Karl Johans gate 14

Fasaden er bevart. Alt annet er nytt. Veidekke Entreprenør har hatt hovedansvaret for den omfattende ombyggingen av Karl Johans gate 14.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehabilitering

Kontraktssum uten merverdiavgift: 309 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvadratmeter

Byggherre: Karls Johans gate 14 AS v/ AVA Eiendom

Prosjekt- og byggeledelse: Aase Prosjekt

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: NSW Arkitektur

Rådgivere: RIB, RIA, RIByFy, RIBr: Rambøll l RIG: Structor Geomiljø l FDV: Curotech l RIE: EDA l RIV rør: NTI l RIV vent: Randem& Hübert l Lysdesign: Zenisk

Underentreprenører og leverandører: Vinduer, dører, innredninger: Snekkermester Per Bjerke l Trapper, rekkverk, håndløpere: Metalform l Metallarbeider, speilpolert rustfritt stål: Nittedal Rustfrie l Rulletrapp og heis: Thyssenkrupp l Grunnarbeid/ fundamentering: MA Totalbygg l Karbonfiber: R-Bygg l Tømrer: Fjeld, Åsheim og Nilsen l Betong: Stenby og Olsen l Rørlegger: NTI l Elektro: EDA l Ventilasjon: Randem & Hübert l Prefab stål og betong: Åkrene Mek l Hulldekker: Spenncon l Stålarbeider: Byemark l Systemhimlinger: Bærum Byggmontering l Flis: Leif Runars l Mur/fasadepuss: XK Entreprenør l Blikkenslager/ kobberarbeider: Franke Onsrud l Taktekking: Alltak l Glassarbeider: Profilteam l Maler: EP Bygg og Maler l Gulvsparkling: Oslo Epoxybelegg l Gulvsliping: Betotec l Marmorfliser: Ellingard l Branntetting og akustisk puss: Byggimpuls l Lås/beslag: Sikkerhetsteknikk l Solskjerming: Lunex l Foldevegg: Sigmund Olsen Agentur

Det ærverdige bygget fra 1800-tallet, som de siste årene har huset Oslo-hovedkontoret til TV2, har blitt fullstendig ombygd og rehabilitert.

I tillegg er det bygd to nye kontoretasjer og et hjørnetårn på toppen av bygget, som i alt består av seks etasjer samt to underetasjer.

Byggherre er AVA Eiendom AS, og de leier ut hele det 10.000 kvadratmeter store bygget til Hennes & Mauritz.

Den nye flaggskipsbutikken til kleskjeden er en av verdens største, og åpnet 29. november i fjor. Resten av bygget ble ferdigstilt 29. april i år.

– Det er butikklokaler fra første underetasje og opp til fjerde etasje. Butikken ble ferdigstilt i fjor, og siden har vi jobbet med kontorlokalene i femte og sjette etasje samt takterrassen. Kontorene ble overlevert nylig, men er ikke tatt i bruk ennå. Leietageren er i ferd med å innrede dem, sier prosjektleder Arnfinn Strålberg i Veidekke Entreprenør.

Stolte av resultatet

De har utført restaureringen i et arbeidsfellesskap med forretningsområde Oslo og Seby AS, som er et datterselskap av Veidekke Entreprenør AS.

– Fasaden fra 1800-tallet er verneverdig. Den er pusset opp og har fått ny belysning, men er ellers bevart. Ellers er alt nytt. De to øverste etasjene med skråtak har vi revet helt, og erstattet med to nye etasjer. Vi har også bygd et nytt hjørnetårn knyttet til de to etasjene, sier Strålberg.

Han og driftsleder Lars Ulrik Hanevik forteller at prosjektet har vært krevende, og at de er svært fornøyde med arbeidet de har utført.

– Vi har hatt et stort tidspress, og utført mange oppgaver samtidig. Alt fra grunnarbeider, riving og tømmerarbeider har pågått om hverandre. Det har vært hovedutfordringen, men sammen med underentreprenørene har vi kommet i mål på imponerende vis. Resultatet er fantastisk, sier Hanevik.

