<p>– Jeg tror det er mangel på informasjon om hva yrkesfag egentlig går ut på, sier Magnhild Vanebo. Hun jobber som sveiser på Kværner i Verdal og er med i rekrutteringsprosjektet Jenter og teknologi.</p>Magnhild Vanebo ble kåret til Årets lærling i Trøndelag 2018.Magnhild Vanebo.

– Mange tror at man må være handyman for å sveise, det er feil

Sveiser Magnhild Vanebo (21) fra Steinkjer vil inspirere flere jenter til å velge yrkesfag.

Sveiser Magnhild Vanebo (21) fra Steinkjer skal være med på live stream 29. mai i regi av prosjektet Jenter og teknologi – som er et samarbeidsprosjekt mellom NITO (Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon) og NHO.

Vanebo tok fagbrev som sveiser i 2018. Hun er NM-mester i sveis, og skal være med i yrkesfag-VM i august i tillegg til EM neste år. I fjor ble hun kåret som årets lærling.

Ifølge Vanebo var det et overtall av gutter i klassen da hun gikk yrkesfag og tok fagbrev i sveising.

– Jeg tror mange jenter tenker at det å være sveiser er en guttegreie. Mange tror at man må være handy for å sveise, det er feil. Jenter er minst like flinke til å fullføre arbeidsinstruksjoner, tegninger og sveiseprosedyrer - Vi klarer å ta i et tak.

Live streamen vil streames på Jenter og teknologi sin Youtube-kanal. Sammen med rørlegger Elise Emmely Svang Jansen og fem jenter fra bygg- og anlegg på Stangnes videregående skole, skal Vanebo inspirere jenter rundt om i landet.

– Jeg tror det er mangel på informasjon om hva yrkesfag egentlig går ut på. Derfor ønsker jeg å inspirere jenter på streamen og fortelle dem hva jeg gjør i min jobb, sier Vanebo.

Videre forteller Vanebo at hun jobber som sveiser på Kverner i Verdal, og stortrives på jobb. Likevel skulle hun ønske det var flere jenter med på laget.

– Vi trenger flere skarpe hoder som kan jobbe med sveising. Jenter har mye å bidra med. Vi er nøye og stødige med håndarbeid, som er viktig når man sveiser. Gutta gjør en god jobb, men for dynamikken i gruppa og ikke så mye snakk om fotball, hadde det vært fint med flere jenter.

Prosjektet Jenter og teknologi har som mål å øke kvinneandelen på henholdsvis tekniske yrkesfag, fagskoler og høyskoler og universiteter.

Årlig arrangeres det en landsdekkende turné der vi møter om lag 4000 jenter i 9. og 10. klasse. Over 60 rollemodeller er med som foredragsholdere på turnéen.

Les mer om prosjektet her: https://www.nho.no/samarbeid/jenter-og-teknologi/