Advokat Johannes Meyer-Myklestad (t.v.) og advokat Fredrik Høyang Røsholdt i advokatkontoret Selmer.

Selmer blir første advokatfirma som går inn i buildingSMART

- Digitalisering blir viktigere og viktigere i byggeprosjekter fremover og vi ønsker å ligge i forkant av utviklingen, sier Selmer-advokat Johannes Meyer-Myklestad. 

Derfor går advokatfirmaet Selmer nå inn i digitaliseringsorganisasjonen buildingSMART. BuildingSMART er en organisasjon som arbeider for smartere og mer effektiv deling av informasjon i byggeprosjekter gjennom økt fokus på digitalisering. Målet er å bidra til mer lønnsomme byggeprosjekter og bedre ressursutnyttelse.

BuildingSmart ønsker blant annet å gjøre konseptet åpenBIM til en obligatorisk del av alle byggeprosjekter. Ved bruk av åpenBIM samles og utveksles all informasjon på en åpen felles plattform som er tilgjengelig for alle aktørene i byggeprosjektet. På den måten unngår man at viktig informasjon glipper eller at det oppstår feil i kommunikasjonen hva gjelder endringer.

Advokatfirmaet Selmer har aktivt arbeidet med digitalisering og BIM, og holder blant annet oppe en nettsiden med en åpen BIM-protokoll som skal skape bevissthet rundt hva man må håndtere i kontrakter i BIM-prosjekter. Selmer har også vært med på internasjonale BIM-konferanser og gir i 2019 ut en ny bok om rådgiverkontraktene hvor digitalisering står i fokus.

- Vi jobber mer og mer med prosjekter hvor alle aktørene kommer tidligere inn og jobber effektivt sammen med bruk av digitale verktøy og BIM. Dette gjør at prosjektene organiseres og gjennomføres litt annerledes, og det reiser nye problemstillinger knyttet til ansvar og risiko. I tillegg er det et ganske stort behov for forventningsavklaringer, sier Selmer-advokat Fredrik Høyang Røsholdt, som også deltok på buildingSMART International sitt møte for Law@BIM under deres internasjonale toppmøte i Dusseldorf tidligere i år.

Nå vil Selmer være representert i buildingSMARTs juridiske gruppe, hvor særlig Johannes Meyer-Myklestad og Fredrik Høyang Røsholdt vil bidra. Der skal de samarbeide med aktører fra hele næringen om å kartlegge og bearbeide juridiske problemstillinger. Målet er å finne gode og balanserte løsningsforslag og å skape oversikt i et nytt og spennende kontraktsterreng.

- Vi vil gjerne bidra til at kontraktsjus om digitalisering blir enklere tilgjengelig, og da tror vi at buildingSMART er en god samarbeidspartner. BIM blir kjempeviktig for både planlegging, utførelse og FDVU fremover, og vi vil ligge i forkant av den utviklingen, sier Selmer-advokat Johannes Meyer-Myklestad.

Daglig leder i buildingSMART Norge Anstein Skinnarland synes det er positivt at Selmer har engasjert seg så sterkt i utviklingen når det gjelder digitalisering av byggenæringen.

- Digitalisering av byggenæringen betinger endrede forretningsmodeller hos næringens aktører, og endringer i hvordan samhandling og transaksjoner mellom disse gjøres. Dette bringer også opp nye juridiske problemstillinger, som kan løses i fellesskap på vår åpne og nøytrale arena. Selmer sin erfaring og kompetanse, og tydelige engasjement for dette feltet, vil være et veldig bra bidrag i vår Juridiske gruppe i buildingSMART, sier Skinnarland.