Britannia Hotel

Om ikke helt som Fugl Phoenix av asken, så har Britannia Hotel i Trondheim etter nesten tre års totalrenovering, gjenoppstått i en kombinasjon av gammel storhet og moderne byggeteknikk som gjør det til et av de ypperste hotellbygg i Norge.

Fakta

Prosjekt: Britannia Hotel, Trondheim

Prosjekttype: Hotell

Byggherre: Britannia Eiendom

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor

Interiørarkitekt: Metropolis

Landskapsarkitekt: Norconsult

Areal: cirka 22.000 kvadratmeter (cirka 10.400 kvadratmeter renovering og cirka 11.600 kvadratmeter nybygg)

Totalkostnad: cirka 1,2 milliarder kroner (inkl. moms)

Kontraktssum: cirka 950 millioner kroner (eks. moms)

Rådgivere: RIB og RIByFy: Norconsult l RIAku: Brekke & Strand l RIBr: Erichsen & Horgen l RIG: Rambøll l RIV og RIE: Sweco l Kartlegging naboeiendommer: Multiconsult l Rådgiver lås og beslag: Beslagos l Bistand fasade: SINTEF Byggforsk

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: EFC Norge l Elektro: Buvik Elektro og Vintervoll l Rørlegger: GK Rør og Bravida (Oras) l Ventilasjon: GK Inneklima l Belysning: Stokkan Lys l Riving: AF Decom l Automasjon, brannvarslings- og SD-anlegg: Siemens l Stikking: Skanska Survey l Heis: Reber Schindler l Prefab betong: Con-Form l Badekabiner: Eurocomponents l Stålkonstruksjoner og smedarbeider: Trondheim Stål l Storkjøkken: Myhrvold l Grunnarbeid: Brende l Branntetting: Firesafe l Gulvstøp: RS Gulv l Radonsperre: MasterSealing l Strekkhimling: Stretchceiling Scandinavia l Plasstøpt betong: Betonorte l Taktekking: Trondheim Tak l Peling: FAS l Glass og aluminium: R. Daaland l Skifertak og marmorfasade: Norheim Natursten l Vinduer: Lian og UPB l Fasadepuss, murarbeider: Trondheim Murservice l Solskjerming: Vental l Tynnavretting, tepper og belegg: Brødrene Olsen Mur og Bygg l Blikkenslager: Dahle Blikk l Innredningsarbeider og vindusrestaurering: Byåsen Trevare l Lås og beslag: Beslag Consult l Innredninger: Frapont l Blokkvegger: Saxi l Sedumtak: Blomstertak l Garderobeskap: SSG l Støvbinding: Sverresborg Prosjekt l Parkett: ABS Parkettgruppen l Matavfallsystem: Logiwaste l Maler: Sandå Stjørdal og Malerfirma Edvardsson l Flis: Johannessen og Hagen l Flis og marmor: Ellingard Naturstein l Innerdører: Jømna Brug l Plasstøpte dører: RH Prosjekt l Himlinger: Modulvegger l Akustiske treinnredninger: Otretek l Glassfasade tårnsuite: Mil Sec l Innvendige glass, speil: Riis Glass og Metall l Taktil merking: Norsigns l Kjøkken tårnsuite og cocktailbar: Rupro l Stukkatur: Byggimpuls l Badstu: Eriksen og Rønningen Bygg l Betongarbeid: Horneberg Bygg l Tretrapper: Hagen l Bassengteknikk: AquaKA l Avfallshåndtering, logistikk: NRS Norge l Sanering: Reco Bygg og Skadeteknikk

De første gjestene sjekket inn mandag 1. april. Den offisielle åpningen skjer 9. mai.

Hotellet fikk brukstillatelse tre uker før åpning, og entusiastiske ansatte rykket inn med «Rule, Britannia!» som kampsang og hotellhymne. Tre dager før hotellet åpnet dørene for de første gjestene, fikk Byggeindustrien et møte med teknisk sjef Arne Opsal i EC Dahls Eiendom, som har ledet prosjektet fra byggherrens side, direktør og prosjektleder Bjarte Gjerde i driftsselskapet Britannia Hotel AS, prosjektleder Tore Kvalen hos totalentreprenøren HENT og hotelldirektør Mikael Forselius.

