Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer torsdag etter alt å dømme til å varsle høyere styringsrente. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

En lenge varslet renteøkning er i anmarsj, og ekspertene føler seg trygge på at Norges Bank kunngjør den første hevingen torsdag.

Det vil i så fall bety at Norge for første gang siden mai 2015 vil ha en styringsrente så høy som 1,25 prosent.

– Jeg tror renten skal opp 0,25 prosentenheter på torsdag og forventer én eller kanskje to hevinger til i år, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NTB.

– Grunnen er hensynet til inflasjonen, som er i høyeste laget ut ifra inflasjonsmålet, grei konjunktur – med lav arbeidsledighet – og en relativt svak krone, som kan styrkes ved høyere renter, oppsummerer han.

Grytten peker samtidig på at det ligger en forventning om renteheving i markedet allerede.

Norges Banks styringsrente på 1 prosent er fremdeles historisk sett svært lav, til tross for én heving på 0,25 prosentpoeng i september i fjor og en tilsvarende økning i mars i år.

Fram til september i fjor hadde styringsrenten ligget på 0,5 prosent siden mars 2016.

Tre faktorer

Sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets peker på følgende faktorer når han skal redegjøre for hvorfor renten kommer til å heves:

* Veksten er klart over trend og ser ut til å bli sterkere enn ventet.

* Kapasitetsutnytting er over normalen og ser ut til å være høyere enn ventet.

* En forventet prognose fra sentralbanken om at inflasjonen vil ligge over målet på nær 2 prosent de neste årene.

– Dette bildet er oppskriften på renteøkninger, og den første kommer på ukas møte, skriver Bruce i en analyse mandag.

– Vi regner med at de sier en økning til i annet halvår og i renteprognosen gir sannsynlighetsovervekt for en økning allerede i september, sier sjefanalytikeren.

Mer usikkert fremover

Men om ekspertene er enige om hva som kommer torsdag, er de mer i tvil om utviklingen i Norge resten av året. Lavere renter i utlandet er én viktig årsak til at analytikerne nå er usikre på hvor langt opp den norske renten skal, og når.

– Ved forrige korsvei, i mars, så Norges Bank for seg å fortsette å heve renten opp til 1,75 prosent, sier DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland.

– Får vi rett, vil renteprognosen – tross signaler om solid økonomisk vekst – denne gang ligge lavere enn sist og indikere en overvektssannsynlighet for nok en heving først i desember. Det skyldes først og fremst et betydelig fall i internasjonale renter, fremholder hun.

Tre hevinger før 2022

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår i sin prognose fra sist uke tre rentehopp på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2022. Også SSB tror det første hoppet kommer torsdag.

– Selv med økt internasjonal uro og redusert markedsvekst ligger det an til at rentene i Norge vil øke framover, heter det.

Byrået ser for seg at renten på rammelån vil stige til 3,6 prosent i 2022.

For øvrig priser markedene inn uendret rente i USA i forkant av onsdagens rentemøte i sentralbanken Federal Reserve, men det er forventninger om kutt fremover – kanskje allerede i juli.

Det er sentralbankmøter også i Japan og Storbritannia denne uken.