Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rødt vil få Stortinget til hindre NSB å bli Vy

Rødts Bjørnar Moxnes fremmer onsdag et stortingsforslag om å be samferdselsministeren stanse NSBs navnebytte til Vy. – Det er fortsatt mulig å snu, sier han.

– Navnebyttet skal formelt behandles i generalforsamling senere i måneden, og samferdselsministeren er generalforsamling i NSB. De største utgiftene ved navnebyttet, som totalt er anslått til 280 millioner kroner, påløper først ved innfasing. Hundrevis av tog og busser skal folieres. Tusenvis av nye uniformer skal kjøpes inn. Det er fortsatt mulig å snu i tide, sier Rødt-lederen til NTB.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) opplyste tirsdag at han tar avgjørelsen om navnebytte «til etterretning» og vil ikke motsette seg endringen.

– Dale må legge arrogansen til side, og lytte til den voldsomme folkelige protesten mot navnebyttet, sier Moxnes.

Han har tro på flertall for forslaget i Stortinget. Både opposisjonen og Frps transportpolitiske talsperson på Stortinget, Morten Stordalen, ba styret revurdere saken.

– Når Frp i Stortinget stiller seg sammen med opposisjonen, er det i realiteten ikke flertall for navnebyttet. Vi håper den sunne fornuften er noenlunde jevnt fordelt mellom partiene, slik at vi sammen nå kan stanse dette fordyrende og håpløse navneskiftet, sier Moxnes.