Fullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders KämpeFullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker.Fullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker.Fullskalaøvelse i Gjermundshaug Gruppen på Borgen i Ullensaker. Foto: Anders Kämpe

Gjermundshaug holdt fullskalaøvelse med løsnet gravemaskinskuff og dieselutstlipp

I begynnelsen av april arrangerte Gjermundshaug Gruppen en fullskalaøvelse på Borgen i Ullensaker som var basert på virkelige hendelser i bransjen.

Ifølge en pressemelding fra anleggskonsernet gikk øvelsen ut på at en gravemaskinskuffe hadde løsnet og havnet over en person, som måtte frigjøres og livreddes. Det ble også simulert et dieselutslipp på 3000 liter.

På anleggsplassen ved Borgen i Ullensaker har det i noen måneder pågått opparbeidelse av infrastruktur til et kommende boligfelt. Innbefattet i opparbeidelsen er skogrydding, avtaking av masser, sprengning, etablering av VA-anlegg samt opparbeidelse av internveier og tomter. I et slikt arbeid er det omfattende bruk av store anleggsmaskiner, der gravemaskiner har en sentral rolle.

Temaet i øvelsen var basert på virkelige hendelser i bransjen, der mannskap har omkommet som følge av løsnet gravemaskinskuffe. Slike hendelser oppstår ikke sjeldent.

HMSK-leder Helge Dervo i Gjermundshaug Gruppen er av den oppfatning at hele anleggsbransjen må gjøre noe mer med denne risikoen og peker på at et sentralt spørsmål er om det er arbeidsgiver eller gravemaskinfører som eier risikoen.

- I lovverket finner man enkelt ut at begge parter er pliktig til å redusere en uakseptabel risiko. Mens arbeidsgiver har et ansvar for å vurdere om HMS-systemet har en god nok virkning, samt å gjennomføre forbedringer hvis man finner ut det motsatte, har enhver ansatt en medvirkningsplikt til HMS-arbeidet. Dersom noen av partene ikke utfører sitt HMS-arbeid som de er pliktig til å gjøre, er det ikke uten grunn til at myndighetene påtaler de aktuelle partene en straffbar handling i de tilfeller der en arbeidsulykke ender i et dødsfall, uttaler Dervo.

Konsernleder Ole Gjermundshaug sier at det finnes gode grunner til å gjennomføre en øvelse som dette, ikke bare de juridiske aspektene.

– Det skaper interesse hos alt involvert personell og øker innsikten i beredskapsinnsats på flere nivåer i organisasjonen. Selv om man deltar på førstehjelpskurs, blir man sjelden klar til å håndtere alvorlige ulykker, sier Gjermundshaug.

Han er av den oppfatning at trening innen beredskapshåndtering på anlegg svært viktig for å redusere usikkerheten hos personellet.

Formålet med øvelsen på Borgen var å teste:

- Varsling av ulykke. Herunder linjeledelse og daglig leder.
- Etablering av krisestab.
- Gjennomføring av beredskapsinnsats. Herunder frigjøre fastklemt person og gjennomføre livreddende førstehjelp
- Samspill mellom anleggsområdet og krisestaben
- Kommunikasjon krisestaben og eksterne parter som byggherre, pårørende og media.
- Samvirke mellom anleggsområdet og nødetat

Gjermundshaug Gruppen involverte Røde Kors Hjelpekorps som markører. Disse spilte hysterisk gravemaskinfører, og den skadde personen som hadde havnet under den to tonn tunge skuffen. En dukke ble benyttet under selve skuffen, og da denne hadde blitt frigjort ble dukken byttet ut med en markør.

I spillet i krisestaben ble selskapet Zync benyttet som «coach», observatør og innspill av media og pårørende. I etterkant av den livreddende beredskapsinnsatsen ble det igangsatt simulering av et stort dieselutslipp på anleggsplassen der brannvesenet ankom for å vurdere og iverksette tiltak mot videre spredning inn i et vassdrag.

Evalueringen av øvelsen viste oss at vi må trene mer på livreddende førstehjelp, forbedre organiseringen av beredskapen på anleggsområdet, styrke krisestab-medlemmenes kunnskap om deres roller. Vi vil gjennomføre flere slike øvelser i konsernet da denne øvelsen ga oss svært god læring og at personellet likte å delta, avlsutter HMSK-leder Helge Dervo.