Mandal Hotel

Rommene varierer i størrelse fra 12,5 til 50 kvadratmeter. Foto: Mandal HotelSuperiorrom. Foto: Mandal Hotel

Seks år etter at det siste hotellet i Mandal stengte dørene åpnes det ett nytt. Mandal Hotel satser på bedrifter, kurs og konferanser – på en prakttomt, vegg i vegg med byens kulturhus.

Fakta

Sted: Mandal

Prosjekttype: Hovedentreprise

Bruttoareal: 4.500 kvm

Byggherre: Mandal Hotel AS

Byggherres prosjektleder: Sweco Norge

Hoved-/Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Arkitektværelset

Rådgivere: RIB og RIV rør/sprinkler: Sweco Norge l RIV vent: Caverion l RIE: OneCo Sør

Underentreprenører og leverandører: Blikkenslager: Agder blikk og fasade l Fasadeplater: BB Fiberbeton l Røykluker og branngardiner: BVS Brannvernsystemer l Rekkverk: Brødrene Midthaug l Sekundærstål: Bårdsen smie og mek. verksted l Prefab: Contiga l Solskjerming: Espenes l Solskjerming og pergola: Utedesign Sør l Branntetting: Firesafe l Veggpaneler og listverk: Haugland Miljøinnredning l Person- og vareheis: Kone Heis l Trapp i vestibyle og messingarbeider: Lie blikk l Flisarbeider: Murmester Kristian Sollie l Maler og gulvlegging: Malercompaniet Sør l Dører, lås og beslag: Norlock l Parkett og laminatgulv: Proff Parkett l Prefabrikerte veggelementer: Scandic E & B l Pelearbeider: Seabrokers l Grunnarbeid og utomhusarbeider: Transport og anlegg l Innv. vegger, tak og himlinger: System-Bygg l Vare-/matheis: TKS Heis Kverneland l Utemøbler: Vestre l Ventilasjonsarbeider: Caverion l Rørlegger: Tratec Teknikken Mandal l Elektroarbeider: OneCo Sør

For tre år siden gikk Norges daværende yngste hotelldirektør, Lotte Fredriksen Syltevik, til investor Svein Støle og spurte om han ville være med å bygge nytt hotell i Mandal. Støle tente på ideen og i mai 2019 åpnet de to mandalittene Mandal Hotel.

– Vi mener det er gode muligheter for fortjeneste her, spesielt innen bedriftsmarkedet, sier Lotte Fredriksen Syltevik.

De to har fordelt driftselskapet mellom seg 51/49 med overvekt til Støle.

Tomta ligger like ved Mandalselva i byens sentrum. Kommunen, som stod bak konkurransen om å bygge hotell i byen, valgte Syltevik og Støles konsept. Etter ett års forarbeid, mens Syltevik bodde og arbeidet i Oslo, flyttet hun til Mandal for å følge byggearbeidene tett.

– Vi har fått tilbud fra flere franchise-kjeder som vil ha oss med, og tenker at det er et godt tegn på at dette prosjektet er en god investering, sier hotelldirektøren.

To bygg som fremhever hverandre

Det var Arkitektværelset i Oslo som fikk arbeidet med å tegne hotellet. Arkitektene måtte ta hensyn til kulturhuset Buen som er et signalbygg like ved med runde former.

– Hotellet fikk stram geometri, slik at de to byggene fremhever hverandre i stedet for å konkurrere og utvaske hverandres form, sier arkitekt Grethe Løland i Arkitektværelset.

I utformingen av bygget innvendig var det ønskelig å skape et møtested.

– Vi har derfor lagt både resepsjon, lobby, bar, restaurant, lekerom, konferanserom og hotellkorridorer inn mot det tre etasjer høye atriet. Slik henvender og åpner hotellet seg mot promenaden, elva og Mandal sentrum på andre siden, sier Løland.

Byggherren ønsket seg et nautisk preg på hotellet, og arkitekten valgte tidlig en materialpalett.

– Foruten betongen som er brukt i fasaden, er det mørk eik som sekundærmateriale og messing i detaljene. Dette tilnærmingen var robust nok til å gi hotellet et gjennomført preg, sier arkitekten.

Prefabrikkerte elementer

Syltevik sier de var opptatt av å velge lokale leverandører til å bygge hotellet. Det var Kruse Smith som fikk hovedentreprisen for å bygge Mandal Hotel. I tillegg har byggherren hatt egne leverandører på elektro, rør og ventilasjon.

– Vi kom inn i prosjektet via en ordinær anbudsprosess. Det lå et forprosjekt til grunn og konseptet ble utviklet gjennom byggeperioden, sier prosjektleder Tor-Atle Andersen fra Kruse Smith.

Bygget er ført opp med hovedsakelig ferdige betongelementer. Det er brukt hulldekker og bærende betongelementer i kjernen av bygget, det vil si heis og trappesjakter. Bæringen i ytterveggene er stål. Disse er prefabrikkerte elementer i tre, kledd med fibersementplater.

– Ferdige betongelementer gav oss industriell og rask bygging, sier Andersen.

Hotellet er på 4.500 kvadratmeter og inneholder 87 rom. Rommene varierer i størrelse fra 12,5 kvm til 50 kvm på suitene.

Gode tetthetsmålinger

For å sikre god fremdrift var prosjektlederen opptatt av god koordinering med byggherre og dens leverandører på tekniske fag. I HMS-arbeidet har det vært fokus på arbeid i høyden, og det har ikke vært alvorlige hendelser.

Entreprenøren er godt fornøyd med resultatet

– Det har blitt et fint hotell, og det var på tide at Mandal fikk et hotell som er byen verdig, sier Andersen.

Det var også Kruse Smith som for noen år siden bygde Buen kulturhus, som nå er bygd sammen med hotellet.

– Dermed kan 400 gjester være i storsalen i Buen og gå tørrskodde til hotellet, sier hotelldirektøren.

– Vi har også mulighet for å bygge ut på denne tomta, men det trenger vi noen driftsår for å vurdere, sier Syltevik.


Flere prosjekter