Youngstorget 3

Picasa

Kulturhuset kan snart flytte tilbake til Youngstorget 3 i et nytt og moderne miljøbygg. I etasjene over blir det rundt 260 kontorplasser.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Næringsbygg

Bruttoareal: 7.000 kvadratmeter

Kontraktssum: 137 millioner kroner eks. mva.

Byggherre: Olav Thon Gruppen

Totalentreprenør: JM Entreprenør - nå STØ Entreprenør

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter

Rådgivere: RIB: ConSisu l RIG: Sweco l Naboregistrering: Multiconsult l Energiberegning: Itech

Underentreprenører og leverandører: Teglfasader, mur-, puss- og natursteinsarbeider: Murmester Rolf Holm l Jetpeling: Jetgrunn l Spunt og peling: Entreprenørservice l Adgangskontroll: Infobric l Blikkenslager: A. Hansen l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Byggevarer: Optimera l Elektro: Romerike Elektro l Rørlegger og ventilasjonsarbeider: Bravida l Prefab: Con-Form l Maler og flisarbeider: Bygg & Mal l Grunnarbeider: Sigurd Furulund Maskin l Glassfasade: Bolseth Glass l Gulvsparkling: ID Gulv l Epoxygulv: Norsk Epoxy l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Himlinger: Modulvegger l Stikking/oppmåling: Geomatikk Survey l Røykluker/branngardiner: Haby l Rekkverk/håndløpere: SIAS l Stålarbeider: Åkrene Mek Verksted l Solskjerming: Kvint Blendex l Tømring, gipsvegger, vinduer, tredører, ståldører, glassfronter og belistning: Byggaksess Norge

Med Folketeatret som nærmeste nabo er nybygget Youngstorget 3 sentralt plassert i hjerte av Oslo sentrum.

– Bygget med Kulturhuset som sto her tidligere ble revet i sin helhet, og er nå erstattet med et nytt bygg i plasstøpt betong. Kulturhuset skal flytte tilbake i første etasje, og etasjene over er leid ut til selskapet Netlife, sier prosjektleder Morten Støtterud i JM Entreprenør, som er totalentreprenør.

Næringsbygget har et bruttoareal på rundt 7.000 kvadratmeter, fordelt på seks etasjer i tillegg til en kjelleretasje.

– Tredje, fjerde og femte etasje er bygd opp nokså likt, med 70 kontorplasser i åpent landskap og ulike samJMEntreprenør - nå tale- og møterom. Sjette etasje er litt mindre og skiller seg ut med skråtak. Her blir de cirka 50 kontorplasser i åpent landskap. Det er imidlertid valgt mange fleksible løsninger, og det åpne landskapet kan deles inn i cellekontorer hvis leietageren heller ønsker det, sier han.

Solceller og BREEAM-sertifisert

Andre etasje inneholder kantine og spiseområder, beregnet for rundt 250 mennesker. I kjelleren er det blant annet sykkelparkering, treningsrom, garderober og teknisk rom.

Kontorlokalene er formet rundt et stort atrium, og store vindusflater i hele bygget sørger for mye dagslys og fritt utsyn mot Youngstorget.

– Bygget har fått et industrielt og tøft preg. Utvendig er det kledd i grågrønn teglstein. Innvendig er det mye synlig betong, blant annet i trappegangen, og alle tekniske føringer i bygget er synlige. Det er ingen himling i bygget, og de tekniske arbeiderne har gjort en særdeles god monteringsjobb, sier Støtterud.

Han påpeker at Youngstorget 3 også skiller seg ut som et lavenergibygg.

– Bygget er sertifisert til Breeam Very Good, og det er montert solcellepanel på taket for produksjon av strøm til intern bruk. Det er også et av de første store prosjektene i Norge med sorptiv kjøling. Det innebærer at fjernvarme brukes både til oppvarming og kjøling av bygget, sier Støtterud.

Plantegninger fra 1920-tallet

Det er Olav Thon Gruppen-selskapet Youngstorget 3 AS som er byggherre.

JM Entreprenør signerte kontrakten og begynte med forberedende arbeider like før sommeren i 2017. Da var rivearbeidene allerede i gang.

