Uavgjort i boligmarkedet

De som er på jakt etter bolig vil måtte regne med å betale rundt prisantydning for sikre seg et gjennomsnittlig objekt i dagens marked - og selgerne kan ikke forvente å cashe inn fantasipriser. Det er på mange et perfekt boligmarked og uavgjort i realistiske forventninger.

Tirsdag ble boligprisene for februar presentert, og de viser at prisene steg med 0,5 prosent - korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret. Dette var omtrent helt som forventet – og forsterker inntrykket av at vi har et boligmarkedet som er i veldig god balanse om dagen. Det er flere boliger ute i markedet i forhold til for ett år siden – og de fleste selges fortsatt etter ganske kort tid - og prisene holder seg på et relativt flatt nivå. Det er også verdt å merke seg at prisene er tre prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Det er likevel flere som peker på at vårslippet nå ligger foran oss. Det er mange som velger våren som et perfekt tidspunkt å selge – samtidig som det ventes flere nyboliger ut i markedet. Hvordan dette vil påvirke markedsutviklingen – og om det er nok etterspørsel, gjenstår å se. Som regel er etterspørselen etter boliger også høyere på tiden som ligger foran oss, slik at en god balanse likevel vil kunne opprettholdes – men opplagt er det nødvendigvis ikke.

Det er også noen som peker på at flere boliger i markedet, en lavere befolkningsvekst kombinert med høyere rente kan bli en utfordrende miks noe lengre frem i tid – og enkelte peker også på at vi vil kunne forvente en nedgang i prisene. Slår disse momentene til vil det selvsagt kunne påvirke markedet. Forhåpentligvis har mange allerede lagt inn en sannsynlig renteøkning i sine fremtidsplaner. Selv om vi etter alle solemerker ikke vil se rentenivåer på nivåer som vi så for en del år siden, har rentene vært unormalt lave over tid. Sannsynligvis vil vi ikke se de store rentejusteringene, slik at markedet vil ha mulighet til å kunne tilpasse seg de nye nivåene uten de store utslagene. Men det er klart - kommer renteøkningene oftere og med større kraft enn hva som tidligere er lagt til grunn - vil det kunne slå relativt hardt inn.

På kort sikt vil sannsynligvis markedet holde seg noenlunde i balanse i noe tid fremover også - men er det en ting de erfarne i markedet har lært seg; innen boligmarkedet er en utvikling noe frem i tid nær umulig å slå fast med sikkerhet. Men det blir definitivt spennende å følge den videre utviklingen, noe som også helt klart vil spille inn på hele vår økonomiske utvikling.