– Det var aldri aktuelt at Britannia skulle bli et kjedehotell. Derfor var det for oss som byggherre nødvendig å knytte til oss topp hotellkompetanse fra starten, understreker Arne Opsal.

Tilfredsheten var stor da de kunne ansette Bjarte Gjerde, som blant står bak suksesshistorien Rica Nidelen, nå Scandic, i Trondheim, som prosjektleder for Britannia Hotel AS. Opsal og Gjerde har jobbet svært tett, med ansvar for byggeprosjektet og hotellprosjektet. Gjerde har også reist vidt og bredt verden rundt og besøkt hoteller for å få ideer og vite hvor lista ligger.

Alle er de enige om at Britannia Hotel, slik det nå framstår både bygningsmessig og hotellfaglig, er blitt en destinasjon i seg selv, som vil trekke nye kategorier besøkende til Trondheim. Fem-stjerners hotellet skaper et marked som ikke har vært der før. På en skala for «umiddelbart opplevd komfort og kvalitet», scorer Britannia svært høyt. Stilen er klassisk, moderne og engelskinspirert; en klar forutsetning fra mannen bak visjonen som nå er blitt en virkelighet, Remagründeren Odd Reitan.

– For HENT som totalentreprenør, har dette vært utfordrende, spennende og utrolig morsomt. Det ville vært utfordrende nok som nybygg; med rehabilitering ble det ekstra krevende. Vi har hatt et flott samarbeid med byggherre, driftsselskap og alle involverte. Et fantastisk prosjekt å jobbe med, sier prosjektleder Tore Kvalen.

HENT har signert ganske nøyaktig 100 kontrakter på leverandørsiden (rådgivende og utførende) - mange av disse til lokale og nasjonale aktører, men også langt utenfor landets grenser.

– Gjennom utenlandsk ekspertise på flere områder har vi lært mye, og tilført håndverkere og fagmiljøer i Trondheim kompetanse. Vi er stolte over å ha vært med på å utvikle og realisere et slikt signalbygg som Britannia Hotel er, sier Kvalen.

HENT har til enhver tid hatt cirka 20 personer engasjert i administrasjonen av prosjektet. Totalt har cirka 3.500 arbeidere vært i sving, opp til 350 av disse samtidig i produksjonstoppene.

Åpningen skjedde et halvår på overtid. Særlig den gamle hovedbygningen viste seg å være i betydelig dårligere forfatning enn først antatt. Sammen med funn og fjerning av uventet mye asbest, fikk det konsekvenser for så vel tidsplan som kostnader. I tillegg iverksatte antikvariske myndigheter en midlertidig fredning som også påvirket framdriften.

Prosjektet har hatt et krevende, men positivt og konstruktivt samarbeid med antikvariske myndigheter, sier både byggherre, driftsselskap og entreprenør. Det ble søkt om 40 dispensasjoner. Alle ble innvilget bortsett fra én, som gikk på vindushøyden på fasaden mot Dronningens gate, som byggherren ønsket å gjøre større.

I renoveringen av hovedhuset er selvfølgelig ikke alt tilbakeført til det originale, men all historie er behørig dokumentert etterhvert som ulike tapet- og malingslag ble avdekket. I én vinduskarm skrapet man seg gjennom 13 lag med maling. En rekke lysekroner er restaurert og blitt med i det nye konseptet. Mange vil også sette pris på at den såkalte Korsmo-trappen i marmor, speilglass og messing, er pusset opp og i fortsatt bruk mellom første etasje og kjelleren.

Den ikoniske fasaden mot Dronningens gate, er nå skinnende ren kremhvit; behandlet med «pustende» diffusjonsåpen kalkmaling etter først å ha blitt sandblåst gjennom et antall ulike malingslag. Mange års mislighold og feilbehandling av fasaden, er en sterkt medvirkende årsak til de omfattende råteskader som gjorde at alle bjelkelag måtte fjernes. Nesten bare skallet sto igjen av hovedhuset før gjenoppbyggingen kunne starte.

Men Britannia er mer enn den gamle hovedbygningen på cirka 6.200 kvadratmeter fra 1897. Totalt omfatter prosjektet cirka 22.000 kvadratmeter. To andre bygg (fra 1950 og 1980) ble revet og erstattet med et helt nytt bygg på cirka 11.600 kvadratmeter mot Apotekerveita. I tillegg til nybygget og hovedbygget, har man også beholdt og renovert et bygg fra 2.000 på cirka 4.200 kvadratmeter. Hele bygningsmassen er nå sømløst forbundet på samme plan.

