Løsningsrådgiver for VDC, Jan-Ove Lytomt i NTI.Administrerende direktør Halvor Jensen i NTI.Styreleder Geir Gule i Stillasentreprenørenes forening.Jon Magne Hagen (til høyre) og Magnus Karstad i MB Stillas fortalte om sine erfaringer med å teste us NTI Scaffplanner

NTI lanserte egen stillas-BIM

NTI Scaffplanner skal hjelpe stillasprodusenter planlegge og gjennomføre sikrere og mer optimaliserte stillaser.

BIM-spesialisten NTI kunne nylig presentere sitt nyeste produkt, NTI Scaffplanner, et norskutviklet program spesialutviklet for å planlegge og utforme stillaser i BIM.

– Flere og flere ber om å få de midlertidige systemene i et bygg inn i den digitale tvillingen også. Dette etablerer historikk, bedre oversikt over økonomien og bedre kontroll. Dette er noe byggherrene vil kreve, sier administrerende direktør Halvor Jensen i NTI.

Under lanseringen av Scaffplanner i slutten av mai var flere bransjeaktører og Arbeidstilsynet til stede for å få med seg nyheten. Styreleder Geir Gule i Stillasentreprenørenes forening mener det nå er opp til stillasleverandørene å tilegne seg den nødvendige kompetansen for å bli med i det digitale skiftet.

– Vi må ta initiativ selv for å lære det som trengs, og bedriftene må lære opp sine egne, sier han.

NTI Scaffplanner er utviklet fra en idé som løsningsrådgiver for VDC, Jan-Ove Lytomt i NTI tok med seg til selskapet etter å ha jobbet i flere år i utleiebransjen.

– Stillaser er en av de vanligste årsakene til ulykker og skader på byggeplassen. Enklere planlegging av stillaset vil dermed gi en tryggere arbeidsplass, i tillegg til at man på forhånd kan se om noe er en god løsning og samtidig bruke systemet som et verktøy for fakturering, sier han.

Allerede har NTI etablert samarbeid med Haki, Layher og Solideq om å få inn deres systemer i Scaffplanner.

– Før var det veldig tidkrevende å planlegge stillas i 3D, og i dag utføres svært lite beregninger, hvis det blir gjort beregninger i det hele tatt. Med Scaffplanner kan man planlegge og sende ut nøyaktig antall deler, noe som gir mindre transport, bedre miljø og ryddigere byggeplass. I tillegg har vi all dokumentasjon i BIM hvis noe skulle gå galt, sier Lytomt.