Åsgreina barnehage

Kort tid var den største utfordringen Seby AS hadde under byggingen av Åsgreina barnehage i Nannestad.

Fakta

Sted: Åsgreina, Nannestad

Prosjekttype: Barnehage

BTA: 790 kvadratmeter

Byggherre: Nannestad kommune

Totalentreprenør: Seby

Kontraktssum: 28,9 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: SG arkitektur

Landskapsarkitekt: IN´BY

Rådgivere: RIB: Boro-Bygg RIBr: Sweco l RIVA: Øvre Romerike Prosjektering AS RIV rør: Strømmen Rørleggerbedrift l RIV vent: Bryn Byggklima l RIE: Seko Elektro

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon og automatikk: Bryn Byggklima l Elektro og adgangskontroll: Seko Elektro l Lås og beslag: Lås og sikring l Rør: Strømmen Rørleggerbedrift l Grunnarbeid og anleggsgartner: Nannestad Grøntmiljø l Tømrerarbeider: Ergane l Radonsikring: Radonmannen l Fast inventar Idema og Uniqa l Vinduer: Gilje Tre l Ståldører: Norfo l Aludører: Østlandske fasadeteknikk l Innvendige dører: Daloc l Veggelementer: Ringsaker Vegg og Takelementer l Solskjerming: Kvint Blendex l Takelementer: Lett-tak l Gulvbelegg: Ragnar Andersson l Himling: Modulvegger l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Blikkenslagerarbeider: Tak og Beslag l Taktekking: Protan Entreprenør l Taksikring: Fallsikkerhet l Malerarbeider: Obimal l Utvendig ståltrapp: Jotne Ankers l Byggvask: Solid renhold og vedlikehold l Byggevarer: Optimera

Entreprenørselskapet, som er en del av Veidekkekonsernet, skrev kontrakt med Nannestad kommune tidlig i mai 2018.

– Etter kontraktsinngåelsen, startet vi arbeidet med rammesøknad og underlag for søknad om IG 1. IG 1 for grunn- og betongarbeider ble gitt den 29. juni 2018, sier anleggsleder Magne Frigård i Seby til Byggeindustrien.

Kort byggetid

Han fremhever den korte byggetiden som det mest krevende i prosjektet.

– Ja, den største utfordringen vi opplevde, var kort byggetid; ni måneder fra inngåelse av kontrakt til overlevering, og bare syv måneder fra oppstart med sprengning og grunnarbeider til ferdigstillelse. Jeg har ikke vært med på en så kort byggetid på et tilsvarende prosjekt. Det var ikke gjennomført noe forarbeid fra byggherre, så vi har utviklet hele prosjektet fra starten på grunn av den anskaffelsesmetoden som ble valgt, sier Frigård, og legger til at samarbeidet med Nannestad kommune har gått knirkefritt.

– Det har vært et meget godt samarbeid helt fra vi ble foretrukket som leverandør etter anskaffelse ved bruk av BVP-metoden. Jeg må også berømme kommunen for en svært effektiv behandling av byggesaken, sier Frigård.

Mye sprengning

Det ble valgt en byggemåte med direkte-fundamentert plate på mark.

– Grunnforholdene var greie å bygge på, men vi måtte sprenge bort mye fjellmasse. Bæreveggene er i hovedsak utført i tradisjonelt bindingsverk av tre, forteller han.

Ytterveggene til barnehagen er levert i form av elementer.

– Bæring til betongdekke for teknisk rom på tak er utført i stål. Takkonstruksjonen er i hovedsak utført med takelementer, sier anleggslederen.

Linoleum og vinyl

Innvendig er veggene utført med en overflate i malt hardgips. Det er baderomspanel på vegger i våtrom og på stellerom og toaletter. Himling er utført med a-kant profilhimling, og gulvbelegget er utført med linoleum i oppholdsarealer. I garderober, toaletter, stellerom og våtrom, er det vinylgulv.

– Utvendig er det hovedsakelig panel i beiset buer kledning. Det er fasadeplater for felt i tilknytning til inngangsdører og ved vinduer. Ytterdørene er i aluminium og stål, og vinduene er i tre med aluminiumskledd utside. All innvendig belysning er utført med LED-armaturer integrert i systemhimlingen, sier Frigård.

Avlangt bygg

Det er SG arkitektur AS som har tegnet Åsgreina barnehage. Sivilarkitekt Adeline Arnesen sier til Byggeindustrien at designen av det avlange bygget er et resultat av en lang og smal tomt.

– Formen på bygget gir mer lys inn i barnehagen enn om bygget hadde vært bredere. I tillegg ønsket kommunen en lav energibruk, noe som også gjenspeiles i den enkle bygningskroppen. Den konkurransemetoden som ble valgt, har også satt premisser for utformingen av bygget, sier Arnesen.

Et tydelig inngangsparti for barna, var også et viktig element i arkitektarbeidet.

– Bygget er også plassert slik at det er blitt best mulig og størst mulig uteområde for barna, sier Arnesen.

Ifølge arkitekten er det Nannestad kommune som har stått for mange av materialvalgene, i dialog med SG arkitektur.

– Kommunen har for øvrig selv valgt de fleste av fargene som er blitt brukt. Ellers har det vært et mål at alle avdelingene i barnehagen skulle få direkte tilgang til fellesarealet, og at fellesarealet skulle bli så stort som mulig, sier Arnesen.


Flere prosjekter