Terje Eikevold i MEF (Fra venstre), Håkon Myhre i Brødrene Myhre, kunnskapsminister Jan Tore Sanner, KHans Vetle Sjørholt i MEF og brønnborer Knut Hagen hos Brødrene Myhre.

Etablerer nytt lærefag for brønnboring

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lanserte brønn- og borefaget som nytt lærefag sammen med brønnborere og med initiativtaker MEF tirsdag. Både bygg- og anleggsfagselever og erfarne borere kan nå ta fagbrev i faget.

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har jobbet med å få på plass et eget fagbrev for brønn- og borefaget i ti år. Hans Vetle Sjørholt i MEF forteller at det har vært viktig for dem å få på plass fagbrevet som endelig ble lansert denne uken.

– Et fagbrev er nødvendig ut av respekt for de flinke folkene vi har i jobb i dette faget i dag og for å rekruttere nye mennesker til faget i fremtiden. Bransjen blir stadig viktigere. Før i tiden var det snakk om brønnboring og litt energi, men nå driver vi med mye avansert boring, fundamentering, forankring, energibrønnparker, gjennomboringer og grunnundersøkelser, sier Sjørholt.

Formalisert kompetanse

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) fastsatte like før helgen ny læreplan for den videregående skolen, og statsråden lanserte det nye lærefaget i brønnboring ved boreriggen til Brødrene Myhre på utbedringen av fylkesvei 604 i Bærum tirsdag.

– Dette er en ny læreplan som kommer på plass fra august nå i 2019 i bore- og brønnteknikk. Det har kommet som et initiativ fra MEF, og med anbefaling fra Fagrådet for bygg- og anleggsteknikk. Læreplanen er nå på plass, og dette betyr også at de som har vært i faget lenge, nå kan få formalisert sin kompetanse, sier Sanner til Byggeindustrien.

Navnet på det nye lærefaget blir Vg3 brønn- og borefaget, med yrkestittelen brønnborer fastland. Faget skal følge 2+2-modellen i den videregående skolen, og skal ligge i utdanningsprogram for bygg- og anleggsteknikk. Fagbrevet vil også gjøres tilgjengelig gjennom en teoriprøve og en fagprøve for erfarne brønnborere med fem års arbeidserfaring eller mer. Første runde med fagprøver legges da opp til å arrangeres allerede i desember i år.

– Dette er ikke et nytt fag, men det er nytt at vi får en formell kompetanse på det. Vi anslår at vi har behov for rundt 50 lærlinger hvert år, sier Sanner.

– Siden 2010 har MEF og Opplæringskontorene for anlegg- og bergverksfag økt antallet lærekontrakter med 107 prosent, påpeker Terje Eikevold i MEF.

Anbefaler brønnboring

– Vi anbefaler nå ungdommen å søke til dette spennende faget, sier Hans Vetle Sjørholt.

Brønnborer Knut Hagen hos Brødrene Myhre stod ved spakene på boreriggen som Sanner besøkte i forbindelse med lanseringen av det nye lærefaget. 48-åringen vedgår overfor Byggeindustrien at det ikke frister så mye å finne frem teoribøkene igjen, men fagbrevet hadde vært fint å ha.

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det, men hvis det kommer et fagbrev nå, må jeg nesten skaffe det, sier han.