFor å få ut 20 tonn med Solvågstein så måtte Ellingard bygge en helt ny vei på 70 meter fram til det nedlagte steinbruddet. Foto: Ellingard NatursteinEllingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, viser fram et prøveeksemplar på Solvågstein som nå skal erstatte stein som har falt ned fra fasaden til Norges Rederiforbunds bygg i Rådhusgata 25. Foto: Ellingard Naturstein

Ellingard monterer sjelden solvågstein på fasade i Oslo

Ellingard Naturstein monterer en sjelden steintype som har gått ut av produksjon på veggene til Norges Rederiforbund i Rådhusgata i Oslo.

Det skriver Ellingard i en pressemelding denne uken.

Hovedentreprenør for fasaderehabiliteringen i Rådhusgata 25 i Oslo er Buer Entreprenør, med Ellingard Naturstein som underleverandør.

Bygningen ble ført opp i 1932, og den gamle fasade-steinen, som ikke var festet godt nok, har etterhvert begynt å løsne fra veggene, heter det i pressemeldingen. Ellingard Naturstein fikk oppdraget med å rehabilitere 2.000 kvadratmeter med steinfasade, og steinen på 50 kvadratmeter av dette må byttes helt ut. I tillegg skal 5.000 bolter skiftes ut. Arbeidene startet i april i år, og den nye fasaden skal være ferdig i september.

– Det viste seg jo å bli et veldig utfordrende oppdrag siden det dreide seg om en veldig sjelden steinart som ikke lenger er i produksjon, sier Ellingard Natursteins prosjektleder Bjarg W. Andersen.

Solvågstein

Det syv etasjer høye bygget har innslag av solvågstein-pyroksenitten fra Nordland

– Det som gjør Solvågsteinen spesiell er at den har veldig høy tetthet og at den glitrer på grunn av pyroksenkrystallene. I tillegg er den lett å bearbeide. Utfordringen var å oppspore det gamle steinbruddet, finne nok mengde brukbar stein, samt frakte det til Rådhusgata i Oslo, forteller Andersen.

Ny vei

Onsdag i 12. juni kunne Ellingard Naturstein presentere første eksempel på en ferdig bearbeidet fasadestein av solvågstein-pyroksenitt på prosjektet. Steinen var hentet fra et steinbrudd utenfor Bodø som hadde vært nedlagt i nesten 50 år. For å få ut totalt rundt 20 tonn med stein, måtte man bygge en 70 meter lang ny vei.

– Den nye steinen var helt lik eksisterende stein på fasaden. Nå får vi bevart en flott fasade i Oslo på en perfekt måte. Dette har jo ikke akkurat vært en rimelig affære, men så er da både Norges Rederiforbund og Byantikvaren strålende fornøyd med løsningen av utfordringen, uttaler Norges Rederiforbunds innleide prosjektleder Iver Andresen fra ISS Facility Services.