Nesset omsorgssenter

Sentrale personer i totalentreprenøren Angvik Byggkompani foran det rehabiliterte bygget. Fra venstre prosjektleder Odd Arne Halseth, daglig leder Øystein Angvik og anleggsleder Terje Angvik.

Et tidligere helsebygg fra 1985 med eldresenter og demens-avdeling har blitt et nytt og moderne bygg som nå også rommer dagtilbud for eldre.

Fakta

Sted: Eidsvåg i Romsdal

Prosjekttype: Helsebygg

Byggherre: Nesset kommune

Byggherreombud: ÅF Solid Consult

Totalkostnad: 52,5 millioner kroner inkl. mva.

Størrelse: 2.291 kvadratmeter

Arkitekt: Arkitektene BBW

Totalentreprenør: Angvik Byggkompani

Rådgivere og prosjektering: Norconsult l KES-TEKNIKK l Sprinkler Partner

Underentreprenører og leverandører: Ledesystem: Firesafe l Elektro og lås og beslag: MIFO l VVS: Hustadgruppen l Ventilasjon: Bratseth l Personheis: Reber Schindler Heis l Grunnarbeid: John Aspaas Maskinentreprenør l Betongarbeid: Per Arild Halås l Tekking: Vestlandstak l Maling og gulvbelegg: Malermestrene BMV l Innredninger skyllerom og medisinrom: Bjørn Nilssen Serviceverksted l Kjøkken og garderober: Grande Interiør l Beslag vindu og dører: Fagblikk l Screen solskjerming: HD Solskjerming l Pasientheiser og hjelpemiddel: Etac l Byggrengjøring: Alfa Eiendomsservice l Rekkverk og håndløpere: Brødrene Midthaug l Betongsaging: Løkhaug Betongsaging l Byggevarer og materiell: Optimera l Vinduer og vindusdører: Nordvestvinduet l Blåseisolasjon: Isoteks Miljø

Det er omtrent bare reisverket fra det gamle bygget som er bevart, så i praksis har Nesset kommune fått et nytt bygg som rommer demensavdeling, dagtilbud, opptrening, eldresenter og støttefunksjoner.

– Vi signerte kontrakten i april 2017, forteller daglig leder Øystein Angvik i Angvik Byggkompani AS, som har hatt totalentreprise på bygget. Knappe to år etter kan han overlevere et ferdig bygg til kommunen. Med den totalkostnad på 52,5 millioner kroner inkludert merverdiavgift, er dette det største prosjektet i selskapets historie. Alt tømrer- og snekkerarbeid har de utført på egenhånd, mens tekniske anlegg er satt bort til underentreprenører.

Nedslitt og lite funksjonelt

Prosjektleder for teknisk, samfunn og utvikling i Nesset kommune, Anita Marie Meisingset, forteller at bakgrunnen for at kommunen valgte å bygge om og rehabilitere det gamle helsebygget var først og fremst at det var nedslitt. Bygget ligger som en fløy i direkte tilknytning til sykehjemmet der det ikke er gjort noe arbeider i denne omgang.

– Vi trengte også flere demensplasser i kommunen og hadde behov for en ombygging for å få flere tilpassede rom til dette. Det gamle bygget var også lite funksjonelt der blant annet inngangen gikk gjennom en av stuene, forklarer hun.

– Det har vært et svært komplisert og krevende byggearbeid, påpeker Terje Angvik som har vært anleggsleder på prosjektet. En viktig årsak til det er at alle funksjoner skulle beholdes og være i drift mens ombyggings- og rehabiliteringsarbeidet har pågått.

Byggearbeidene ble inndelt i seksjoner slik at virksomhet og beboere flyttet ut mens det pågikk bygging i en del. Opplegg for gamle tekniske anlegg måtte delvis beholdes og være i funksjon mens det ble installert nye ledninger og røropplegg parallelt.

– Det har ikke vært enkelt å få til, men vi har kommet oss bra igjennom utfor-dringene gjennom et godt samarbeid med de som jobber her, forklarer anleggslederen.

Bygd på kvikkleire

En annen stor utfordring har vært byggets tekniske tilstand. Bygningsmassen var nedslitt etter nærmere 35 års bruk og det meste måtte rives og fornyes.

– Vi oppdaget da vi fjernet gammelt gulvbelegg at gulvene måtte legges og avrettes på nytt, forteller Terje Angvik. Bygget står på kvikkleire og har sunket seks-sju centimeter i den ene enden. Dette har gjort det vanskelig å avrette og unngå terskler og få rett fall i våtrom.

– Vi måtte også slipe ned gammel avretting fordi vi ikke har mulighet til å øke vekten på bygget, sier han.

Situasjonen med kvikkleire er et problem for hele Eidsvåg sentrum som ligger ved enten av en fjord. Nesset omsorgssenter ligger i ytterkanten av en sone der det er restriksjoner på bygging på grunn av kvikkleiren, men bygget er ikke fundamentert på noen spesiell måte. Det å ikke øke vekten av bygget har vært viktig for å hindre ytterligere setninger og sig.

– Bygget er fundamentert på vanlig måte og bygd med såle og ringmur. Nå under rehabiliteringen har vi skiftet ut dårlige masser rundt bygget og lagt ny drenering, forteller prosjektleder Odd Arne Halseth i Angvik Byggkompani.

Det som ellers er gjort med bygget er blant annet tilleggs-isolering av alle fasader, nye vinduer, nytt tak og ny kledning. Innvendig er vegger og tak revet og gjenoppbygd, det er installert ny brannsikring og alle tekniske installasjoner inkludert ventilasjonsanlegg er nye.

Valgte bjørk i interiøret

I det nye interiøret er det brukt lyse farger og mye lyse tre-materialer. Mye er bjørk, også vinduer og dører. Dette er et fint og lyst treverk med god hardhetsgrad. Farge- og trevalg gir et rolig og fint uttrykk der det virker som om beboerne finner seg godt til rette. Det er også isolert godt på loft og laget god lyddemping mellom rommene.

Teknisk har dette nå blitt et avansert bygg der det nyeste innen styring og velferdsteknologi er bygd inn. Mellom seng og bad er det takmonterte skinner for pasientheis i alle rom og det er avanserte styringssystemer for temperatur, lys og solskjerming. Med god brannsikring med automatisk brannsikring har bygget fått høy brannsikkerhet. Totalt gir alle installasjoner god bokvalitet for beboerne og godt arbeidsmiljø for de ansatte.

Også utvendig er området betydelig fornyet. Veier og parkeringsplasser er omlagt og det er laget flere sansehager rundt bygget som er innegjerdet slik at også beboerne på demensavdelingen kan bevege seg fritt omkring.

Kjempefornøyde

– Hvordan er dere fornøyde nå når bygget står ferdig ombygd og rehabilitert, Anita Marie Meisingset?

– Vi er kjempefornøyde, og det ser ut til at vi har fått et godt og funksjonelt bygg som både ansatte og beboere er fornøyde med. Utfordringen underveis var at vi skulle bygge mens det var drift på avdelingene. Men takket være en tilpasningsdyktig entreprenør og ansatte, beboere og pårørende som var innstilte på å gjøre det beste ut av situasjonen og være fleksible for å få noe nytt så har dette gått veldig bra, sier hun.

– Det står igjen litt beplanting og annet på uteområdene som vi må gjøre når snøen blir borte, men ellers så er vi nå ferdige med prosjektet, sier prosjektleder Odd Arne Halseth i Angvik Byggkompani.


Flere prosjekter