Klokka to natt til søndag er det slutt på vintertiden, og klokka skal stilles en time fram.

Ja, du må fortsatt stille klokka!

Natt til søndag 31. mars klokka 2 starter sommertiden. Det betyr at klokka stilles én time fram og at du kan se fram mot lysere kvelder.

Fakta om sommertid

* Søndag 31. mars stilles klokka en time fram fra klokka 2 (UTC + 1 time) til 3 (UTC + 2 timer).

* Klokka drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på cirka ± 0,1 mikrosekund.

* Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lengre på kveldene om sommeren. I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

* EU-kommisjonen fremmet 12. september 2018 et forslag om å oppheve sommertidsdirektivet. Forslaget innebærer at vi skal slutte å stille klokka fram og tilbake hvert halvår.

* Norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tiden. UTC står for «Coordinated Universal Time». Det er en felles tid som gjelder over hele verden.

* Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt klokka 2.00.00 siste søndag i mars til klokka 3.00.00 siste søndag i oktober.

– Mange har håpet på at det snart blir slutt på klokkestillingen. Det blir det altså foreløpig ikke. Et plaster på såret er at vi får lysere kvelder. Det er godt nytt for både A- og B-mennesker, mener tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I likhet med EU har Norge stilt klokka i lengre tid. EU-kommisjonen foreslo i høst at vi skal slutte å stille klokka fram og tilbake hvert halvår.

Tirsdag gikk EU-parlamentet inn for at det fra 2021 skal være opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om man vil beholde vintertiden eller sommertiden som sin standardtid.

Det pågår også diskusjoner i EUs ministerråd. Det er først når Rådet har vedtatt innstillingen at forslaget er vedtatt i EU. Det skjer trolig i juni.

Medlemslandene i EU må bestemme seg for hvilken tid de vil følge innen 1. april 2020.

– Norge er i gang med å vurdere forslaget for vår del, og saken vil sendes på høring, sier næringsministeren.

Statsråden har ansvar for Justervesenet og dermed også kontroll på nøyaktig tid. En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time fram om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).