Villa Åstveit

På Nedre Åstveit i Bergen har Brødene Ulveseth ført opp et bygg med åtte leiligheter med meget høy standard.

Fakta

Sted: Nedre Åstveit, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum uten merverdiavgift: 35 millioner kroner

Bruttoareal: 1.100 kvadratmeter

Tiltakshaver: Nedre Åstveit Park v/ Christine Kahrs

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: TAG Arkitekter

Rådgivere: RIB: Bjarte Fyllingen l RIV: Miljøconsult l RIE: BI Elektro l RIAku: Sweco l RIBr: Konsepta l RIVVA: Byggadministrasjon Harald Bjørndal

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeid, betongarbeid, mur og flisearbeid og gulvavretting: Brødrene Ulveseth l Ferdigbetong: Norbetong l Armering: Celsa Steel Service l Gulvstøp på grunn: Industrigulvspesialisten l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Askeland l Q-dekker/stålplatetak: Haugesund Blikk l Taktekking: Protan Entreprenør l Vinduer og balkongdører: Gilje l Dører: Daloc l Innv og utv rekkverk: Montal l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Maler: Malermester Buer Bergen l Parkett: Format Gulv og Interiør l Lev fliser: Bergersen Flis l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: BI Elektro l Ventilasjon: Bergen Air l Peiser: Bergen Varmesenter l Heis: Thyssenkrupp l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Brann & Sprinklerteknikk l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Kjøkken og garderobe: Studio Sigdal Bergen l Stillas: Pilar Bergen

Tiltakshaver er Nedre Åstveit Park AS. TAG Arkitekter har tegnet bygget. Brødrene Ulveseth har ført bygget opp i en totalentreprise, med en kontraktssum på 35 millioner kroner uten merverdiavgift. Villa Åstveit har to etasjer og et areal på cirka 1.100 kvadratmeter. Byggestart var i februar i 2018 og bygget stod ferdig i mars i år.

Villa Åstveit rommer åtte selveierleiligheter fra 115 til 130 kvadratmeter. Standarden er meget høy. Kjøperne hadde mange tilvalgsmuligheter. Stuene har meget store vinduer og en himlingshøyde på 2,7 meter, noe som gjør dem luftige og åpne.

Bygget ligger sydvestvendt og har gode solforhold. Alle leilighetene har enten store terrasser på bakkeplan eller balkonger. Foajeen har seks meters himlingshøyde, høye glassvinduer, peis og varmekabler i gulvet. Det fulgte en biloppstillingsplass med hver leilighet og det var mulig å kjøpe en til i parkeringskjeller under bygget. Rundt bygget er det pent opparbeidete grøntareal med stier og en lekeplass. Nærmeste nabo er Åstveit golfbane. Fra bygget er det utsikt mot Eidsvåg og sjøen.

Vernet vegetasjon

Prosjektleder Magnus Mjelstad i Brødrene Ulveseth sier at den største utfordringen i prosjektet var at bygget ligger i et område der vegetasjonen er vernet.

– På grunn av de strenge kravene måtte vi være meget forsiktige ved bruk av kran, sier Mjelstad.

Arkitektur

Master i arkitektur Marko Todorovic i TAG Arkitekter forteller at prosjektet ligger i et eldre parklandskap med golfbane i nord, og eneboligbebyggelse i syd mot sjøen. Det er i tillegg et større næringsbygg i nærheten som driver sjørelatert virksomhet. Det har i utformingen av prosjektet vært lagt vekt på å tilpasse seg strøkskarakteren av parklandskap og store villaer.

– Prosjektet er tonet ned i størrelse og holdt i kun to etasjer. Fasadene er enkle og det er tilstrebet et klassisk og tidløst uttrykk som ikke tar oppmerksomhet fra landskapet og vegetasjonen. På denne måten blir parken det dominerende elementet på stedet, sier Todorovic.

Omgivelsene er preget av store eneboliger bygget på 30-tallet og fram til i dag. Disse danner utgangspunktet for en oppbrytning av den foreslåtte bebyggelsen til mindre gavler som alle har eneboligens proporsjoner. Dette resulterer også i at hver leilighet har mer privatliv, direkte kontakt med terrenget, bedre utsikt og orientering av de fleste rom mot syd og vest.

