Øvre Norefjellstua

Fem bygg med 25 leiligheter er helt der oppe. Både når det gjelder den tronende og krevende beliggenheten øverst på Norefjell og kvaliteten på materialer og utførelse.

Fakta

Sted: Norefjell

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: 4.000 kvadratmeter

Byggherre: Øvre Norefjellstua 1 AS

Byggherrerepresentant: Oslo Prosjektadministrasjon

Prosjekteringsgruppeleder: B-Consult

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør

Kontraktsum inkl. mva.: 178,5 millioner kroner

Arkitekt: Logg Arkitekter

Interiørarkitekt: Krista Hartmann

Rådgivere: RIByFy: WSP Engineering l RIG: Arkimedum l RIB: Ing. Jan Erik Gauksrud l RIBR: ÅF Consult l RIE: Elektro Installasjon l RIV Rør: EM Teknikk l RIV Ventilasjon: Bryn Byggklima l RIVA: Holtet Pukk og Betong

Underentreprenører og leverandører: Betong- og grunnarbeider: Holtet Pukk og Betong l Stålarbeider: Skar Industriservice l Taktekker: Protan Entreprenør l Blikkenslagerarbeider, spilrekkverk og glassrekkverk fra Q-railing: Buskerud Blikk l Gulvsparkling: Hæhre Gulvstøp l Glass og aluminium: Aluminium Profil Systemer l Systemhimlinger: Bygginnredning l Maler: Bohlin l Parkett: Parkettstudio l Vinduer: Nordan l Ytterdører: Giljedoor l Innerdører av tre: Knudsen Dørfabrikk l Ståldører: Swedoor l Låser og beslag: Certego l Limtre og i-bjelker: Splitkon l Fuging: S & S Fuging l Åpne gasspeiser: Rud Olsen Konsult l Gasspeiser: Peisselskapet l Rør: Assemblin l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Elektro-Installasjon Drammen l Heis: Heisplan l Oppmåling: Halling Konsult l Betongsaging: Mimax l Flisarbeider: NTG l Brannsikring: Albanor l Innredninger: Grønli Paixao design og møbler l Tretrapper: Trappekompaniet

− Dette er den høyeste beliggenheten på Norefjell, det blir ikke bygget leiligheter høyere enn dette. Oppgaven var tydelig fra oppdragsgiver; det skulle være det mest eksklusive leilighetsprosjektet i fjellet. Vi kjenner til hytter med lik eller høyere kvalitet, men ikke noe leilighetsprosjekt med samme kvalitet, forteller Jon Bjørgum i Logg Arkitekter.

Usjenert panoramautsikt

Et kriterium i konkurransegrunnlaget var at man skulle kunne nyte den utrolige utsikten fra begge plan i alle leilighetene. De fem bygningskroppene er nennsomt og strategisk plassert i terrenget, slik at man uansett ser over og mellom byggene foran seg.

Det skulle også være minst mulig biltrafikk mellom byggene. Men da de var riktig plassert i terrenget, ble utfordringen selve atkomsten til parkeringskjellerne, som ligger forholdsvis langt nede på feltet. Løsningen ble at de to byggene i midten har en stor felles kjeller, mens de andre tre har egne innkjørsler.

− Den store terrengforskjellen gjorde at kjellergulvet måtte senkes for at man skulle klare stigningen, slik at den bakerste kjelleren har en takhøyde på hele 3,5 meter, sier Bjørgum. Hver leilighet har to p-plasser i kjelleren.

To og tre plan

De 25 leilighetene varierer i størrelse fra 119 til 259 kvadratmeter. De ti gavlleilighetene går over tre etasjer, også med inngang fra kjellerplan, og med soverom i første og kjøkken og stue i andre etasje. De resterende 15 leilighetene i midten går over to plan med balkonger og takterrasser ut i fra første etasje. Alle enhetene har egne inngangspartier i bakkant på terrengnivå.

Byggherre for det vel 4.000 kvadratmeter store prosjektet er Øvre Norefjellstua 1 AS, som har hatt med seg Oslo Prosjektadministrasjon som byggherrerepresentanter. Totalentreprenør Bermingrud Entreprenør hadde fysisk oppstart høsten 2017.

– Det er krevende å bygge i fjellheimen under slike klimatiske forhold. Vi kom i gang litt senere enn vi håpet på. Det var en del prosjekteringsarbeid som måtte til i forkant, slik at vi fikk vinteren skikkelig over oss da vi drev med betong- og fundamenteringsarbeidene. Materialvalgene i beskrivelsen var godt spesifiserte og detaljerte, og var i enkelte tilfeller krevende å skaffe til veie, sier daglig leder i Bermingrud Entreprenør, Bjørn Breian.

Bratt uten snumuligheter

En smal, bratt og snirklete vei opp til byggeplassen – og uten muligheter for å snu – ga store logistikkutfordringer. Større varer og leveranser måtte settes av lenger nede i bakken. En innkjøpt Manitou og interntransport sørget for å frakte utstyr og materialer helt frem til prosjektet.

Selv om tomta er på cirka 7.700 kvadratmeter, var det ikke flust med arealer å boltre seg på. – Det ser ut som om det er god nok plass, men det er svært bratt og nabogrenser vi måtte holde oss innenfor. Dessuten skulle vi gjøre færrest mulige inngrep i naturen, understreker Breian.

Skifer, malmfuru og kobber

Materialvalg, utførelse og detaljering har svært høy kvalitet. – Det er Oppdalskifer som forblending i soklene og et stykke oppover på gavlveggene. Eksteriøret er ellers malmfuru med ulik bredde og dybde for å variere uttrykket i fasadene. Gavlene har også utvendige spiler med tre funksjoner: det er estetisk fint å se på, det skjermer litt for innsyn og de fanger snø fra snøkanonene i alpinbakken rett ved siden av, forklarer Bjørgum.

Bæringen er plattendekker med påstøp, mens gavlvegger og leilighetsskillevegger er prefabrikkerte sandwichvegger, som gir særs god lydisolering. Hele sørfasaden har et fasadesystem med vinduer fra gulv til tak, som nesten opphever skillet mellom oppholdsrommene og naturen på utsiden. For å få større vindusflater måtte en omprosjektering til midt i prosjektet for å bytte fra mer ordinære trevinduer til aluminiumsfasader.

Leilighetene har innvendige takhøyder som varierer fra 2,4 til 3,1 meter. – Det var ikke noe ønske om å ha like høye og flate tak. Slik det er nå skaper det både en ekstra kvalitet i leilighetene, og det bryter også opp uttrykket. Hovedkonseptet skal være et chaletpreg. Det skal være robust og massivt, det vil stå eksponert i fjellheimen og skal kunne tåle litt, sier Bjørgum.

Men også de som utførte arbeidet i vel 900 meters høyde fikk føle på de barske forholdene.

Klimatiske forhold

– Med justeringer og tilpasninger er det byggetekniske for det meste løsbart. Det er vinteren og været som har vært krevende. Men kuldegrader, friske vindkast og snø fra snøkanonene – i tillegg til det som naturlig kommer ovenfra – så pisker det bra. Plater og gjenstander måtte sikres og stroppes godt for at de ikke skulle blåse bort. Å håndtere de enorme vinduene i monteringsfasen var svært krevende, men vi kom gjennom uten brekkasjer, bekrefter Breian.

– Det er ikke hver dag vi får lov til å bygge med sånne materialer og overflater. Det viktigste for oss var å ha dyktige folk i egne rekker som kunne håndtere slike krevende prosesser. Og å knytte til oss til underentreprenører og leverandører som står løpet ut med oss, avslutter Breian.


Flere prosjekter