Analysedirektør Kristoffer Eide Hoen i Veidekk. Arkivfoto

Veidekke forventer lavere entreprenørproduksjon, men høyere anleggsproduksjon

Veidekke venter at den skandinaviske entreprenørproduksjonen innenfor bygg vil gå noe ned i 2019 og 2020, mens anleggsproduksjonen vil øke.

Det skriver Veidekke i en børsmelding mandag.

Entreprenørkonsernet skriver i meldingen at de tror utviklingen vil dempe presset i markedet og gi bedre tilgang på kapasitet og kompetent arbeidskraft i hele verdikjeden.

– Produksjonen i næringen er økt med over 40 prosent i løpet av de siste fire årene. Vi oppfatter derfor at markedet er godt rustet for noe nedgang nå, sier Kristoffer Eide Hoen, analysedirektør i Veidekke ASA.

Samlet entreprenørproduksjon ventes først å avta tre prosent i 2019, for deretter å forbli stabil i 2020, heter det i meldingen.

Strammere

Veidekke skriver videre i meldingen at de erfarer at det skandinaviske boligmarkedet nå er mer edruelig enn for noen år tilbake.

– I de siste årene har myndighetene i både Norge, Sverige og Danmark innført kredittinnstramminger som har demmet opp for stigende boligpriser og økende gjeld. Timing og sosial profil på enkelte av tiltakene kan diskuteres, men i bruktboligmarkedet har tiltakene hittil bidratt til mer stabil prisutvikling, relativt høy transaksjonsaktivitet og et større tilbud, sier Hoen i børsmeldingen.

Salget av nye boliger gikk, ifølge meldingen, opp sist høst, men salget ligger fortsatt markant under rekordårene 2016 og 2017.

– Konkurransen om kjøpere til nye prosjekter er fremdeles hard. Det skyldes både strammere kredittvilkår og at tilbudet av nye prosjekter fremdeles er noe større enn etterspørselen, sier Hoen.

– Men det er ikke bare dårlig nytt for utviklerne. I hovedstadsregionene har marginpress på innkjøpssiden vært en vel så stor utfordring som lavere betalingsvilje hos kjøperne. Med mindre press på kapasiteten i entreprenørmarkedet forventer vi at denne utfordringen avtar, fortsetter han.

Venter høy aktivitet

Antall tillatelser for igangsettelse av nye bygg gitt høsten 2018, peker, ifølge børsmeldingen, mot fortsatt høy aktivitet i flere av byregionene langt inn i 2020, men med regionale forskjeller. Mens Stockholm-regionen var i nedgang gjennom hele 2018, har produksjonen så vidt har begynt å avta på Østlandet med Oslo. Göteborg og byene på Vestlandet i Norge viser ikke tegn på nedgang ennå, skriver Veidekke.

I anleggsmarkedet ventes veksten å fortsette, særlig i Sverige. I Norge er flere store samferdselsprosjekter forskjøvet eller utsatt, og man ligger nå bak målene for Nasjonal transportplan for første gang siden tidlig på 2000-tallet. Med tegn til mindre handlingsrom i offentlige budsjetter fremover, vil denne situasjonen vil trolig vedvare, avslutter Veidekke i børsmeldingen.