Per Jæger

Boligsalget hittil i år 12 prosent over fjoråret

Salget av nye boliger lå i februar 2 prosent under fjoråret, men det gode salget i januar gjør at boligsalget totalt ligger 12 over over fjoråret.

Ferske tall fra Boligprodusentene viser at salget av småhus og leiligheter hittil i år ligger henholdsvis 14 prosent og 32 prosent over fjoråret. Salget av eneboliger derimot ligger 22 prosent bak.

- De siste 12 månedene er det solgt 27.818 boliger, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Igangsettingen av nye boliger fortsetter å synke, og lå i februar 24 prosent bak samme måned i fjor.

Så langt i år ligger igangsettingen 21 prosent bak fjoråret.

Bekymret for Oslo

For eneboliger og leiligheter ligger igangsettingen hittil i år henholdsvis 12 prosent og 38 prosent under fjoråret, mens småhus ligger 10 prosent over fjoråret.

- De siste månedene er det igangsatt 28.794 boliger, sier Jæger.

Han sier de igjen er bekymret for igangsetting av nye boliger i Oslo-markedet.

- Våre tall viser at det de siste 12 månedene er blitt igangsatt nærmere 1.500 færre boliger enn boligbehovet på 5.000. Dette vil få konsekvenser for boligprisene om ett år eller to, sier han.

Ikke overrasket

Børn Mangor Birkeland i Prognosesenteret sier de ikke er overrasket over tallene for salg og igangsetting som ble lagt fram torsdag.

- Igangsettingen går ned, og det er som forventet. Nivået i 2019 kommer til å være lavere enn i 2018. Salget i fjor var lavere enn året før, og det gir en lavere fører til lavere igangsetting. Nå ser vi en vekst i salget, og det forventer vi skal fortsette i år, sier Birkeland og legger til:

- Det er for tidlig å si noe om trender om inneværende år mot fjoråret, men totalen i markedet ser bra ut. Spesielt er det bra at salget av leiligheter har tatt seg opp.

Tror ikke på mer eneboligfall

Han mener at nedgangen i salg og igangsetting av eneboliger er udramatisk

- Det er noe vi har forventet i mange år. Befolkningen blir eldre, og etterspør flere leiligheter enn eneboliger. Det er mer overraskende at eneboligmarkedet har holdt seg høyt og stabilt i så mange år. En nedadgående trend er sånn det skal være og bør være, men jeg tror ikke det går noe særlig lavere nå. Det er ingen dramatikk i fallet, for aktørene som bygger den typen boliger kompenseres av et høyt nivå på fritidsboliger, sier Birkeland.