Ådalen allé 6

defaultdefaultdefaultAnleggsleder Raymond Engstrøm hos Veidekke (t.v.) og prosjektleder Nils Holten i Skodje kommune foran hovedinngangen i Ådalen allé 6.default

Med 24 omsorgsleiligheter i tre fløyer med fellesarealer i midten, rigger Skodje kommune seg for eldrebølgen.

Fakta

Sted: Skodje

Prosjekttype: Omsorgsboliger

Byggherre: Skodje kommune

Arkitekt: PLOT arkitekter (forprosjekt), Norconsult.

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør Møre og Romsdal

Prosjektleder for byggherre: Xpro

Areal: 3.119 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 90 millioner kroner inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, ARK, RIBr, RIAKU, RIBfy, LARK, RIG, RIE, RIV, IARK: Norconsult l ITB-koordinering/Energi: Riksheim

Underentreprenører og leverandører: Elektro og Rør: Bravida l Grunnarbeid: ACO Anlegg l Takelementer: Lättelement l Veggelementer: Jatak Fræna l Prefab: Spenncon l Tekking: Flexi-tak l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp l Brannsikring: Firesafe l Heis: Heisplan l Lås og beslag: Låssenteret l Boder: Troax l Port: Hörmann l Maler, flis, belegg: Uggedal l Himling, foldevegg, systemvegg: Moelven Modus l Byggevarer: Optimera l Armeringsstål: Celsa Steel l Vinduer og balkongdører: Nordvestvinduet l Kjøkken: Studio Sigdal l Bad: Bano l Innredninger: Grande Interiør l Kledning: MøreRoyal, Kebony l Tektil merking: Prolink l Anleggsgartner: Møre Hageservice

Det er ikke bare i Skodje kommune, men i hele landet en eldrebølge er varslet de kommende årene. Med de 24 omsorgsboligene i Ådalen allé tar Skodje kommune grep om situasjonen. Dette er en satsing initiert av sentrale myndigheter, og Husbanken bidrar med tilskudd på 33 millioner kroner av totalkostnaden på cirka 90 millioner kroner.

– Boligene er tiltenkt mennesker med et visst pleiebehov, eldre og andre med behov for omsorg. På denne måten kan de bo i egen leilighet lenger, uten behov for institusjonsplass, sier Nils Holten i eiendomsavdelingen i Skodje kommune. Han har hatt ansvaret for prosjektet fra kommunens side, og skal også jobbe med driften videre.

Har ledig kapasitet

På sikt er planen at bygget skal være selvfinansierende, men i starten innser Holten at kommunen må ta kostnader over driftsbudsjettet. For det er ikke slik at det står folk klar til å flytte inn i alle 24 boenhetene fra dag én. Med bygget tenker man å ha en viss kapasitet for behov som oppstår.

– Hvis ikke hadde vi bygget for lite, slår Holten fast.

Bygget ble overlevert fra totalentre-prenør Veidekke til byggherre 15. mai. 28. mai var det åpen dag og offisiell åpning.

Da vi var og så på bygget i slutten av mai, var åtte av leilighetene utleid.

- Responsen har vært bra med tanke på at vi ikke har markedsført leilighetene. Vi forventer at de blir fylt opp litt etter litt. Det vil ta tid, det er noe vi har kalkulert med. Vi har ikke budsjettert med å få fylt opp i år. Boligene er egnet for folk som kanskje tidligere har bodd hjemme i boliger som ikke er spesielt godt tilpasset. Man kan på en måte si at vi har rigget oss for eldrebølgen. Målet er at folk skal kunne klare seg selv lenger, sier Holten.

Befolkningsvekst

Skodje ligger tre mil øst for Ålesund mot Molde. Siden det er knapt med ledige arealer i bynære strøk, vokser Ålesund by østover. Fra nyttår blir Skodje en del av en ny storkommune sammen med Ørskog, Haram, Sandøy og Ålesund. I dag er folketallet i Skodje knapt 5.000, og det øker jevnt. Det medfører et press på offentlige tjenester, satsingen på Ådalen allé er også et resultat av det.