Med en samlet prislapp på cirka 1,2 milliarder kroner, er dette tidenes største hotellrenoveringsprosjekt i Norge.

– Men likevel vesentlig rimeligere enn renoveringen av enkelte av de hotellene vi nå skal konkurrere med på det internasjonale markedet, påpeker en stolt og forventningsfull hotelldirektør Mikael Forselius.

– Prosjektet har hatt romslige rammer, men har ikke tillatt sløsing, sier byggherre-prosjektleder Opsal.

Et par enkle tall indikerer at planlegging og gjennomføring har vært god. Uforutsette utgifter har økt de totale kostnadene med seks prosent, mens bevisste endringer og oppgraderinger utgjør syv prosents økning.

– Krevende prosjekt

Norconsult AS har vært byggeteknisk rådgiver i prosjektet. De startet allerede i 2015 med skisse- og forprosjekt, og deretter detaljprosjekt.

– Prosjektet har vært krevende, spesielt vurderinger av den eksisterende bygningsmassen, hva som skal rives og hva som skal bevares. Det har vært tett samarbeid hele veien mellom oss som byggeteknisk rådgiver og entreprenør, sier Espen Karlsrud i Norconsult AS.

Bygget ut mot Westermannsveita er reabilitert. Spa i kjelleren ble «plombert» for å unngå å få skader under byggeprosessen. Britannia hall ble rehabilitert, men ingen bærekonstruksjoner ble omfattet av dette. Byggene fra 1890 og 1897 har blitt totalrenovert. Alle bjelkelag har blitt skiftet ut med nye blant annet på grunn av råte men også strenge krav til stivhet. Murkonstruksjoner har blitt åpnet opp og utvekslet. Med unntak av sju takstoler nærmest Nordre gate, er alle takkonstruksjoner skiftet ut og erstattet med takstoler av stål. Det er etablert en tårnsuite, hvor selve tårnet inngår, og her er det innført en ekstra etasje.

– Vi har da måttet vurdere styrken til de eksisterende konstruksjonene helt ned til fundament. Etasjeskillere og tak er del av avstivningssystemet. Før disse ble revet gjorde vi vurderinger på hva som kunne rives og hvilke tiltak som måtte gjøres for å sikre stabilitet under rivearbeidene. Rivearbeider og gjenoppbygging foregikk da parallelt og dette ble planlagt sammen med entrepre-nøren, sier Karlsrud.

Palmehaven er rehabilitert og det er etablert nye takkonstruksjoner av stål i midtpartiet. Betongtaket hadde en del fuktskader og man valgte å fjerne oppbygningen over betongtaket slik at konstruksjonen har fått en vektavlastning, samtidig som betongen på undersiden er rehabilitert.

Stor spenning på by’n

Restaureringen av Britannia har vært et samtaleemne for byens befolkning de drøye to årene det har vært stengt og skjult bak presenning. Mange Trondhjemmere har personlige historier og sterke følelser knyttet til dette ikoniske hotellet.

Som for eksempel til legendariske Palmen (Palmehaven), som i sin nye drakt neppe vil skuffe noen. Palmen har fått tilbake sin gamle magi, den er gjenkjennelig samtidig som den er ny. Ornamenter på veggene er originalmønster fra 1918. En fontene risler fortsatt midt i haven. Glasshimlingen er ny og kan ved hjelp av 800 funklende stjerner/planeter nærmest framstå som et «planetarium» med ulike stjernebilder. I tillegg kan man simulere alle døgnets lysstemninger, fra morgen til kveld. Til og med en nordlyshimmel er tilgjengelig.

Speilsalen, som mange fryktet skulle forsvinne, skal mer enn noen gang være stedet for ”fine dining”. Her har hotelldirektøren uttalte ambisjoner om å få Michelin-stjerne(r).

Hjørnet, som var en populær samlingsplass, erstattes nå av Brasseriet. Nytt interiør, nye farger, men med klart potensiale til å videreføre arven. Det samme gjelder restauranten Jonathan som gjenoppstår under buehvelvene i kjelleren. I tillegg har hotellet fått en ny vinbar og en stor og romslig cocktailbar.

