Verdenslanseringen av Normets batteridrevne sprutrigg fant sted under Bauma 2019.

Normet lanserte batteridreven sprutrigg - norsk entreprenør kjøper den første

– Dette er sprutriggenes Tesla, sier salgssjef Sven Fåland i Normet Scandinavia.

Salgssjef Sven Fåland i Normet Scandinavia.

Verdenslanseringen av Normets batteridrevne sprutrigg fant sted på Bauma mandag. Maskinen bygger på Normets velkjente Spraymec 8100 modell, men dieselmotoren er byttet ut med batteri, og sprutriggen har fått betegnelsen SD, som står for SmartDrive.

– Sprutriggen er den første av våre tunnel- og gruvemaskiner som kommer i den nye SmartDrive serien med nullutslippsmaskiner. De andre maskinene vil følge på, opplyser Sven Fåland til Byggeindustrien.

Batteriet i den nye sprutriggen skal holde til 10-12 kilometer kjøring. Maskinen kobles til strøm under spruteoperasjonen og kan derfor lades mens den jobber. Maskinen kan også leveres med hurtiglader.

Fåland er godt fornøyd med at Normet nå ruller ut batteri/elektriske tunnelmaskiner.

– Dette samsvarer bra med miljøkravene som er i ferd med å komme ved norske anleggsprosjekter. Både entreprenørene og byggherrene etterspør nullutslippsmaskiner og det er derfor vi nå kommer med SmartDrive serien, sier Fåland og tilføyer at de opplever interesse for nullutslippsmaskiner over store deler av verden.

Han mener Normet er først ute med en batteridreven sprutrigg. Den finske maskinprodusenten har holdt lanseringen godt hemmelig, men de kundene som har fått nyheten presentert på Normets Bauma-stand har ifølge Fåland vært svært interessert i den «grønne» tunnelmaskinen.

– Kundene synes det er positivt at vi kommer med nullutslippsalternativer, og det er fordi de vet det kommer kontrakter med klare miljøkrav

Foruten batteridreven kjøring, kommer maskinen med SmartSpray funksjon og det er også den første sprutriggen Normet leverer med integrert SmartScan 3D verktøy, det vil si at maskinen kan 3D skanne for å måle tykkelsen på sprutejobben.

– Jeg føler vi tar noen skritt fremover med denne maskinen. Nå ser vi frem mot å tilby den til kundene, sier Fåland.

Han sier det ikke er bestemt hvem som får den første batteridrevne sprutriggen, men han vet det blir en norsk entreprenør.

– Det blir en norsk entreprenør som kommer til å kjøpe verdens første batteridrevne sprutrigg fra Normet, sier Fåland hemmelighetsfullt.