- Pass på flytebrygga

Funnet av millioner av isoporkuler i Grimstads skjærgård har vist viktigheten av å følge rådene for bruk av isopor (EPS) i flytelementer. Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt, og badesesongen står på trappene, oppfordrer leder for EPS-foreningen, Jan-Erik Engebretsen, folk til å følge rådene.  

– Isopor, eller EPS, har ingenting i naturen å gjøre. I Grimstad har de funnet millioner av små isoporkuler i skjærgården. Årsaken er flytebrygger som ikke har fulgt rådet om at EPS ikke skal ha direkte kontakt med vann. Når sommeren nå nærmer seg, er det viktig at alle er observant på rådene for flytebrygger og marinaer med EPS, Engebretsen. Han peker på at EPS som flyteelement er gunstig på grunn av sin lave egenvekt og gode flyteegenskaper. Samtidig er han fortvilet over funnet av isoporkuler i strandkanten i Grimstad - og mener folk må bli flinkere til å passe på materialressursene.

Ressurs på avveie
– EPS i naturen er en ressurs på avveie. Gjenvunnet isopor kan brukes til en rekke ulike ting, som isolasjon av bygg. Vi har en nullvisjon mot EPS på avveie - men vi behøver hjelp fra folk for å realisere visjonen, legger han til.

Det var i starten av mars skjærgården i Grimstad ble tilgriset av store mengder isoporkuler.

Fire råd
Engebretsen har noen klare råd for riktig bruk av EPS i flyteelementer som brygger og marinaer, for å sikre en sommer fri for miljøforsøpling.

1. Unngå direkte kontakt mellom EPS og vann
– For å ikke spre EPS-partikler i vann, bør ikke EPS benyttes direkte i vannskorpen. Det vil hindre degradering av materialet og økte levetiden på flyteelementet.

2. Bruk varmekniv ved kapping av EPS
– Varmekniv unngår forsøpling med EPS-fragmenter, og gir samtidig presise kutt.

3. Sikre alle materialer for vind under byggeperioden
– Noe av styrken til EPS er materialets lette vekt. I møte med vind, derimot, er det en utfordring om materialet ikke er sikret. Sørg for at EPS på byggeplassen ikke spres med vinden!

4. Sorter avkapp av EPS i egne sekker
– Innsamlet EPS kan material- og energigjenvinnes. På grunn av sitt store volum og lave vekt, er det en stor fordel å sortere ut EPS og redusere antall tømminger av restavfallet gjennom året.