Reve: - Ikke lenger en ikke-næring, men langt å gå

For en del år siden fikk BI-professor Torger Reve stor oppmerksomhet da han kalte BAE-næringen for en ikke-næring. Nå mener han det bildet han malte i 2012 må oppdateres.

På Sammen2020 gikk han gjennom alt som var feil sist, og viste at næringen har kommet et stykke på vei siden den gangen.

Hovedkonklusjonene sist gang var at næringen, eller ikke-næringen om du vil, slet med svak produktivitet, svak innovasjon og svakt omdømme.

- Det gjøres fortsatt for mange feil. Når er en bru raser en kilometer fra NTNU så er det noe som er galt. Elementære feil gjøres, og disse må rette opp før man kan begynne å snakke om digitalisering, sa Reve.

- Dere er fortsatt den minst digitaliserte næringen. Det går uhyggelig fort, og dere har noe å gjøre på digitalisering, industrialisering og innovasjon, la han til.

Reve hadde også mange konkrete punkter som næringen bør jobbe med. I likhet med det Sandnes hadde sagt tidligere på dagen viste Reve til viktigheten med en røst overfor myndigheter og politikere.

- Dere må ha en felles næringsrøst. Det er mange som står bak Sammen2020, og det er bra, men det ligner på landbruket før Norges Bondelag. Dere må ha en røst mot politikerne, understreket han. Reve påpekte samtidig at det er viktig å ha noen bjellesauer. Noen som er næringen, og kan fronte den.

Han mente at BAE-næringen trang et eget omdømmeprogram og et eget digitaliseringsprogram. Som OBOS-styremedlem mente han også at Contruction City på Ulven vil tilføre næringen en sårt tiltrengt klynge.

- Det har skjedd viktige digitale løft. For et par år siden pratet man bare om BIM, men i dag har du de som begynner å bruke AI. Spacemaker er et eksempel på en spennende bedrift. Disse kommer til å endre næringen innenfra. Jeg håper de får utviklingsmuligheter, for det er de små innovatørene som endrer næringen, sa han.

- Det er to store changemakers på digitalisering. AI er viktigste og block chain kan være det andre. At man kan sette inn tillit i et system som har vært preget av mistillit, avsluttet Reve.