Thurmannskogen

Sentralt i vekstkommunen Lørenskog utenfor Oslo, har AF Bygg Oslo ført opp 334 leiligheter i det populære prosjektet Thurmannskogen for Nordliveien KS.

Fakta

Sted: Lørenskog

Prosjekttype: Bolig

Bruttoareal: 23.030 kvadratmeter

Byggherre: Nordliveien KS

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktssum eks mva: 622 millioner kroner

Arkitekt: LOF Arkitekter

LARK: Bar Bakke

Rådgivere: RIB, RIG: Seim og Hultgreen l RIA: Felt A - By Akustikk, Felt B - Brekke og Strand l RIBr, RIBFy: Rambøll l RIV Vent: Øverås l RIV rør: Multiconsult l RIE: Felt A - ÅF Consult, Felt B - Rejlers

Underentreprenører: Grunnarbeid: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Utomhus: Uteanlegg l Prefab: Kynningsrud l Elektro: felt A - Sæther Elektriske, felt B - Ing. F. Wickstrøm l Rørlegger: Bjerke Rør l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Heisanlegg: Kone l Stikning: Geomatikk l Dører: Easy Door l Vinduer: Norgesvinduet l Mur og puss: ABC Pussteknikk l Blikkenslager: Franke Onsrud l Taktekking og membran: Hesselbergtak l Maler: Bohlin l Flis: BBM l Badekabiner: Part l Lås og beslag: Dormakaba l Himlinger: Isoteks Bygg l Tømrer: Eiqon Nybygg l Fjernvarme: Akershus Energi l Kjøkken og garderobe: HTH Prosjektavdeling

Boligene i Thurmannskogen er fordelt over 10 leilighetsbygg og 11 kjedede eneboliger. Blokkleilighetene, som er bygget gjennom fire byggetrinn i en totalentreprise av AF Bygg Oslo, er alle ferdigstilt. De siste leilighetene ble overlevert i februar i år. De kjedede eneboligene bygges av entreprenøren Høyt og Lavt og skal stå ferdige i løpet av sommeren 2019.

– Prosjektet har en god blanding leilighetsstørrelser, fra ett- til fireroms, med et boligareal som spenner fra 32 kvadratmeter til 109 kvadratmeter. Totalt har vi bygget 23.030 kvadratmeter bruttoareal fordelt over de fire byggetrinnene, sier prosjektleder Rolf Lahaug Nilsen fra utbyggerselskapet Nordliveien KS.

Utbyggerselskapet som står bak Thurmannskogen eies i fellesskap av OBOS, Klaveness Eiendom og AF Gruppen.

– De tre partene har like eierandeler i selskapet. Dette samarbeidet har fungert veldig godt, sier Nilsen.

Rolf Lahaug Nilsen sier målet med prosjektet var å kunne tilby leiligheter som kunne passe for de fleste – både førstegangsetablerere, barnefamilier og mennesker som ønsker å flytte fra enebolig og over i leilighet.

– For å nå flest mulig kjøpere valgte vi å dele inn leilighetene i to hovedkonsepter. Det ene konseptet kalte vi Compact Living som bestod av arealeffektive leiligheter fra ett til fire rom. Den andre leilighetstypen var det vi kalte for Comfort Living. Dette er leiligheter med enda bedre plass og som strekker seg fra to til fire rom, forklarer Nilsen.

Nesten utsolgt

Han mener de har truffet godt i markedet, noe også salgstallene tyder på. Da de siste av de totalt 334 leilighetene i prosjektet ble overlevert tidligere i vinter, sto kun to av dem fortsatt som usolgt.

– Som utbygger har vi jobbet mest med å utvikle et prosjekt som appellerte til boligkjøperne i Lørenskog, med gode bokvaliteter. Når vi nå ser oss tilbake, kan vi oppsummere med at det har vi lyktes med. Sammen med entreprenør har vi klart å utvikle, selge og bygge i takt med hva markedet har gitt oss av salgsmuligheter i årene mellom 2015 og 2017, mener Nilsen.

AF Bygg Oslo har bygget de 334 leilighetene i Thurmannskogen i perioden fra 2015 til februar 2019. Alle boligene og uteoppholdsarealene i er utformet etter tilgjengelighetsstandarden som er definert i TEK 10.

Samlet danner bygningene et halvåpent kvartal med en relativ tett bygningsfasade langs Nordliveien i øst, og med noe mer åpninger i fasaderekkene mot sør, vest og nord. Dette skal gi gode lys- og solforhold til alle byggene. En tydelig høydeforskjell på tvers deler gårdsrommet i mindre uterom.

Flyttet høyspenttrasé

Ifølge entreprenøren AF Bygg Oslo har grunnforholdene i prosjektet vært uproblematiske.

