Lyngården

Thomas Giertsen, NCCs prosjektleder for Lyngården ved kantineområdet.Prosjektleder Thomas Giertsen i NCC Norge.Prosjektdirektør Ulf Haugen i KLP Eiendom Trondheim.Prosjektleder Thomas Giertsen i NCC Norge og adm. dir. Ruth Hege Havdal i KLP Eiendom Trondheim

KLP Eiendom ønsket seg et signalbygg ved Omkjøringsveien/E6 på Moholt – og har fått det. Med sin langstrakte, fargesprakende, men samtidig stilige fasade, profilerer nybygget seg daglig for titusenvis av forbi-
kjørende.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 13.918 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 205 millioner kroner

Byggherre: KLP Eiendom

Totalentreprenør: NCC Building

Arkitekt: Pir II Arkitekter

Landskapsarkitekt: Selberg arkitekter

Rådgivere: RIB, RlAku, RIByFy: Multiconsult l RIBR: COWI l RIMiljø: Rambøll l RIV: Orasl RIE: Fjeldseth

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger og Ventilasjonsarbeider: Oras l Elektro: Fjeldseth l Automatikk: Schneider l Systemvegger og himling: Modulvegger l Flis og Mur: Bugge l Graving og utomhus: Anleggsmaskiner l Parkett: ABS Parkettgruppen l Lås og beslag: DormaKaba l Glass og alu, fasader og innvendige dører/glassfelt: Ratdal l Taktekking: IcopalTak l Blåseisolering: Isoteks Miljø l Lett-tak: Lett-tak Systemer l Storkjøkken: Myhrvold l Blikken-slager: Mælen Blikk og Ventilasjon l Fasadeelementer: Talgø Møretre l Byggevarer: Optimera l Vinduer: Nordan l Himling kantine: Otretek l Brann-tetting, ståldører, branngardiner: RH prosjekt l Porter: Windsor I Utleieutstyr: Ramirent l Maler og gulvbelegg: Rosenborg Malerteam l Prefab betong: Spenn-con l Heis: Starlift l Tynnavretting: Søbstad l Betongleveranse: Unicon l Skilt- og merkesystemer: Wecandoit l Rekkverk: Rustfrieksperten l Riving: AF Decom l Flisleverandør: FagFlis Trondheim

Navnet «Lyngården» har kontorbygget i Brøsetveien 166 fått fordi grunnplanet er sikksakk-formet – med to knekk i lengderetningen. Dermed dannes uterom på hver side av bygningen. En tilleggseffekt av knekkene er at nybygget ikke fremstår som en monoton kontorblokk.

Det øverste planet (plan 5) ligger også sentrert på bygningskroppen, og bidrar til å dempe virkningen av den langstrakte formen.

Wow-faktor

– I bestillingen til arkitekt ønsket byggherren seg en fasade med «wow-faktor. Dette mener vi å ha fått til med en kombinasjon av alu- og komposittplater som veggkledning, og med fargelagte trekantskjermer ved vinduene, forklarer Trond Hegvold, en av Pir II-arkitektene som har jobbet mye med Lyngården-prosjektet.

Trekantene er ifølge arkitekten en tydelig del av sørøst-fasadens uttrykk, samtidig som de har en solskjermfunksjon. Takket være denne passive skjermingen, kan bruken av zip screen på vinduene begrenses til mindre deler av dagen.

Rosa sløyfe-vegg

Fargespillet på denne siden av Lyngården vil ikke bare variere med solvinkel og lufttemperatur, det kan også regisseres med såkalte RGB-lys som er montert på master langs sørøstfasaden. Veifarende kan få oppleve at veggen er rosa på Rosa sløyfe-dagen, eller særdeles fargerik på pride-dager.

Beliggenheten kloss inntil tungt trafikkerte E6 betyr selvsagt ekstra strenge krav til lydisolasjon, og disse er etterkommet både i veggelementer og vinduer. Resultatet er at trafikkstøy knapt kan høres inne i nybygget, selv ikke i rommene nærmest sørøst-veggen.

Lyngården-fasaden mot nordvest er bygget av veggelementer fra Talgø i Todalen på Nordmøre. Bindingsverk-elementene er kledd med Møre Royal – furuvirke i mange brunsjatteringer som også gjør mye av seg.

Kirke-nabo

Arealet foran hovedinngangen og ut mot Brøsetveien blir en parkmessig opparbeidet oase, med benker og beplantning. Utsikten fra denne siden av Lyngården domineres av 118 år gamle Strinda kirke med tilhørende grav-plasser. Løftes blikket over kirkeområdet, treffer det først Trondheimsfjorden, så Fosenlandet.

Aller best blir utsikten fra Lyngårdens kantine, som er plassert i femte etasje, og har en 300 kvadratmeters takterrasse utenfor vinduene. Solcellepaneler på deler av taket skal produsere strøm bl.a. til 25 ladestasjoner for el-bil i kjelleren.

Bier og blomster

Et annet areal har sedumtak med planter som tar opp i seg nedbørsvann, og dessuten bidrar til biologisk mangfold som leveområde for sommerfugler, bier og humler.

NCCs prosjektleder, Thomas Giertsen, gjør et nummer av at Lyngården er enda ett eksempel på byggeprosjekter som NCC har oppnådd topp bærekraft-sertifikat for: BREEAM Very Good. Energikarakteren A og «passivhus»-betegnelsen har prosjektet på Moholt i Trondheim også gjort seg fortjent til.

10.000 kvadratmeter kontor

Lyngården rommer cirka 10.000 kvadratmeter kontorareal fordelt på fem etasjer og 3.600 kvadratmeter kjeller, hvorav storparten er avsatt til bil- og sykkelparkering. 160 sykler blir det plass til i p-kjelleren, og syklistene får egne dusj- og garderobefasiliteter der nede, samt verksted og vaskerom. P-plasser for bil blir det 130 av i kjeller, 110 på bakkeplan.

18 måneder har det tatt å bygge Lyngården. Før kontrakt ble inngått mellom byggherre KLP Eiendom og totalentreprenør NCC høsten 2017, kjørte de to partene og et knippe rådgivere og entreprenører en seks måneder lang samspillperiode.

Prosjektdirektør Ulf Haugen i KLP Eiendom Trondheim er godt fornøyd med samarbeidet med entreprenøren NCC, arkitekten Pir II og alle underleverandørene - helt fra planleggingsfasen til ferdigstillelse og prøvedrift.

- Det er morsomt å ferdigstille Lyngården, som foreløpig siste bygg i en lang rekke av miljøbygg KLP har bygget her i Trondheim. Lyngården nøyer seg jo ikke med bare å være bærekraftig, det har humør også, sier Haugen.

Hele Lyngården er beregnet til å huse 450 arbeidsplasser. Per nå er rundt 70 prosent av kontorarealene utleid. De innflyttingsklare leietagerne er Microchip Technology Norway, Schneider Electric Norge, NCC, Sparebank1 med både bank og regnskap, Eiendomsmegler1, Itema, ABCHus og Rett Hjem Bolig.

- Jeg er veldig glad på vegne av våre leietakere som får jobbe i et så flott og smart bygg med masse kvaliteter. Et miljøbygg for fremtiden som vi er kjempestolte av, sier administrerende direktør Ruth Hege Havdal i KLP Eiendom Trondheim.


Flere prosjekter