Et publikumsområde med 40 plasser i Operaen, holdes fortsatt stengt. Arkivfoto: Trond Joelson

Vet ikke hvorfor takplanke falt ned - rundt 40 plasser i Operaen holdes fortsatt stengt

Tre uker etter at en takplanke løsnet og falt ned i publikumssonen på Operaen, leter Statsbygg fortsatt etter årsaken. Setet der planken traff, sto tomt ved en tilfeldighet.

Det ble dramatisk under en forestilling i Operaen 8. mars da en takplanke plutselig falt ned fra himlingen på en av balkongene i hovedsalen.

Til alt hell ble ingen publikummere skadet, men dobbeltforestillingen «Ildfuglen» og «Vårofferet» ble brått avsluttet.

Statsbygg har ansvaret for å vedlikeholde Operaen, og kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier til Byggeindustrien at de fortsatt jobber med å finne årsaken til hendelsen.

– Det første vi gjorde etter uhellet var å sikre områdene vi anser som mest utsatt, altså takene over balkongene. Alle balkongene ble derfor sperret av, og det er de fortsatt. Det utgjør rundt 40 plasser, sier hun.

– Hvor lenge blir plassene sperret av?

– De er sperret av fram til taket er rehabilitert, og vi vet at alt er som det skal. Aller først må vi finne ut hva som er årsaken til hendelsen. Det er ikke klart ennå, sier Njaa Aschim.

Skulle egentlig sittet noen der planken falt

Hun sier det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å finne årsaken.

– Det jeg kan si er at dette er noe vi tar veldig alvorlig, og vi jobber kontinuerlig med å finne ut hvorfor det skjedde. Vi skal gjennomgå alle aspekter, og være helt sikre på at det er trygt å sitte der mens det gjennomføres forestillinger. Etter at vi har sikret balkongene skal vi også undersøke hele resten av salen, for å forsikre oss om at alt er som det skal, sier Njaa Aschim.

Kommunikasjonsdirektøren legger til at de er vi sjeleglade for at ingen ble skadet i ulykken.

– Planken traff et sete hvor det ikke satt noen. Det var faktisk noen som hadde kjøpt billett til det setet, men den personen hadde heldigvis ikke kunnet komme, sier hun.

Forestillinger går som planlagt

Bortsett fra områdene som nå er sperret av, er hovedsalen i Operaen nå i ordinær bruk.

– Alle forestillingene går nå fremover som planlagt, bekrefter Ole-Morten Vestby, kommunikasjonsrådgiver ved Operaen.

– Er dere sikre på at det er trygt å oppholde seg der?

– Ja, vi avlyste forestillingen dagen etter uhellet slik at Statsbygg kunne gå gjennom og kontrollere resten av salen. De har forsikret oss om at den er helt trygg å bruke, men for sikkerhets skyld er enkelte områder sperret av inntil videre. Det er snakk om noen mindre områder under himlingene som er av samme type som himlingen planken falt ned fra, sier han.