Casper JohansenJohn Ole EllilaJoakim JohansenVinjar SæterStian JohansenOle-Jørgen Jaunsen

NNM i byggfag arrangeres for tiende gang - finalistene er klare

NNM i byggfag arrangeres for tiende gang idet Nordnorsk bygg- og anleggsmesse går av stabelen i Tromsø 14. - 16. juni. Finaleheatet er klart - etter ekstraomganger.

Hvert år siden 2009 har NESO (Nordnorske Entreprenører Serviceorganisasjon) arrangert nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfagene tømring og betong. De tre nordligste fylkene har én kandidat i finalen i tømrerfaget og én i betongfaget. Det kåres nordnorsk mester i hvert av de to fagene. Finaleplassene tildeles dem som er fylkesvinnere etter å ha oppnådd høyest poengsum i en teoretisk konkurranse.

Kampen om finaleplassene i det nordnorske mesterskapet ser ut til å bli hardere og hardere, år for år.

– I fjor var det rekordmange deltakere i den innledende konkurransen. I år måtte det ekstraomganger til for å kåre finalistene i Nordland. Fire lærlinger kom ut med samme poengsum – det har aldri skjedd tidligere, sier seniorrådgiver og ansvarlig for NNM, Remi Hanssen i NESO i en pressemelding.

Nordland
Etter ekstra spørsmålsrunder ble det klart at Joakim Johansen, lærling hos Hadsel Bygg og Vedlikehold, representerer Nordland i tømrerfaget. Den mestvinnende bedriften i NNM-historien, MBA Entreprenør i Mo i Rana, er representert med én finalist også i år: Ole-Jørgen Jaunsen Breen trakk det lengste strået i betongfaget.

Troms
TotalRenoverings Casper Johansen er Troms fylkes kandidat i tømrerfaget, mens Vinjar Sæther fra Consto Nord representerer Troms i betongfaget.

Finnmark
Stian Johansen fra Harald Nilsen AS i Alta skal forsvare Finnmarks ære i tømrerfaget.

Finnmarks plass i betongfinalen gikk til John Ole Ellila Sara JARO.

Tiende gang
NNM for byggfag arrangeres for tiende gang. Oversikten under med de tidligere NNM-vinnerne, viser stor geografisk spredning i landsdelen. Narvik fikk sin første nordnorske mester i byggfag i fjor, da Andreas Pedersen vant finalen på hjemmebane rett ved Gate 1.

MBA Entreprenør i Mo i Rana er likevel i en særklasse som den mestvinnende gjennom ti år med nordnorsk mesterskap i byggfag. I fjor tok Lars Halvor Grønfjell hjem den sjette NNM-tittelen til Rana-bedriften. Det betyr at det kun er tre år hvor det nordnorske mesterskapet er blitt avholdt uten en vinner fra MBA i ett av fagene.

MBA Entreprenør har hatt vinneren i ett av fagene de to siste årene. Fire av de foregående seirene til MBA Entreprenør kom i en sammenhengende seiersrekke fra 2012-2015.

Under NESOs årsmøte i fjor ble MBA Entreprenør tildelt NESO-prisen for sitt systematiske arbeid med å sikre rekruttering til byggebransjen.

– Det er hard konkurranse om å få lærlingekontrakt hos MBA, og det er ei forutsetning at lærlingene er villige til å stille i NNM. Slik sikrer bedriften seg de beste hendene og hodene, het det fra juryen under utdelingen. MBA-sjef Trond Harry Hansen mottok prisen under årsmøtet som i fjor ble avholdt i Narvik.

Andreas Pedersen fra Narvik Bygg sørget for hjemmeseier da han snekret og svarte best i tømrer-finalen i fjor, da NNM og NESOs årsmøte ble avholdt i Narvik.

Gjennomføringen av finalen
Lærlingene får utlevert en praktisk oppgave, nødvendig verktøy og materialer på starten av finaledag én. Arbeidene med å løse oppgaven følges og bedømmes av en fagdommer i hvert av fagene. Poengene fra den praktiske oppgaven tas med inn i den teoretiske delen.

– Erfaringene viser at ingenting trenger være avgjort etter den praktiske delen. For to år siden var alle de tre finalistene i tømrerfaget i ledelsen i løpet av den avgjørende teori-utspørringen, forteller Remi Hanssen.

Han gjennomfører selv den teoretiske delen. Lærlingene gir sine besvarelser med publikum til stede.

– Årets finalister vil oppleve en ekstra liten «twist». Vanligvis gjennomføres den avgjørende, teoretiske utspørringen av finalistene samme dag som den praktiske delen. Som følge av at finalen kjøres som en del av NNBA-arrangementet, må finalistene «sove på» den praktiske delen, før avgjørelsen faller neste dag, sier seniorrådgiver og ansvarlig for NNM i NESO, Remi Hanssen.

Her er årets finalister til nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfag 2019