<p>Den nye brua blir 42 meter lang og 15 meter bred. Foto: Nye Veier</p>Foto: Nye VeierFoto: Nye VeierFoto: Nye VeierFoto: Nye VeierFoto: Nye VeierFoto: Nye Veier

Monterte prefabrikkert bru på Hamar - Nye Veier ønsker mer bruk av industrialiserte løsninger

Totalentreprenøren Hæhre og underleverandøren Bjørn Hansen AS monterte i forrige uke den første av to prefabrikkerte betongelementbruer på rv. 25 i Hamar.

Bruelementene er produsert på Forsand i Rogaland.

"Økt industrialisering og standardisering, inkludert mer bruk av prefabrikkerte løsninger, er en ønsket utvikling for byggherren Nye Veier", skriver Nye Veier i en pressemelding.

Det er den østgående brua ved Disen med to kjørefelt og sykkelvei med fortau som ble montert i forrige uke.

– Totalentreprenøren Hæhre og underleverandøren Bjørn Hansen AS brukte kun to dager på å montere brua. Totalt ble det løftet på plass 42 betongelementer, der de tyngste har en vekt på over 13 tonn, sier Øyvind Moshagen, prosjektdirektør i Nye Veier E6 Innlandet i pressemeldingen fra Nye Veier.

Den nye brua blir 42 meter lang og 15 meter bred.

– Prefabrikkering og industrialisering av konstruksjoner er noe vi i Nye Veier ønsker mer av. Bruk av prefabrikkerte elementer er ikke så vanlig i Norge, men det er mer brukt i våre naboland, sier Moshagen.

Alternativet er plasstøpte løsninger, men disse er mer arealkrevende og setter større krav til logistikk og plass til maskiner og utstyr.

– En av fordelene med å prefabrikkere slike bruelementer er at det går raskere å montere bruene. Redusert byggetid og mindre plassbehov reduserer behovet for endret trafikkavvikling over lengre perioder. Det er også viktig for Nye Veier at løsningen med prefabrikkerte bruer på Disen gir en betydelig reduksjon i inngrepene i Åkersvika naturreservat, både i omfang og varighet, jamfør reguleringsplanen, sier Moshagen.

Vestgående bru med to kjørefelt skal monteres senere. Utbyggingen av firefelts vei og gang- /sykkelvei på rv. 25 fra Ridabu til Disen inngår i Nye Veiers utbygging av firefelts motorvei på E6 fra Kolomoen til Moelv.