– Vi har bygget på en tomt med fjell og stein i grunnen hele veien, så det har vært et nokså greit prosjekt med tanke på grunnforholdene her. Det som kanskje skiller seg mest fra andre boligprosjekter, er at høyspenttraseen for hele Lørenskog kommune gikk i bakken der blokkene står i dag. Vi har derfor sprengt ut og lagt om deler av hele høyspenttraseen, noe som har vært en stor og utfordrende del av prosjektet. Men dette var noe vi visste om i forkant, og gjennomføringen har vært godt planlagt, sier prosjektleder i AF Bygg Oslo, Bård Georg Eckmann.

Blokkene i Thurmannskogen er tradisjonelle hulldekkebygg og råbygget består av prefabrikkerte elementer. Blokkene er nokså like i utformingen, noe som har gitt prosjektet en gjentakende og effektiv byggeprosess.

– Det har vært en av grunnpilarene for å få et positivt prosjekt. Valget av baderomsmoduler har også vært en del av arbeidet med å sikre en effektiv og strømlinjeformet prosess. Det har fungert veldig bra, legger byggherrens prosjektleder Rolf Lahaug Nilsen til.

Vellykket med puss

Også utvendig har materialvalgene vært gunstige for å få smidighet og effektivitet under byggingen.

– Det er valgt en pussfasade i prosjektet som jeg synes har vært svært vellykket, både under oppføringen av boligene, men også med tanke på vedlikeholdet i etterkant. Det har dessuten vært veldig greit å montere, og visuelt er pussen veldig pen, sier Bård Georg Eckmann som roser arkitekten LOF Arkitekter for måten fasadene i boligprosjektet er blitt tegnet og prosjektert på.

– De har valgt ulike to ulike farger på pussen i de fire byggetrinnene. De to første byggetrinnene har en hvit pussfasade med noe royal impregnert trefasade, mens de fem siste blokkene i byggetrinn tre og fire har et lite grønnskjær i pussen. I tillegg har de her valgt gul- og flaskegrønnfarge på vinduer og inngangspartiene, noe som gjør at prosjektet har fått et kult uttrykk, mener Eckmann.

Kontrastfull fargepalett

Arkitekten selv opplyser på nettsidene til prosjektet at målet har vært å skape et attraktivt boliganlegg hvor bygningene danner et hyggelig felles gårdsrom. Boligenes plassering gjør at de snur ryggen til Nordliveien, dette skaper et avskjermet gårdsrom med god støyskjerming. Tekniske rom plasseres på tak for mindre sjenanse og støy.

– Vi har ønsket å skape bygninger med et spennende arkitektonisk uttrykk og menneskelig varme, som passer inn i boligbebyggelsen. Bygningsvolumene er oppdelt med forskyvninger og relieffer i fasadene for å bryte de store flatene. Variert materialbruk understreker variasjonen med avlange og panelkledde midtpartier som spenner mellom de høyreiste og murte endene av bygningsmassen. Bruk av spileverk tilfører fasadene varme. Fargepaletten blir kontrastfull, men likevel avdempet, med hvite pussede flater, mørke trappetårn og spile- og panelkledning i jordfarger. De fleste leiligheter har romslige balkonger med skjerming mot nærmeste nabo. De åpner seg mot syd og vest noe som gir gode sol- og utsiktsforhold, skriver arkitekten Bent Boeriis hos LOF Arkitekter om prosjektet.

Fornøyd med HMS-resultater i prosjektet

Ifølge prosjektlederen i AF Bygg Oslo har samarbeidet med beboerne som har flyttet inn etappevis i byggeperioden vært godt.

– Vi har hatt et godt forhold til nyinnflytterne under hele prosessen, men det er klart det krevende for mange som flytter inn i et slikt prosjekt å bo på en byggeplass over noen år, sier Eckmann.

Det har vært èn fraværsskade i løpet av hele prosjektperioden. En medarbeider klemte fingertuppen i forbindelse med arbeid fra personløfter.

– Heldigvis gikk det etter forholdene bra og vedkommende var tilbake i jobb etter kort tid. Som med andre alvorlige hendelser, er saken blitt gransket og tiltak satt inn, sier Eckmann.

Utover den ene fraværsskaden, er prosjektlederen fornøyd med sluttresultatet for AF Bygg Oslo.

– På miljøsiden har vi lykkes godt med en sorteringsgrad på avfall som ligger over 93 prosent. I tillegg har vi klart å levere et positivt resultat på økonomidelen av prosjektet, så for oss har dette vært et veldig godt prosjekt, sier Eckmann.

Prosjektet vil være helt i mål når de 11 kjedende eneboligene på tomta står ferdige i løpet av 2019. Det er entreprenøren Høyt og Lavt som bygger disse boligene for Nordliveien KS.


Flere prosjekter