Hå sjukeheim

Jærentreprenør har oppgradert to etasjer og bygd på to etasjer på en fløy på Hå sjukeheim på Nærbø.

Fakta

Sted: Nærbø, Hå kommune

Prosjekttype: Utvidelse sykehjem

Kontraktssum uten merverdiavgift: Cirka 70 millioner kroner

Tiltakshaver: Hå kommune

Totalentreprenør: Jærentreprenør

Arkitekt: Brandsberg Dahls Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIByfy og RIGeo: Multiconsult l RIBr: BrannCon l RIAku: Sinus l RIV: Urd Klima l RIE: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Erik Håland Maskin l Heis: Heis1 l Stålarbeider: Jærentreprenør l Tømmer: Jærmester l Elektro og Rørlegger: Nærbø Rør og Elektro l Ventilasjon: Urd Klima l Taktekking: IcopalTak l Murer: Murmester Heskje l Branntetting: Lilleland l Maler: Nærbø Fargesenter l Gulvlegger: Vikeså Golv l Riving/betongsaging: Betongsaging l Fast inventar: Haugstad Møbler l Lås og beslag og adgangskontroll: Optimera Sikring & Lås

Jærentreprenør har oppgradert og utvidet Hå sjukeheim i totalentreprise. Den nye delen er tegnet av Brandsberg Dahls Arkitekter. Tiltakshaver er Hå kommune. Jærentreprenørs kontraktssum er på cirka 70 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i november 2017 og innflytting skjedde 19. mars i år.

Forsterket konstruksjon

ProsjektlederPer Kristian Skrettingland Haarr i Jærentreprenør forteller at bæresystemet i de to eksisterende etasjene av sykehjemmet ikke var sterkt nok til at det kunne bygges på to etasjer.

– Vi måtte derfor forsterke en hel del fundamenter og pele gjennom de to eksisterende etasjene. En del knutepunkt ble forsterket med karbonbånd, sier Skrettingland Haarr.

Han sier at all prosjektering skjedde i 3D.

Forbedrete arbeidsforhold

Sivilarkitekt Gunnar Fossen i Brandsberg Dahls Arkitekter forteller at påbygget er satt rett oppå to eksisterende etasjer og både planløsning og fasader er i høy grad videreført fra disse.

– Sjukeheimen er ombygget og endret i løpet av en ti-årsperiode, og denne siste utvidelsen gir sykehjemmet 38 nye rom, slik at anlegget nå har 118 enkeltrom. Det er gjort endringer i servicerom i midtkjernen, etter erfaringer fra over 15 års drift av bygget. Videre er det montert skinner for personløftere i hvert enkelt beboerrom, med direkte adkomst mellom seng og bad/toalett, noe som er en vesentlig forbedring av arbeidsforholdene for ansatte. Alle nye baderom er møblert og dimensjonert med BANO-møbler og -løsninger, sier Fossen.

I tillegg til de to nye etasjene er det laget nytt teknisk rom på tak, et nytt seremonirom, samt en innglassing av eksisterende nordvendt terrasse.

Det tekniske rommet er formet med skrå vegger kledd med mørk papp, som gir bygget en mer avrundet og sluttet form på toppen av bygget. Seremonirommet ligger i første etasje, strategisk plassert med henhold til adkomst for pårørende og intern logistikk.

Dette er formet som et enkelt, avlangt bygg, med et saltak kledd i sink, og vegger i mørk tegl. Selve seremonirommet har overlys og trespilehimling, og preges av naturmaterialer og god detaljering. Den nordvendte terrassen i første etasje blir glasset inn, og gir sjukeheimen et godt nytt allrom, med inneklima og mye dagslys.

Videre er eksisterende balkonger innglasset. Det er også gjort vesentlige oppgraderinger og utvidelse av parkeringsplasser, samt fornying av utomhusområder.

Fosen sier at fasadene på påbygget er videreført med rød tegl. Trepanel i felt er erstattet av Cembrit-plater i forskjellige gråtoner.

– Vi har lagt til noen utskytende volum med grønne plater, som gir mer liv til fasadene, og disse volumene gir også åtte større beboerrom, med mulighet for ektepar, sier Fossen.

Ved siden av utfordringene med å forsterke bygget for å bære to nye etasjer, ble det oppdaget at eksisterende teglforblending måtte skiftes sin helhet pga. omfattende fuktskader på bakenforliggende vegg. Dette gav en del ekstraarbeid og forskyvning av framdrift, men ifølge Fossen ble godt løst av entreprenør.

Nye etasjer prefab

Hå sjukeheim ligger i Nærbø sentrum, på en tomt av stabile morenemasser. Tre stålkjernepeler er slått 28 meter ned i grunnen.

Fløyen som er bygget på har rektangulær form. De to eksisterende etasjene har plasstøpt bærekonstruksjon. De to nye etasjene har bærende konstruksjon av stålsøyler og prefabrikkerte deltabjelker og hulldekker. Taket bæres av hulldekker som er isolert og tekket. Fasadene har platekledning og forblending av rød tegl. Gulvene har belegg med oppbrett. Det er systemhimlinger både på beboerrom og i fellesareal.

38 nye rom

Hå sjukeheim har fått 30 nye enkeltrom og åtte dobbeltrom for par. Åtte beboere deler stue og kjøkken med spiseseksjon.

De to nye etasjene har universell utforming. Det ble praktisert rent rørt bygg under byggearbeidet. Hele bygget er sprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige screens. Sorteringsgrad for byggavfall er på cirka 70 prosent. Da byggeaktiviteten var på topp var 65 personer med.

Den nye delen av Hå sjukeheim er prosjektert og bygget etter Tek10. Oppvarming skjer med en kombinasjon av vannbåren gulvvarme, radiatorer og via ventilasjon og er basert på fjernvarme og elkjel. Byggets ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning.


Flere prosjekter