– Rivearbeidene pågikk fra april til juni, og vi startet med grunnarbeidene i august. De har bestått av spunting og peling, sier han.

Prosjekteringsleder Lars Åmellem legger til at de som en del av planleggingsarbeidene kartla grunnforholdene inntil Folketeatret, som er vegg i vegg med prosjektet.

– Vi fant fram de originale plantegningene for bygget fra 1920-tallet. Det var interessant å se hvordan de bygde bygget på den tiden, og tegningene stemte på en prikk, sier han.

Grunnarbeidene viste seg likevel å være mer omfattende enn de hadde regnet med.

– Da vi startet med spuntarbeidene, oppdaget vi en stor vannledning i bakken. Den var veldig gammel og i dårlig forfatning. Vannverket opplyste at røret fraktet 1.000 liter vann i sekundet, så det hadde vært kjedelig å slå hull på den midt i Oslo sentrum. Vi måtte derfor gjøre omfattende tiltak for å unngå at røret bevegde seg under arbeidet, sier Støtterud.

– Vi hadde dialog med Vannverket, som strupte røret under deler av arbeidene. Vi lagde også en beredskapsplan for hva vi skulle gjøre om ledningen gikk dukken. Den slapp vi heldigvis å bruke, legger Åmellem til.

– Vellykket prosjekt

Støtterud forteller at de også fikk utfordringer med å flytte en trafo under grunnarbeidene, og at de i tillegg hadde lite riggplass.

- Vi brukte deler av Pløensgate som riggområde. Det har vært trangt, men sånn er det ofte når du jobber i sentrum. Det er utfordrende med logistikk. På et så sentralt sted, er det også mye annet som skjer. Du må forholde deg til alt fra TV-sendinger til demonstrasjoner, og tilpasse arbeidene, sier han.

– Hvordan påvirket utfordringene tidsskjemaet?

– Grunnarbeidene forsinket oss. Vi brukte nesten ett år i bakken, men arbeidene var heldigvis vellykket. Løsningene har fungert veldig bra. Det er ingen setninger, eller andre problemer, sier han.

Arbeidene med råbygget startet rundt juni 2018, og bygget var tett rundt juletider samme år.

– Vi hadde dårlig tid på grunn av utfordringene i bakken, men råbyggarbeider og innvendige arbeider har gått veldig bra. Både våre og underentreprenørenes medarbeidere har gjort en kjempejobb. De har innfridd på alle måter. Vi har generelt hatt et godt samarbeid med både underentreprenører og byggherre, sier Støtterud.

– Gjengen som har jobbet her, har jobbet i sentrum tidligere også. Vi har gode rutiner, og har holdt et godt tempo. Spesielt de innvendige arbeidene har gått ekstremt fort. De ble utført på rundt fire måneder, så det lagt ned en betydelig innsats, legger han til.

Takket være den solide innsatsen leveres prosjektet til en fornøyd byggherre.

– Det er tilfredsstillende, og vi er stolte av prosjektet. Det er veldig sentralt og synlig bygg, og vi har fått flere positive tilbakemeldinger. Mange stopper opp og tar bilder av bygget, så vi har inntrykk av at mange synes det er stilig, sier Støtterud.

Inspirerte av klassisk bygård

Det er Hille Melbye Arkitekter som har tegnet Youngstorget 3.

Arkitektene Berit Johanne Markeseth og Joachim Midjo Andersen sier arkitekturen er inspirert av den klassiske bygården, med et skrått hjørne, en repetisjon av store vinduer og en skrå gesims.

– Arkitekturen fører slik sammen gammelt og nytt i et uttrykk som søker mer mot harmoni enn kontrast. Fasadematerialet falt på en teglsten med grønne fargetoner, som står godt mot nabobygget Folketeaterets røde teglfasade og forholder seg til de klassiske murgårdene, sier Andersen.

– Teglprodusent Egernsund har spesialprodusert teglsten med vinkler tilpasset byggets form og skrå flater, som har gjort det mulig for oss å gi vindussmyg, gesims og inngangspartier en skulpturell utforming. Sokler og sålebenker er utført i Oppdalskifer, også med et naturlig grønnskjær, legger Markeseth til.


Flere prosjekter