Meget viktig at man unngikk streik

Mandag ettermiddag, hele 13,5 timer på overtid, kom NHO og LO til enighet om et resultat begge kunne akseptere - og storstreiken ble avverget. Det har ikke vært en streik ved mellomoppgjøret etter andre verdenskrig, og det hadde blitt et stort nederlag for begge parter om man ikke hadde klart å samles om et resultat i tide.

Det var sendt ut varsel om at hele 25.000 arbeidstakere skulle tas ut om man ikke ble enige innen fristen. Som vanlig gikk man over den oppsatte tiden - og de satt også veldig lenge over fristen til et mellomoppgjør å være. På forhånd ble det sagt at dette var et oppgjør som burde komme noenlunde greit i havn. NHO var opptatt av å sikre konkurransekraften til sine medlemmer - men var samtidig åpne for at det var rom for øke kjøpekraften til arbeidstakerne. Det kom tidlig meldinger om meget lang avstand mellom partene – og dette varte også et godt stykke på overtid, så det har definitivt vært lange og harde tautrekkinger rundt forhandlingsbordet. Men man kom til slutt frem til en løsning begge kunne akseptere. Det ble uttalt fra begge sider at man er fornøyde. Likevel er det flere som peker på at LO har størst grunn til å være fornøyde med resultatet. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen legger heller ikke skjul på at han er fornøyd, og peker på at de har sikret arbeidstakerne økt kjøpekraft og et ekstra lønnstillegg til de lavest lønte.

Men NHO har også grunn til å være tilfreds med at man unngikk streik. Arbeidsgiverne måtte strekke seg langt, men dette viser også i hvor sterk grad de var villige til å gi for å unngå streik og dermed holde trykker oppe i ute i virksomhetene som nå går for full maskin. Tempoet i den det norske næringslivet er meget høyt, og i byggenæringen står vi vi nå foran årets travleste periode. En streik nå ville vært bortimot katastrofe, ikke minst med tanke på bakteppet for årets forhandling.

Resultatet man til slutt ble enige om endte på 2,50 kroner i timen – og de lavest lønte får ytterligere to kroner i timen. Ettersom dette er et mellomoppgjør var det ikke de store prinsipielle sakene som ble diskutert i år - men penger. Det er jo ingen enkel sak i seg selv, noe årets oppgjør også viser.

Nå kan virksomhetene fortsette som planlagt, og man kan opprettholde en stabil kurs – noe som i seg selv er viktig i disse urolige tider om man ser på usikkerheten i verdensøkonomien og i relasjonen mellom en rekke nasjoner.

Både LO-leder Hans Christian Gabrielsen og adm. dir. i NHO, Ole Erik Almlid, kommer på Byggedagene onsdag og der får vi nok også noe mer innblikk rundt hvordan forhandlingene ble – og ikke minst hvordan man jobber med denne typen forhandlinger gjennom den norske modellen.

Kanskje vi også får høre litt om hva man kan forvente for neste års forhandlinger – som nok ikke blir noe enklere enn årets seanse. Da er det klart for et nytt hovedoppgjør – der også andre momenter kommer på bordet. Men nå kan begge parter slå seg til ro med at man kom i mål – denne gangen også.