<p>Salgssjef Lars Engmark i Nasta håper de kan selge Hitachis elektriske åtte tonner til neste år.</p>

Hitachi viser helelektrisk åtte tonner

Hitachi har kastet seg på elektrobølgen og kommer nå med en åtte tonns helelektrisk gravemaskin.

8-tonneren, som har fått betegnelsen ZE85, blir vist frem for første gang under Bauma-messen i München denne uken. Ifølge salgssjef Lars Engmark i Nasta kan maskinen leveres med ulike batteripakker der den kraftigste har en arbeidskapasitet på 6,5-7 timer.

Engmark mener maskinen er et synlig bevis på at Hitachi mener alvor med sin satsing på elektriske anleggsmaskiner. Selskapet kjøpte som kjent KTEG sammen med Kiesel, og dette samarbeidet resulterte i det som heter European Application Centre, som blant annet jobber med utvikling av elektriske maskiner.

– Vi viste frem en elektriske to tonner under Vei og Anlegg som kom rett fra senteret, men nå har de utviklet dette videre for å få flere modeller. Hitachi har helt klart økt innsatsen på utvikling av elektriske maskiner, og det er takket være press fra blant annet Norge, fastslår Engmark.

Han regner med at Hitachis elektriske åtte tonner blir tilgjengelig for kundene til neste år.

– Det er realistisk at den kommer ut i markedet til neste år, men det ser ut som vi skal få en prototyp allerede i år som vi kan få testet litt i det norske markedet, opplyser Engmark.

– Betyr Hitachis satsing noe for Nastas utvikling av nullutslippsmaskiner?

– Nei, vi har fortsatt våre egne prosjekter. Blant annet har vi utviklet en 16-tonns graver som kommer med både kabel og batteri. Denne maskinen er først og fremst  rettet mot materialhåndtering der maskinen kan stå å jobbe stasjonært, forteller Engmark.

Hitachi benytter også Bauma til lanseringen av den nye 6-serien minigravere. Ifølge Engmark vil det nå komme i alt ti nye modeller fra ett til åtte tonn.

– Ved første øyekast er maskinene ganske like den forrige serien, men Hitachi har utviklet og forbedret en rekke detaljer. Det gjelder alt ifra knapper til bevegelse i hytta, sier Nastas salgssjef.

Nasta ser frem mot å kunne tilby nye maskiner i et segment hvor de har hatt en meget positiv utvikling de siste åene.

– Minigraversalget har tatt seg skikkelig opp de siste tre årene. Vi har gått fra en markedsandel på 5-6 prosent til 10-11 prosent. Den positive utvikling har vi hatt fordi vi har satset på opplæring av våre selgere og fordi vi har vært bevisste på å ha maskiner klare når minimaskinmarkedet virkelig begynner å bevege seg i mars/april, sier Engmark.

Hitachis nye minigravere står på rekke og rad på Bauma-standen.