Slettebakken

Prosjektleder Tomas Plassen og daglig leder Marie Therese Heldal Haukeland i Heldal Eiendom. Haukeland med boken Spis opp maten, som alle kjøpere får.

På Slettebakken i Bergen har Heldal Eiendom ført opp et fremtidsrettet bygg med 38 leiligheter.

Fakta

Sted: Slettebakken, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Salgssum: Cirka 158 millioner kroner

Tiltakshaver: Heldal Eiendom

Totalentreprenør: Entreprenør Magne Heldal

Arkitekt: OG arkitekter

Rådgivere: RIB: NODE l RIV: Anders O Grevstad l RIVA: Kaliber l RIE: BI Elektro l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Utomhus: Anleggsgartnermester Wikholm l Betongarbeid: Entreprenør Magne Heldal l Betongelementer: Nobi Voss l Gulvstøp, trinnlydgulv, stendekker: Industrigulvspesialisten l Stålkonstruksjoner: Børø Stål l Taktekking: Protan Entreprenør l Alu/glassfasade, rekkverk: Gjesdal Aluminium l Vinduer: H-Vinduet Magnor l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: D-Blikk l Tømrer: Byggmester Harald Sårheim l Maler: Malermester Frode Heggland l Parkett: Format Gulv l Murer og flislegger: Murmester Tor T Pedersen l Rørlegger: Anders O Grevstad l Elektro: BI Elektro l Ventilasjon: FBT Ventilasjon l Lev solcelleanlegg: BKK Energi l Elbil ladesystem: Zaptec l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Kjøkken: EPOC l Kjølerom: Norrøna Storkjøkken l Trelast og byggevarer: Geitanger Bygg

Bygget er tegnet av OG arkitekter og ført opp i totalentreprise av Entreprenør Magne Heldal. Samlet salgssum for leilighetene er cirka 158 millioner kroner. Byggestart var i februar 2018 og innflytting skjedde i mai i år.

Solcellepaneler

Daglig leder Marie Therese Heldal Haukeland i Heldal Eiendom forteller at byggherren valgte å montere solcelle-paneler på taket og på sydvendt fasade på bygget.

– Panelene skal gi strøm til drift av fellesareal (blant annet LED-basert utelys og et nedkjølt rom for matkasser) og til lading av elbiler og elsykler i parkeringskjelleren. Overskytende energi fra anlegget brukes av beboerne, noe som vil redusere strømregningen, sier hun.

Haukeland sier at Heldal Eiendom har lyst å finne gode løsninger og gå i riktig retning miljømessig og at dette er et slikt tiltak. Hun mener det er viktig at utbyggere tenker miljø og ikke bare fortjeneste, og legger til at det er også morsomt å tenke nytt.

– Frem til nå har solcellepaneler vært mest tilrettelagt for næringsbygg og eneboliger, men nå kommer systemer som også en egnet for større boligbygg. Vi legger til rette for å kunne montere en batteripakke i bygget når kostnaden for dette er redusert, sier Haukeland.

Nøkkelfritt

Hun sier at Heldal Eiendom har lært mye om solenergi og å sette kunden i fokus i dette prosjektet.

– I dette prosjektet har flere nye bransjer vært involvert og det er kjempegøy med flere hoder. Bygget er nøkkelfritt. Beboerne bruker et kort for å løse opp ytterdøren og døren inn til leilighetene sine. Det samme kortet brukes også til å åpne postkassen. Porttelefon er på mobil, sier Haukeland.

Stor takterrasse

Prosjektleder Tomas Plassen i Heldal Eiendom forteller at de 38 leilighetene er fra 64 til 92 kvadratmeter. Kvadratmeterpris ved salg var 57-58.000 kroner. Standarden er god, og kjøperne hadde store muligheter for tilvalgsløsninger - uten påslag fra Heldal Eiendom. Beboerne deler en stor takterrasse med sittegrupper og strømuttak. Alle leiligheter har universell utforming, fiberbasert bredbånd og balkonger eller terrasser.

Det er 30 biloppstillingsplasser i parkeringsanlegget i kjelleren. Området er barnevennlig, med barnehage og aktivitetshuset Fysak rett i nærheten.

Beige, grått og okergult

Tomten på Slettebakken har fjellgrunn. Bygget på seks etasjer har en sakset og avlang form, slik at tomten utnyttes best mulig. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong og stålsøyler. Taket er flatt, isolert og tekket. Fasadene har puss (Weber luftet fasade) og innslag av gråmalt, stående kledning.

Politikerne i Bergen synes at det bygges for mye i hvitt og grått. Heldal Eiendom tok konsekvensen av det og valgte beige puss, grått trepanel og okergule inngangsdører til leilighetene.

Leilighetene har parkett på gulv og helflisete baderom.

Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 350 millimeter i taket. Vinduer har U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,6 per time.

Vinduene er av tre og beslått med aluminium. Mange vinduer kan åpnes, slik at alle vinduer kan vaskes fra utsiden på en trygg måte.

55 personer var med da aktiviteten var på topp. Prosjektet er gjennomført uten fraværsskader.

Bygget er prosjektert og ført opp etter TEK10. Oppvarming skjer med konvektorer og er basert på fjernvarme. Leilighetene er i energiklasse Grønn B. Leilighetene har balansert ventilasjon, med et aggregat i hver leilighet.


Flere prosjekter