Ringsaker kommune har varslet stopp i godkjenning av søknader til VA-tilknytningen til Sjusjøen. Illustrasjonsfoto: Jørn Hindklev

Nå kan det i praksis bli byggestopp i Norges største hytteområde

Det kan i praksis bli byggestopp på Sjusjøen etter at Ringsaker kommune har varslet stopp i godkjenning av søknader til VA-tilknytningen på Sjusjøen, Norges største hytteområde.

Avisa GD (sak åpen for abonnenter) melder at det før fristen for godkjenning av søknader til VA-tilknytningen går ut fredag 7. juli, har Ringsaker kommune fått inn minst 130 søknader.

– I løpet av to døgn har det søkt langt på veg like mange som det vanligvis gjør på ett år, sier teknisk sjef Tor Simonsen til GD.

Uenige om vannforsyning

Årsaken til at det nå innføres stopp i godkjenning av VA-tilknytningen på Sjusjøen, er at Ringsaker kommune ikke har kommet til enighet med grunneierne om finansering av vannforsyningen til Sjusjøen.

Avisa skriver at alle byggeprosjekter på Sjusjøen må ha en godkjent VA-løsning fra Ringsaker kommune før de får byggetillatelse. Dermed kan det i praksis bli byggestopp for flere planlagte prosjekter på Sjusjøen, hvis avbruddet i behandling av VA-søknader vedvarer.

Det kan potensielt forventes 2000 nye søknader om tilknytning i framtiden, og det har ikke vannforsyningen på Sjusjøen kapasitet til.

– Overskridelser ute av proporsjoner

– Uenigheten koker ned til kostnadene for vannavtalen på Sjusjøen og bygging av vannverk i Mesnali. Det er særlig vannverket som er problematisk for oss. Opprinnelig skulle det koste 29 millioner kroner, og grunneierne skulle betale halvparten pluss overskridelser. Men når kostnadene har økt til nærmere 180 millioner kroner, så er det en ekstremt høy overskridelse som er helt ute av alle proporsjoner. Det er urimelig at grunneierne skal belastes med hele den biten, har daglig leder Per Fineid i Pihl tidligere uttalt til GD (sak åpen for abonnenter).