Obs BYGG Mjøndalen

Prosjektleder Tormod Hem i Skanska er fornøyd med gjennomføringen av prosjektet.

11. april åpner et nytt Coop Bygg varehus i Mjøndalen. Prosjektet er utviklet i tett samarbeid mellom Coop Eiendom og Skanska Norge.

Fakta

Sted: Mjøndalen

Prosjekttype: Byggevarebutikk og trelastavdeling

Bruttoareal: 7.500 kvadratmeter, pluss uteområde på 11.000 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 78,4 millioner kroner

Byggherre: Coop Norge Eiendom

Byggherreombud: Prokon

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Landskapsarkitekt: Lark Landskap

Rådgivere: RIB betong: Sivilingeniør Will Arentz l RIB stål: Ipoa l RIBr: ÅF Engineering l RIG og RIByFy: Skanska Teknikk l RIE: Heiberg & Tveter l RIV: EM-Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Vito Tek-nisk Entreprenør l Ventilasjon: Nor-Klima T. Svendsen l Elektro: SmartStrøm l Rivearbeider: Øst-Riv l Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør l Betongarbeider: Betongspesialisten l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp l Stål, takplater, fasadeele-
menter, betongbrystninger, blikkenslagerarbeider: Bøttger & Co l Taktekking og membraner: Byggpartner l Snekkerarbeider: Vegårdshei Trappeverksted l Porter, lastebrygge og bommer: Hörmann Norge l Dører: Daloc l Lås og beslag: Certego l Metallarbeider: Safe Exit l Glass og aluminium: FasadeConsult l Byggtapetserer: ATG l Ferdigbetong: Unicon l Lette masser: Leca

Prosjektleder Tormod Hem i Skanska, mener samspillsprosessen entreprenør og byggherre hadde i forkant av byggestart, la et godt fundament for et vellykket prosjekt.

– Coop Eiendom hadde en tomt med litt utfordringer, spesielt knyttet til grunnforhold. Skanska ble invitert inn i en samspillsprosess hvor vi satt sammen med byggherren i et par måneder og utviklet prosjektet i fellesskap. Denne typen prosesser er viktig både fordi vi får mulighet til å bli godt kjent med byggherren, og fordi vi gjennom å sitte sammen får en felles oppfatning av hva som skal leveres. Dette danner ofte grunnlaget for et vellykket prosjekt med et betydelig lavere konfliktnivå, sier Hem til Byggeindustrien.

Fundamentering

I samspillsprosessen fikk Skanska blant annet mulighet til å påvirke fundamenteringsløsningen. Tomta, med adresse Orkidehøgda 4-6 i Mjøndalen, hadde setningsfarlig grunn og det var langt ned til fjell. Løsningen ble derfor kompensert fundamentering der dårlige masser ble erstattet med 11.000 kubikk lette masser i form av løs Leca.

– Det var denne fundamenterings-løsningen som utkrystalliserte seg ganske fort. Det hadde blitt svært kostbart å velge peler på et bygg med så stor grunnflate, fastslår Hem.

Han tilføyer at setningsproblematikken blir ekstra aktuell ved et bygg der gulvflatene i bygget blir belastet med opptil 2.000 kilo per kvadratmeter.

– Vi har støpt sålefundamenter som står på en pute av løs Leca. I snitt er det cirka 120 centimeter med lette masser under gulvene, og selve betonggulvet varierer i tykkelse mellom 15 og 20 centimeter opplyser Hem.

Spennende gulvstøp

Prosjektlederen beskriver planleggingen og støpingen av gulvflatene som et spennende element i prosjektet. Hele butikkarealet på 7500 kvadratmeter har rene betonggulv som kun er behandlet med en kombinert impregnering og membranherder. Gulvflatene ble støpt i etapper på 500-900 kvadratmeter og ifølge Hem ble resultatet bra takket være god planlegging og en dyktig underentreprenør i Hæhre Gulvstøp.

– Vi kjørte oppstartsmøter lenge før de begynte å støpe gulver, og med i planleggingen var både Hæhre Gulvstøp, Skanskas betongteknolog og betongleverandøren Unicon med deres teknolog. Det å få til slike gulv er vitenskap. Derfor er det også veldig gøy når resultatet blir så bra, sier Hem.

Stor grunnentreprise

Det er Kongsberg Entreprenør som har hatt den største underentreprisen i prosjektet. Foruten omfattende grunnarbeider, har selskapet ansvaret for utomhusområdet på cirka 11.000 kvadratmeter.

Selve bygget er det i stor grad Bøttger & Co som har levert. Selskapet har stått for både stålkonstruksjon, brystningselementer i betong, sandwichelementene i fasadene og takplater med beslag.

– Også denne leveransen har fungert veldig bra. Bøttger har holdt god fremdrift og levert god kvalitet, sier Hem.

Gjenbruk av bygg

Han trekker også frem at de i forkant av prosjektet rev fem bygg på tomta med et samlet areal på rundt 7000 kvadratmeter. To av byggene var stålbygg som ble demontert og gjenbrukt, og store deler av betongen i de gamle byggene ble knust og brukt som fyllmasser i prosjektet. Også gammel asfalt ble knust og brukt som masser på tomta.

På skinner

Skanskas prosjektleder mener det har vært et prosjekt uten de store tekniske utfordringene, og han føler byggeprosessen i stor grad har gått på skinner.

– Det at et prosjekt går på skinner handler ikke bare om at det er et bygg uten de store utfordringene. Det handler også om gode forberedelser og litt flaks. I dette prosjektet synes jeg vi har hatt en bra kontraktsstruktur med passe store innkjøpspakker, som gjør at man får en fornuftig mengde med grensesnitt. I tillegg har vi vært heldige med våre samarbeidspartnere, og da blir byggeprosessen en behagelig reise, sier Hem, som også trekker frem et godt samarbeid med byggherre.

– Det gode samarbeidet har litt å gjøre med at vi kjente hverandre fra tidligere prosjekter, men også fordi vi fikk anledning til å sitte sammen i forkant av prosjektet. Det er ikke noe tvil om at samarbeid og resultat ofte er bra i de prosjektene hvor vi får mulighet til å utvikle og optimalisere prosjektet sammen med byggherren, sier Hem.

Drive-in trelast på 4.000 kvadratmeter

Da Byggeindustrien besøkte prosjektet hadde Skanska nettopp overlevert bygget til Coop Eiendom, som har fem hektiske uker frem mot åpningen 11. april. Byggevarekunder i Mjøndalen kan nå se frem mot et nytt butikktilbud med en 4.000 kvadratmeter stor drive-in trelasthall og en byggevarebutikk på over 3.000 kvadratmeter.

– Coop Eiendom har et solid, men nøkternt konsept som passer til deres ønske om å levere rimelige byggevarer, kommenterer Hem.


Flere prosjekter