Nybygget ligger 50 meter fra sykehjemmet, dermed blir omsorgstjenester samlet.

– Bygget har tre fløyer med åtte leiligheter i hver. Leilighetene har 56,8 kvadratmeter bruksareal inkludert sportsbod. De har også egen parkeringsplass i parkeringskjeller. Vi har lagt inn velferdsteknologi tilpasset beboerne. Mellom annet kan kjøkkenbenken heves og senkes, det er også hev-senk-funksjoner på bad. Og her er mulighet for oppkobling av eksempelvis nettbrett med tanke på digital medisinsk oppfølging, sier Holten.

Det er ett soverom i hver leilighet, så dette er boliger som for eksempel kan egne seg for ektepar.

Helsepersonell tilgjengelig

I parkeringskjelleren er det lademulighet for rullestol og andre elektriske hjelpemidler. Og foran hovedinngang og inngang til parkeringskjeller er det oppvarmet underlag for å hindre is om vinteren. Det er heis i bygget fra parkeringskjelleren, og ellers alt av universell utforming. Så her kan du klare deg lenge selv om helsen svikter.

I midten av bygget, der de tre fløyene møtes, er det hovedinngang og fellesareal med TV-stue, kjøkken og toalett. Her vil du også finne helsepersonell om du skulle trenge hjelp. De ansatte har egen avdeling med arbeidsrom i tilknytning til fellesområdet.

Ved siden av at Husbanken har gitt tilsagn om 33 millioner kroner i tilskudd, får kommunen også momsrefusjon. Ifølge Holten blir netto kostnad for kommunen 39-40 millioner kroner.

– Husleien blir 8.200 kroner, pluss 600 kroner til oppvarming, belysning, internett og TV, sier han.

Bygd med ferdigelementer

Raymond Engstrøm har vært anleggsleder for Veidekke entreprenør på prosjektet. Han og Holten er enige om at samarbeidet mellom byggherre og totalentreprenør har gått knirkefritt.

– Det har vært et veldig kjekt prosjekt å jobbe med. Alt har gått etter planen og det har vært et godt samarbeid både med byggherre og internt i prosjektet, sier Engstrøm.

Han forteller at byggeprosessen startet med utgraving og sprenging, så videre betongarbeid og montering av betongelementer.

– Vi startet i desember 2017 og hadde tett bygg i slutten av mai 2018. Vi var heldig med været, det var ikke mange regndråper før det var tett bygg. Innvendige gulv ble støpt før sommerferien 2018, påpeker Engstrøm.

Det er brukt en del prefabrikkerte elementer i prosjektet, herunder betongelementer, yttervegger og takkonstruksjon.

– Fremdriften ble planlagt i faser, eksempelvis var grunn og betongarbeid fase 1, elementmontasje fase 2 og så videre, sier han.

Brønnpark med jordvarme

Materialer innvendig og utvendig er valgt med tanke på robusthet og lite vedlikehold, men det er også lagt vekt på at det skal være en hjemmekoselig og lun atmosfære.

Dører og vinduer er produsert av Nordvestvinduet. Alle kjøkken er fra Sigdal, levert gjennom den lokale forhandleren Kåre Gjerde. Mens badene er fra Bano – en bedrift som spesialiserer seg på baderomsløsninger i bygg der beboerne har spesielle behov. Disse er levert gjennom Bravida som er underentreprenør for Veidekke.

– Energiløsningen er vannbåren varme i gulvene. Vi har laget en brønnpark med energihull i fjellet der vi tar jordvarme fra, sier Engstrøm.

Han forteller at Veidekke har hatt 15-20 personer i arbeid på prosjektet i de mest hektiske periodene. Inkludert underentreprenører i alle fag har byggingen sysselsatt rundt 30 personer.


Flere prosjekter