Sto på stålforsterkninger

Byggearbeidene i Karl Johans gate 14 begynte i desember 2017 etter cirka et halvt års planlegging.

– Da startet vi arbeidene med å forsterke den nederste underetasjen, slik at vi kunne grave ut kjelleren og refundamentere. Kjelleren er blitt utvidet til cirka dobbelt areal. I tillegg til nye peler er det lagt ny bunnplate, for å forsegle alunskiferen som bygget er fundamentert på, sier Strålberg.

Grunnarbeider og fundamentering pågikk fram til juni 2018. Samtidig pågikk rivearbeidene i resten av bygget fra januar til september.

– I januar flyttet TV2 ut, og da begynte vi med å strippe bygget. Vi tok ut all innmaten, og deretter begynte vi konstruktiv riving. Trappene og heisene, som avstiver bygget, samt mye av den bærende konstruksjonen skulle bort. Vi måtte derfor forsterke og midlertidig avstive bygget, sier han.

De to forteller at hele bygget i prinsippet endte opp med å stå på midlertidige stålforsterkinger.

– Mens vi rev noen deler av bygget, begynte vi med tømrerarbeider i andre deler. Tømrerarbeidene startet i mars og pågikk til overlevering. Vi har også støpt nye bæresøyler i bygget, og mange nye dekker. Dekkene som var igjen etter rivingen, ble karbonforsterket og sparklet på nytt, sier Hanevik.

– Vi har også bygd om og forlenget et atrium i bygget, som går helt fra første til sjette etasje. Det er også lagt mye arbeid himlingen i forretningslokalene. Leietaker har hatt detaljerte krav om hvordan interiør og spesielt belysning skulle utføres, legger Strålberg til.

Heiste ned trapper fra taket

Han sier at tekniske arbeidere og malerne startet å jobbe for fullt i bygget rundt juni. På den tiden hadde de fortsatt bare en midlertidig takløsning.

– Vi hadde ikke tettet taket fordi de nye rulletrappene måtte heises ned fra taket. De kom først i uke 35. Når de var på plass kunne vi tette taket. Det var en milepæl i prosjektet, sier han.

Logistikk har nemlig også vært en utfordring i prosjektet.

– Det er trikk på den ene siden av bygget og Norges mest persontrafikkerte gate på den andre siden. Vi hadde ingen parkeringsmuligheter og kun mulighet til å ta imot en lastebil av gangen. Vi hadde et veldig strengt logistikkregime, men sånn er det å jobbe i Oslo Sentrum, sier Strålberg.

Hanevik sier at de flere ganger måtte stenge Karl Johans gate for å heise inn materialer gjennom vinduene.

– Vi hadde en tårnkran som servet hele bygget, men brukte også lastebilkraner for å laste inn alt fra stål til ulike materialpakker, sier han.

Løste «mission impossible»

Strålberg og Hanevik sier de har hatt et godt samarbeid med byggherren, og at underentreprenørene og rådgivere har gjort en svært god innsats.

Tross mange utfordringer har de derfor kommet i mål til avtalt tid.

– Byggherren kalte prosjektet for «mission impossible» før vi startet, og et par uker før overlevering var det ikke alle som trodde vi ville komme i mål, sier Hanevik.

– Men det har vi gjort, og resultatet er imponerende. Bygget er blitt et av de flotteste på Karl Johan, legger Strålberg til.

Hanevik sier det på det meste har jobbet 200 personer samtidig i bygget.

– Det har vært veldig høyt tempo i perioder, og da er det spesielt viktig å tenke på sikkerhet. Vi har hatt høyt fokus på HMS, og har ikke hatt noen alvorlige skader. Det er vi også stolte av, sier han.

Henrik Teigen Akselsen, som er leder for handelseiendom i AVA Eiendom, sier at også de er stolte av prosjektet.

– Det handler om å sette spor etter seg, og i dette prosjektet er det liten tvil om at AVA har lykkes med nettopp det. Et slitent kontorbygg er pusset opp og bygget om etter alle kunstens regler. Oslos paradegate har fått sin juvel. Vi har bygget en av Norges råeste handelseiendommer, sier han.


Flere prosjekter