På denne måten får alle leilighetene kvaliteter som eneboliger. Dette har også vært en av hovedintensjonene i prosjektet.

– Plassering av bygningen mot nordøst på tomten gjør det mulig å få størst mulig fellesuteområde. Med god utsikt og lys fra syd og vest, fungerer det som en attraktiv og sosial møteplass for beboerne. På den måten kommer bygningen heller ikke i konflikt med naboenes utsikt og solforhold, og vil ligge som et enkelt volum i parkens randsone. Adkomst er fra nord, via forlengelse av dagens vei gjennom parken. Bygningen åpner seg opp med store vinduer og balkonger. Alle byggets hovedåpninger er vendt mot hagen i vest og syd. Balkongene og hovedbygningskroppen har kontraster i farge og materialer, sier Todorovic.

Balkonguttrykket er ifølge arkitekten ment å viske ut forskjellen mellom inne (huset) og ute (natur). Prosjektet består av to etasjer med åtte store leiligheter som varierer i størrelse. Garasjen er plassert under bakken med 14 parkeringsplasser, boder og teknisk rom. Det er adkomst via heis og trapper fra garasjekjeller til leilighetene. Alle leilighetene har romslige planløsninger med tre frie sider og godt lys fra syd og vest. Store solrike terrasser og balkonger gir god fysisk og visuell kobling til uteområde. Det er lagt vekt på enkelthet og varighet i fasadeutformingen. Fasadene er tidløse med trekledning og innslag av mørke plater.

Kjempefornøyd

Administrerende direktør Christine Kahrs i Paal Kahrs Eiendom sier hun er veldig godt fornøyd med Villa Åstveit.

– Villa Åstveit er blitt en perle vi er kjempefornøyd med. Brødrene Ulveseth har gjort en flott jobb, sier Kahrs.

Hun forteller at Villa Åstveit ligger i et parklandskap.

– I reguleringsplanen fikk vi krav om og ta vare på alléen som fører inn til Villa Åstveit. Flere gamle rododendron er trimmet ned og replantet. Eiendommen var en del av Rasmus Meyers park og Lyder Meyers eiendom, Eføyen. Parken er over 100 år gammel. En del av parken ble lagt ut til golfbane i 1937, som i dag tilhører Bergen Golfklubb. Området lå i LNF, men var allerede bebygd med et bolighus, slik at vi fikk tillatelse til prosjektet. Ceder-trærne ble i sin tid hentet fra Himalaya, Kina og Libanon og ble plantet her ute av Christian Michelsen, som var en god venn av Rasmus Meyer. Allerede nå er de første Rododendronene i blomst, og de ulike sortene vil blomstre hele sesongen. Rasmus Meyer Legats eiendom er 800 dekar og utgjør et nydelig grønt belte i denne delen av byen, sier Kahrs.

Plasstøpt betong

Tomten på Nedre Åstveit er på 3,1 mål og har fjellgrunn. Opprinnelig natur og vegetasjon er tatt vare på i så stor grad som mulig. Noe er tilbakeført til opprinnelig stand etter bygging.

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong. Taket er flatt og bæres av q-dekker. Fasadene har mørk stående royalimpregnert trekledning. I leilighetene er det oljet enstavs parkett av eik på gulv og flislagte bad. I stuene er det delvis nedsenkete himlinger.

Vedlikeholdsvennlig

Trykktesting viser en luftveksling på 0,65 per time. Royalimpregnert trekledning og aluminiumsbeslåtte trevinduer gir fasadene lang levetid og enkelt vedlikehold. Parkeringsgarasjen er sprinklet. Sorteringsgrad for byggavfall er 90 prosent. Villa Åstveit er ført opp uten fraværsskader.

Villa Åstveit er ført opp etter Tek10. Alle leilighetene har NIBE anlegg som kombinerer varmepumpe, ventilasjon og varmtvannstank. Oppvarming skjer med radiatorer (varmekabler i gulv på bad og i boder). Ventilasjon er balansert. Leilighetene er i energiklasse grønn A.


Flere prosjekter