– Et viktig premiss for totalrenoveringen av Britannia, har vært at hotellet skal gjenerobre sin posisjon som byens storstue; et møtested for Trondhjemmere. Et viktig virkemiddel er et differensiert restaurantkonsept, som vi håper og tror treffer, sier Bjarte Gjerde.

Det fullstendig renoverte hotellkomplekset som dekker et tre fjerdedels kvartal i Trondheim sentrum, byr nå på 257 rom, seks spisesteder, et luksuriøst Spa-anlegg og en stor kongressavdeling.

– Internasjonalt vil særlig kvaliteten på spa-avdelingen og Speilsalen være viktige suksessfaktorer, sier Gjerde. Her gjelder det å være på høyden med de beste hoteller i verden for å tilfredsstille et krevende klientell.

Hovedtyngden av rommene er deluxe/superior-rom, men gjester har også en rekke ulike suiter å velge mellom. Aller øverst, både kvalitetsmessig og bokstavelig, troner tårnsuiten på 220 kvadratmeter. Suitens stue har den karakteristiske tårnkuppelen som tak, og byr ellers på et gedigent soverom, stort bad, og eget kjøkken. Vinduene i tårnsuiten er skuddsikre, med 6,5 centimeter tykt glass, og suiten er sikkerhetssertifisert for å ta imot presidenter, konger og pave.

Etter å ha tilfredsstilt en liste med 800 ulike kravspesifikasjoner, er Britannia også helt fra åpningen akseptert som medlem av «The Leading Hotels of the World». Den eksklusive listen over fem-stjerners medlemmer teller på verdensbasis bare drøyt 400 hoteller i 80 land. I Norge er Continental i Oslo medlem fra før. Andre nordiske «kolleger» er D`Angleterre i København, Grand Hotel i Stockholm og Kämp i Helsinki.

Kjøkkenet er hotellets hjerte; og Britannia har et stort hjerte som skal banke 24 timer i døgnet. 800 kvadratmeter med grovkjøkken, kaldkjøkken og varmkjøkken. I tillegg har alle de seks spisestedene hvert sitt fremskutte kjøkken.

– Teknologisk snakker vi ”state of the art”, og kjøkkenet går utenpå alt annet i Norge, sier hotelldirektør Forselius.

I tillegg har han toppet laget med mesterkokker og landslagskokker. Kjøkkendriften skal være så bærekraftig og miljøvennlig som mulig. Noe restemat er uunngåelig, men alle rester tas hånd om i et eget system; det veies og kvernes til biomasse som igjen blir til biobrensel. Hotellet skal ha full kontroll på avfallet.

Alle bad er utført i italiensk Carrera-marmor. Badene i nybygget er prefabrikkerte kabiner fra Italia, heist på plass i hver etasje i takt med reisingen av råbygget. I det gamle hovedhuset, hvor rommene har ulik størrelse, er alle badene plassbygget.

Tre områder har hatt ekstra fokus, nemlig lyd, lys og inneklima i rom og fellesarealer. Her har kravene nesten vært nådeløs sterke. Prosjektet har benyttet seg av byens og landets ledende teknologiske kompetanse, som SINTEF og andre forskningsmiljø, for å finne og kvalitetssikre innovative løsninger. For å sikre best mulig inneklima, særlig på dager med spesiell høy eller lav temperatur, har man blant annet basert seg på skjerpede klimadata for Trondheim fra Meteorologisk Institutt.

All innredning og møbler i hele hotellet er spesialdesignet og produsert for Britannia. Akkurat maken finnes altså ikke noen andre steder. Innredning/interiør har vært en egen entreprise, ivaretatt av byggherre og driftsselskap. Etter å ha kontaktet fem ulike interiørarkitekt/design-firma, falt valget på norske Metropolis arkitektur & design AS, som ifølge Bjarte Gjerde best traff eierens ønske om klassisk, moderne og engelsk inspirert stil.

Hotellet var opprinnelig planlagt å holde energiklasse B, men etter samarbeid med Enova er hele bygningsmassen nå klassifisert som A.

Hotellet har vannbåren varme tilknyttet Trondheims fjernvarmeanlegg. Bad og garderober har elektrisk gulvvarme. Det er fordrøyingsanlegg for overflatevann, og deler av bygningsmassen har sedumtak.


Flere prosjekter