Etablerte ny arena for kvinner i byggenæringen

 8.-10. mars samlet hele 70 kvinner i byggenæringen seg til arrrangementet «Kvinner i Myrkdalen» i regi av Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk forening i Bergen. 

Bakgrunnen for tiltaket er ønsket om å skape en utviklingsarena for kvinner i byggenæringen, og at man blir kjent med og får dele nyttige erfaringer med kollegaer.

– Vi er overveldet over den positive responsen, sier initiativtakere og arrangører Birthe Steinsøy og Anita Topdal i Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk forening.

Mannsdominert
Byggenæringen er en mannsdominert næring. I yrkesutdanningen er hele 96 prosent menn. Mange, inkludert BNL, bransjeorganisasjoner og nettverk i næringen, jobber nå for å øke andelen kvinner i byggenæringen . Selv om prosentandelen foreløpig er lav, jobber det mange dyktige kvinner i næringen i dag.

Topdal, som til daglig jobber som prosjektleder i Helse Bergen, og Steinsøy som jobber som rådgiver hos Multiconsult så ett behov for å samle kvinner i byggenæringen . Deltakerne på konferansen var en god blanding av byggherrer, rådgivere, leverandører og entreprenører innenfor byggfag, elektro og VVS.

– Vi hadde en meget god samling hvor vi delte erfaringer, lærte og ble kjent med nye bransjekolleger, i tillegg har vi fått mye positiv respons fra våre mannlige bransjekollegaer, og lederne i bransjebedriftene – de synes dette er ett viktig og riktig tiltak, oppsummerer Steinsøy og Topdal.

Engasjerte styremedlemmer
Idéen om «Kvinner i Myrkdalen» ble presenter av Topdal og Steinsøy i oktober 2018, da de så et behov for å samle kvinner i bransjen for å skape nettverk og lære om kommunikasjon, roller og samspill i arbeidslivet og selvledelse. Målet var å være med på å gjøre det mer attraktivt for kvinner å jobbe i byggebransjen.

Hilde Skeie Gullbrå, styreleder i Norsk VVS energi- og Miljøteknisk forening i Bergen forteller at hun fikk en engasjert telefon fra styremedlemmene, og ble straks med på planen.

– Idéen rundt fagprogrammet i seg selv var så god, at jeg var solgt med en gang. Det var ingen tvil om at dette kom til å bli en bra ting for bransjen, sier Gullbrå.

Suksess fører til gjentagelse
- Tilbakemeldingene vi har fått sier oss at dette ble en stor suksess. Det var uvant og supergøy at man kun var kvinner. Jeg snakket med mange jeg kanskje aldri hadde møtt ellers, og alle var veldig positive til både fagprogrammet og den nye sosiale arenaen, sier Gullbrå og legger til at det var mange som gav tilbakemelding på at dette må vi gjenta.

– Vi ble bedre kjent, bedre på nettverksbygging og erfaringsutveksling, viktigheten av fremsnakk og oppsnakk, fokus på selvledelse, kunnskap om organisasjonskultur, og roller og samspill i arbeidslivet, fortsetter Steinsøy og Topdal, som snart går i gang med planleggingen av neste års konferanse.

Datoen for neste års konferanse blir 6 mars 2020.