Erik Sørum (f.v.), John Ivar Mejlænder-Larsen og Ole Henrik Ystehede kan si seg godt fornøyde med søkertallene som nå er lagt frem for Oslo-regionen. Foto: Trond Joelson

Sterke søkertall innen bygg-og anleggsteknikk i Oslo-regionen

Søkningen til bygg- og anleggsteknikk øker med hele 28 prosent i Oslo, og 19 prosent i Akershus. – Svært gledelig og motiverende for videre rekrutteringsarbeid, sier styreleder i EBAO, John Ivar Mejlænder-Larsen.

Tallene for Oslo ble offentliggjort fredag morgen, og viser at stadig flere ungdommer i hovedstaden har fått øynene opp for en fremtid i bygg og anlegg: Mens 119 søkte bygg- og anleggsteknikk i fjor, også det en økning fra året før, er tallet i 2019 oppe i hele 153.

- Dette gleder vi oss over. Både vår og andres innsats for å vise alle mulighetene man har gjennom å velge bygg- og anleggsteknikk, ser ut til å bære frukter. Det motiverer, sier Mejlænder-Larsen.

Flere rekrutteringstiltak
Det siste året har Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg - Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) samarbeidet med Oslo kommune om å gjennomføre to dagers kurs i bygging av små hus ved samtlige av Oslos ungdomsskoler. Til sammen 800 elever gikk gjennom kurset våren 2018, og det er årskullet disse elevene er en del av, som nå har søkt. Til sammen 15 entreprenørbedrifter stilte opp med instruktører.

- Vi har tro på at denne bransjedugnaden har bidratt positivt, den gir et konkret og praktisk møte med næringen og folk som jobber i den. Men det er også mange andre gode tiltak som nok har hjulpet til å drive søkertallet opp. Rekrutteringskampanjer satt i gang av enkeltbedrifter og organisasjoner, at det gis læreplassgaranti, samt at sentrale politikere fremsnakker yrkesfag generelt og vår næring spesielt, sier Mejlænder Larsen.

- Søkningen til våre fag i Oslo har vært kritisk lav, og det er også grunnen til at vi setter inn ekstra tiltak her. Nå gleder vi oss litt ekstra og håper trenden har snudd. Det også nødvendig, for vi trenger langt flere lærlinger og fagarbeidere i fremtiden enn de vi har hatt tilgang på gjennom Oslo-skolen i dag, sier EBAO-styrelederen. Han understreker at rekrutteringsinnsatsen vil fortsette med uforminsket styrke.

 - 800 nye niendeklassinger vil i vår møte næringen gjennom småhus-kurset. Vi er allerede i gang på de første av ungdomsskolene.

Også Ståle Rød er godt fornøyd med utviklingen.

- Det er svært gledelig å se at interessen for bygg og anlegg er økende blant ungdommer i Oslo og Akershus. Høyt kompetente fagarbeidere som brenner for bygg- og anleggsbransjen er viktig for oss i Skanska og næringen som helhet. Kampen om å tiltrekke seg unge i dag er hardere enn noensinne, og det er derfor godt å se at arbeidet med å vise frem mulighetene som finnes i bransjen vår nå gir resultater i form av en solid økning i søkertall, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

Stort behov
Også i Akershus er økningen i søkere stor. Mens 321 søkte bygg- og anleggsteknikk i 2018, er tallet i år 385, en økning på 19 prosent. Samlet gir det i størrelsesorden 100 flere søkere i Oslo-regionen.

- De trenger vi. I fjor fikk samtlige reelle søkere til læreplass i Oslo, Akershus og Østfold, plass. Mange bedrifter ønsket å ta inn flere enn de kunne oppdrive. Den økte etterspørselen etter lærlinger er et resultat både av at bedriftene ønsker å satse på kompetanse, og krav til lærlinger i kontraktene, sier direktør i EBAO, Ole Henrik Ystehede.

Opplæringsleder i Byggopp Oslo, Akershus og Østfold, Erik Sørum, sier det nå er viktig at nye linjer som opprettes, treffer de fagene næringen trenger.

- Det er særlig i betongfaget, asfaltfaget og vei- og anleggsfag at behovet er størst. Vi har en løpende dialog med fylkeskommunene om dette, slik at det prioriteres å opprette linjer som næringen faktisk trenger, sier Sørum.