Adm direktør Nils Kristian Nakstad i Enova. Foto: Svanhild Blakstad

​2,1 milliarder til nye Enova-prosjekter i 2018

Enova ga tilsagn om 1,8 milliarder kroner til 987 energi- og klimaprosjekter i virksomheter i Norge i 2018.

I tillegg ble det gitt 275 millioner kroner i støtte til nesten 15 000 energitiltak i norske hjem. Dermed endte tildelingene på totalt 2,1 milliarder. Statsforetaket er tilfreds med resultatet i de fleste sektorer, men etterlyser flere banebrytende industriprosjekter.

-Det store mangfoldet av prosjekter og den geografiske spredningen bekrefter at omstillingen til lavutslippssamfunnet er i gang for fullt i norsk næringsliv. Samtidig legger vi ikke skjul på at vi gjerne skulle sett flere store og innovative prosjekter innen industrien. I 2050 må norsk industri være tilnærmet utslippsfri. Skal vi nå det målet må vi komme i gang med de store og langsiktige innovasjonsløpene allerede nå, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

Det største tilsagnet fra Enova i 2018 gikk til nettopp et slikt prosjekt: Rockwools fabrikk i Moss fikk 101,5 millioner kroner i støtte for å ta i bruk ny teknologi som gjør det mulig å erstatte koks med elektrisitet i steinullproduksjonen. Prosjektet kan redusere klimagassutslippene fra fabrikken med mer enn 80 prosent. Alt i alt ble det gitt tilsagn om 407 millioner til 191 prosjekter i industrien, viser Enovas ferske årsrapport.

Mest til transport
Transportsektoren var den sektoren som fikk mest i støtte i 2018 med 817 millioner til 203 prosjekter. Samlet sett vil disse prosjektene redusere de direkte klimagassutslippene med 179 000 tonn CO2. Det tilsvarer klimagassutslippskuttene til over 100.000 personbiler.

- Minst like viktig som de direkte utslippskuttene er den markedsutviklingen prosjektene bidrar til. I lavutslippssamfunnet må både kjøretøy og fartøy være uten utslipp, og det er dette målet vi har i sikte når vi støtter disse prosjektene. På fartøysiden spesielt representerer også målet et stort potensial for verdiskaping, siden vi har hele verdikjeden i Norge. Vi ser derfor med begeistring at den maritime næringen virkelig har grepet muligheten og leder an i omstillingen. Det som for få år siden ble sett på som ville ambisjoner er nå prosjekter som blir realisert, sier Nakstad i Enova.

Flest i bygg
Et fleksibelt og sikkert energisystem er også avgjørende for å lykkes med overgangen til lavutslippssamfunnet. I 2018 tildelte Enova 160 millioner kroner i støtte til fjernvarmeprosjekter og teknologiprosjekter rettet mot energisystemet. I tillegg mottok nærmere 40 prosjekter støtte til konseptutredninger i bygg og områder. som også vil bidra til å utvikle energisystemet.

Byggsektoren var den sektoren hvor Enova støttet flest prosjekter i 2018. 556 prosjekter fikk til sammen 444 millioner kroner i støtte. I tillegg ble det tildelt 275 millioner kroner til over 14 000 energitiltak i norske boliger– noe som er langt mer enn tidligere år.

- Bygg og boliger er ikke bare viktige for å redusere effektbelastningen på energisystemet. En mer effektiv energibruk og ressursutnyttelse er også helt avgjørende i omstillingen mot lavutslippssamfunnet. Alle disse små prosjektene bidrar til dette målet, sier Nakstad.

Møre og Romsdal topper
Enova-sjefen er likevel klar på at Norge ikke kommer til lavutslippssamfunnet uten de virkelige, store og innovative prosjektene.

-Vi både vil og skal prioritere de prosjektene som bidrar til store sprang mot det samfunnet vi skal være i 2050. Både Rockwool-prosjektet og Havilas klimavennlige kystruteskip er eksempel på slike prosjekter.

Rederiet Havila ble tildelt 88 millioner kroner, og bidro med det til at Møre og Romsdal havnet på fylkestoppen i både tildelte midler og antall prosjekter, når en ser på hvor virksomhetene som har fått støtte har adresse: Totalt 224 millioner kroner ble gitt i støtte til 117 prosjekter. I privatmarkedet var det boligeierne i Akershus som var de ivrigste, og fikk utbetalt nesten 45 millioner til over 2100 tiltak.